Inaugurarea secțiilor Urologie pediatrică, Ginecologie infantilă

Secția Urologie Pediatrică
Urologia pediatrică din Republica Moldova a început să se dezvolte ca ramură independentă de chirurgia pediatrică, la începutul anilor 1960, ca şi urologia pediatrică din lume.
În secția de Urologie sunt tratate anomalii congenitale reno-urinare: hidronefroza renală, refluxul vezico-renal, megaureter obstructiv, tumorile renale, anomaliile organelor genitale.
Numărul crescut al pacienţilor cu maladii urologice, specificul de examinare şi tratament a acestei categorii de pacienţi, a necesitat deschiderea unei secţii de urologie pediatrică. La insistenţa Academicianului Natalia Gheorghiu, în anul 1974 s-a deschis una din primele secţii de urologie pediatrică din fosta uniune pe 40 paturi. 
Anual sunt internați circa 1300-1400 de copii cu malformații reno-urinare și afecțiuni dobândite. În cadrul secției se efectuează circa 900 /1000 de intervenții chirurgicale anual.

Secția Ginecologie infantilă
Secția ginecologie infantilă funcționează din 1985, fiind singura de acest fel din republică. La moment activează pe 20 de paturi. În fiecare an în secție se tratează de la 700-800 de fetițe, de la naștere, până la 18 ani. Timp de 32 de ani în secție au fost tratate aproximativ 25.000 de fetițe cu diverse patologii ginecologice. Cele mai frecvente sunt procesele inflamatorii ale organelor genitale ca: vulvovaginitele, nespecifice și specifice; salpingooforitele. În perioada de pubertate, cele mai frecvente sunt dereglările hormonale ale ciclului menstrual precum: hemoragiile disfuncționale juvenile, amenoreea primară și secundară, dismenoreea, sindromul ovarelor polichistice, sindromul hipotalamic al perioadei de pubertate, cât și infecțiile sexual transmisibile la fetițele sexual active. Se examinează și se tratează fetițe cu dereglări de pubertate (pubertate precoce și pubertate intârziată) și alte patologii: traumele organelor genitale, sinehii pudentale, formațiuni chistice și tumorale a organelor genitale la fetițe. 
Tratamentul și depistarea precoce ale acestor maladii, previn complicațiile în perioada reproductivă a femeilor. Scopul nostru este de a păstra sănătatea ginecologică la fetițe, care sunt viitorul generației noastre, viitoarele mame care vor spori natalitatea țării.

Secţiile sunt bază clinică de pregătire a cadrelor medicale: atât a medicilor, cât şi a asistentelor medicale.

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.