Secția Endocrinologie din cadrul Institutului Mamei și Copilului - singura de acest fel din Republica Moldova

Secția Endocrinologie din cadrul Institutului Mamei și Copilului - singura de acest fel din Republica Moldova - inaugurată după renovarea acesteia, cu suportul Guvernului României.

Suma totală a investiției pentru renovarea secției Endocrinologie a constituit 2.625.000 Lei (inclusiv 525.000 Lei mobilier).

Secţia Endocrinologie pediatrică şi-a început activitatea în anul 1985, sub conducerea medicului endocrinolog Zinaida Moraru, care s-a aflat în fruntea acestui serviciu timp de 30 de ani. Din anul 2013 secţia a devenit subdiviziune a Institutului Mamei şi Copilului.
Pe parcursul a 30 ani de activitate, această secţie a reuşit să se consolideze şi să se diferenţieze ca o structură bine determinată în cadrul sistemului de prestare a serviciilor medicale de înaltă calitate, ea fiind de la bun început şi până în prezent singura de acest profil din Republica Moldova. 
Activitatea secţiei se bazează pe acordarea asistenţei medicale specializate în condiţii de staţionar copiilor cu patologie endocrină, care conform datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, la sfârşitul anului 2016, erau în număr de 10626 în ţara noastră. Anual în această secţie beneficiază de tratament 650-700 copii şi majoritatea din ei suferă de diabet zaharat, una din cele mai frecvente maladii cronice întâlnite la vârsta pediatrică şi incidenţa căreia a crescut de la 0,6 la 1,2 la 10000 locuitori în ultimii 6 ani, astfel că la moment avem înregistraţi 460 copii cu patologia dată. Pentru aceşti copii, în cadrul secţiei sunt create condiţii speciale de alimentaţie, tratament, suport şi instruire în cadrul “Şcolii diabetului”. 
Formele complicate de obezitate, maladiile glandei tiroide, problemele de creştere şi tulburările de dezvoltare în perioada de pubertate sunt la fel investigate şi tratate în secţia de Endocrinologie a Instititului Mamei şi Copilului.
În acelaşi timp cu activitatea de bază, secţia de 
Endocrinologie pediatrică reprezintă un important centru de suport consultativ, metodic şi didactic pentru toţi medicii de familie, pediatri, endocrinologi şi pentru formarea noilor specialişti în domeniu fiind totodată şi baza clinică a Catedrei de Endocrinologie a USMF „N.Testemiţanu”, asigurând prin aceasta implementarea continuă a noilor metode de diagnostic, tratament şi cercetare ştiinţifică în domeniu.

 

 Copyright © 2017. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.