Obstetrică nr.1

    Blocul de naștere constituie inima IMSP IMșiC. Şi-a început activitatea în octombrie 1981. Pe parcursul anilor 1981-2016 secția a fost condusă de: Elena Țurcan (1981-1984), Maria Postică (1984-1999), Valentina Diug (1999-2003), Maria Carlațan (2003-2007), Valeriu Gladun (2007 -2013).

  Din 2013 până în prezent șeful secției Obstetrică nr.1 este  Ruslan Samoilenco, medic obstetrician-ginecolog de categorie superioară.

 

Specificul secției:

Internarea gravidelor pentru naștere cu următoarele nozologii și patologii:

* Nașterea prematură de la 22 săptămâni

* HTA indusă sau agravată de sarcină, preeclampsia, eclampsia, HELLP sindrom, hepatoze, holestaze hepatice

* Patologia placentei - placenta praevia, insuficiență placentară, anomaliile placentei, placenta accreta, placenta percreta

* Nașterile după operațiile cezariene în antecedente - uter (dublu, triplu etc.) cicatricial, după miomectomie conservativă, perforațiile uterine

* Nașterile în urma operațiilor plastice reconstructive a organelor genitale, în urma rupturilor perineului de gr.III-IV

* Retard sever de creștere intrauterină a fătului însoțit de infecție intrauterină, oligo-, polihidroamnios

* Mama cu Rh negativ și anticorpi crescuți

* Anomaliile de dezvoltare a fătului depistate și confirmate la USG, care necesită corecția chirurgicală imediat după naștere

* Nașterea în prezentații anormale a fătului : transversală, pelviană, craniană deflectată

* Distocie osoasă a bazinului majoră și medie

* Nașteri prin manevre obstetricale, ventuza obstetricală, forceps

* Sarcină multiplă (duplex, triplex, quadriplex)

* Sarcina obținută prin IVF

* Sarcina însoțită de diabet zaharat forme grave, dereglări metabolice severe la făt

* Nașterea la parturiente cu patologii extragenitale somatice decompensate

  Se efectuează alegerea conduitei favorabile și a travaliului individual pentru fiecare parturientă. Conduita în naștere este conform protocoalelor naționale și instituționale, argumentate științific.

 Secția este dotată cu 7 săli de naștere. Acestea sunt echipate cu mese de naștere speciale și cu mese de reanimare a nou-născutului, cardiotocograf, sursă de oxigen, sunt utilizate metode moderne de examinare și diagnostic (CTG, USG și Doppler).

 Secția dispune de săli de duș permanent asigurate cu apă caldă. Pacienta dispune de un cadru intim, de confort, siguranță și competență medicală, toate ridicate la standardele spitalelor de obstetrică-ginecologie din țările dezvoltate.

 În blocul de nașteri se admite prezența persoanei de suport la naștere, gravida are dreptul să-și aleagă persoana de susținere: soțul, mama, sora sau altcineva.

 

Avantajele secției:

* Gravidelor li se acordă asistență medicală de către un personal medical înalt calificat în domeniu. Este respectat dreptul pacientului la informare și la luarea deciziilor privitor la diverse manevre, investigații sau tratamentul propus.

* Gravidelor li se asigură condiții cât mai plăcute și suport psiho-emoțional pe toată perioada în naștere și lăuzie, pentru rezultatul final – nașterea unei generații sănătoase.

* Gravidele au posibilitatea de a beneficia de suportul unei persoane apropiate în timpul nașterii (parteneriatul în naștere – suport acordat de către mama, soră, soțul, prietenă).

* Totodată, nașterea fiziologică poate avea loc în diverse poziții, conform recomandărilor OMS.

* Conduita în naștere este conform protocoalelor naționale și instituționale.

* Sunt utilizate metode metode moderne de examinare și diagnostic (CTG, USG-Doppler).

* Conduita în ,,echipăˮ a cazurilor cu risc prenatal.

* Conduita nașterilor complicate în mod consultativ (Consilii Medicale).

* S-au renovat recent rețelele interne, privind asigurarea cu oxigen medical și aer sub compresie în secție, ce era vital important.

 

  În prezent, în secție activează medicii Veronica Musteață (categorie superioară), Svetlana Jubîrcă (I categorie), Diana Hovanschi (I categorie); moașa superioară Lilia Razborschi și moașele Tulbu Raisa, Dubiță Silvia, Știrbu Indira, Paseșnic Larisa, Tabuncic Marcela, Petrea Zinaida, Cioară Natalia, Novosuțchi Larisa, Duminică Nadejda, Gheniță Diana, Pancu Viorica, Oprea Elvira.

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.