Detalii noi pe cazul copilului venit cu febră la Departamentul Medicină Urgentă al Institutului Mamei și Copilului

Detalii noi pe cazul copilului venit cu febră la Departamentul Medicină Urgentă al Institutului Mamei și Copilului.

Declarațiile pentru presă pe marginea cazului, în data de 6 decembrie:

"La data de 30.11.2017, aproximativ între orele 16.00 și 17.00, mama, împreună cu copilul minor, s-au adresat desinestătător, la Departamentul Medicină Urgentă al IMSP Institutul Mamei și Copilului. Medicul de gardă a stabilit din discuție cu mama copilului, că pacientul prezintă semne de boală deja de trei zile, caracterizate prin febră, tuse rară, neproductivă. La momentul discuției, asistenta medicală a verificat temperatura corpului pacientului minor, care constituia la acel moment 37,8° C. 
În explicația prezentată de medicul de gardă se precizează, că pacientul minor nu prezenta semne de deshidratare sau dispnee respiratorie. Acesta era activ și prezenta o respirație uniformă și fără tiraj a toracelui.
Aprecierea stării de sănătate a copilului i-a permis medicului să explice mamei, că acesta nu necesită ajutor medical de urgență și a recomandat deplasarea pentru examinare și potențială internare la instituția medicală municipală, în conformitate cu repartizarea sectoarelor de spitalizare, pe motiv că pacientul avea viză de reședință în municipiul Chișinău. 

De asemenea, dorim să precizăm:
1. În conformitate cu Regulamentul Instituției Medico-sanitare publice Institutul Mamei și Copilului, aprobat prin Ordinul MS nr. 1077 din 30.12.2016, punct 12. lit. b, despre “asigurarea asistenței medicale specializate de ambulator și spitalicești pentru cazurile medicale complexe ce nu pot fi rezolvate la nivel de asistență medicală primară sau spitalicească de nivel secundar teritorial” – Departamentul Medicină Urgentă al IMSP IMC, acordă asistență medicală urgentă în situațiile în care starea medicală a pacientului corespunde nivelului de acordare a asistenței medicale de nivel III și în cazuri excepționale, în care acordarea asistenței medicale este vitală. 
2. Pacientului prezentat la DMU nu i s-a refuzat acordarea primului ajutor medical, ci, potrivit explicației medicului de gardă, s-a apreciat de către acesta starea sănătății pacientului, care prezenta lipsa semnelor de deshidratare, lipsa semnelor de dereglare a respirației și constatarea temperaturii relativ moderate a corpului - 37,8 C. 
3. Pacientul a fost redirecționat către instituția medicală municipală, în conformitate cu Ordinul MS nr. 484 din 20.06.2017.
În cazul în care părintele apreciază starea de sănătate a copilului drept gravă sau alarmantă, acesta este obligat să solicite serviciul AMU la domiciliu, altfel, la primele semne de îmbolnăvire – este necesar să solicite asistența medicului de familie. În cazul analizat, Departamentul Medicină Urgentă al IMSP Institutul Mamei și Copilului, ținând cont de starea de sănătate a pacientului, nu a fost obligat să solicite ambulanța (Instituția medicală poate solicita serviciul AMU, doar în cazuri critice, cu pericol vital). 
4. Starea de sănătate a copilului a fost apreciată ca fără pericol pentru viață, iar acordarea asistenței a fost indicată în instituția medicală responsabilă din municipiu."

Ulterior, drept urmare a unui reportaj video, în care mama atrage din nou atenția asupra unei potențiale abateri - administrația Institutului Mamei și Copilului se autosezizează și, la 8 decembrie, vizualizează înregistrările video din cadrul instituției și primește noi explicații de la personalul medical.

În aceeași zi, mama solicită audiență la administrația instituției și se prezintă pentru discuții, la 16:30, potrivit solicitării.

Astfel, constatând inclusiv în cadrul discuțiilor cu mama, apariția unor noi circumstanțe pe cazul dat, în cadrul Institutului Mamei și Copilului a fost inițiată în data de 11.12.2017 - o anchetă de serviciu care urmează să stabilească circumstanțele cauzei, cu aplicarea sancțiunilor disciplinare corespunzătoare personalului medical implicat.

 

 Copyright © 2017. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.