Intervenție chirurgicală complicată la Institutul Mamei și Copilului – înlăturarea teratomului sacrococcigeal gigant la nou-născut

Intervenție chirurgicală complicată la Institutul Mamei și Copilului – înlăturarea teratomului sacrococcigeal gigant la nou-născut.
Pacient 1 zi. Născut în termen (3600 gr), prin operație cezariană, din cauza formațiunii majore. Masa tumorii - 632 gr.

S-a efectuat intervenția chirurgicală - înlăturarea totală a tumorii. Intervenția chirurgicală complicată datorită dimensiunilor mari ale tumorii, cu comprimarea organelor bazinului și concreșterea în bazinul mic.

Intervenția a fost efectuată de către elevii doctorului Eva Gudumac, sub supravegherea personală a doamnei academician și a durat aproape 5 ore. Tumora a fost foarte vascularizată, cu risc sporit de hemoragie și a fost nevoie de preparate de sânge. La moment starea copilului este stabilă, respiră desinestătător, urmează tratament post-operator în Secția Reanimare chirurgicală și terapie intensivă, Institutul Mamei și Copilului.

Echipa chirurgicală:
Aliona Pisarenco - șeful secției Chirurgie nou-născuți a IMC
Ina Revenco - chirurg pediatru
Doina Haidarlî - chirurg pediatru
Angela Maniuc – doctor anesteziolog
Larisa Litiuc - asistentă de operație
Lucia Romanciuc - asistentă de operație

În ultima perioadă observăm creșterea incidenței tumorilor congenitale la nou-născuți. În astfel de cazuri diagnosticul este stabilit intrauterin iar gravida este supravegheată la Institutul Mamei și Copilului. Chirurgii noștri de comun cu obstetricienii institutului, determină conduita nașterii, influențând rezultatul post-operator.

 

 Copyright © 2017. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.