Centrul Național științifico-practic chirurgie pediatrică "Natalia Gheorghiu"

    Centrul Național Știintifico-Practic de Chirurgie Pediatrică “N. Gheorghiu”, este singurul centrul de chirurgie pediatrică de nivel terțiar, care prestează servicii chirurgicale pediatrice specializate  de înaltă performanță și este amplasat pe 263 paturi,  inclusiv 12 secții clinice: chirurgie generală, ortopedie, urologie, chirurgie septică, neurochirurgie, chirurgia nou-născuților, chirurgia urgentă și diagnostic, blocul de operații, anesteziologie, sterilizare, secții reanimare chirurgicală.

     Anual,  în Centrul de chirurgie pediatrică sunt tratați cca 9500 pacienți. Sunt efectuate cca 5500 intervenții chirurgicale și peste 6000 de anestezii generale la copii cu malformații congenitale, traumatisme, tumori și afecțiuni chirurgicale dobândite. Vârsta pacienților tratați este de la prima zi de viață până la 18 ani.

Totodată, în cadrul Centrului de Chirurgie pediatrică  activează 102 medici chirurgi și colaboratori  ai catedrei USMF “N. Testemițeanu”. Centrul  de chirurgie pediatrică este baza clinică a  catedrei chirurgie, reanimare și ortopedie pediatrică, condusă  de, prof. univers, dr. hab. în med., Academician Eva Gudumac.

Anual sunt instruiți peste 50 de Medici chirurgi pediatri și alți specialiști  din toate regiunile țării, rezidenti și studenți.

Centrul Național Știintifico-Practic de Chirurgie Pediatrică N. Gheorghiu este condus,  actualmente de Dr. în medicină, Master în managementul sănătății publice Natalia Cojusneanu. 

    La baza Centrului de chirurgie pediatrică se implementează în permanență noi metode de diagnostic și tratament, în conformitate cu standardele internaționale, cum ar fi CT, RMN cu angiografie, metodele mininvazive chirurgicale laparascopice și neurochirurgicale, chirurgia de o zi, metode endoscopice.

Medicii chirurgi pediatri, anesteziologi, reanimatologi, sunt în permanență instruiți peste hotarele țării, participă la stagieri în centre de chirurgie pediatrică de excelență de nivel internațional, pentru a-și ridica potentialul profesional și a  implementa în țară cele mai moderne metode și tehnici de diagnostic și tratament chirurgical. 

Spectrul de domenii și afecțiuni tratate în serviciul chirurgie pediatrică este foarte variat inclusiv malformații congenintale ale diverselor sisteme de organe (ale tractului digestiv, renourinar, SNC, aparatului locomotor, brohnopulmonar, vascular), afecțiuni chirurgicale urgente, afecțiuni septic severe, traumatisme associate grave, tumori maligne.

 

Subdiviziunile Departamentului

Chirurgie generală (toraco-abdominală şi coloproctologie)

Chirurgie urgentă

Chirurgie septică

Chirurgie nou-născuți

Urologie

Neurochirurgie

Ortopedie, traumatologie şi vertebrologie

Ginecologie infantilă

Endoscopie

Sterilizare

Blocul de operații

Secția anesteziologie

Comitetul Formularului farmacoterapeutic

 

 

 Copyright © 2017. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.