Teza pentru obtinerea gradului stiințific de doctor habilitat în stiinte medicale

ANOMALIILE DE DEZVOLTARE ALE ORGANELOR GENITALE FEMININE: OPTIMIZAREA DIAGNOSTICULUI ȘI TRATAMENTULUI 

Autor:

Mișina Ana

Gradul:

doctor habilitat în științe medicale

Specialitatea: 

321.15 – OBSTETRICĂ ȘI GINECOLOGIE

Anul:

2017

Consultant ştiinţific:

Cernețchi Olga, dr. hab. șt. med., profesor universitar, Om Emerit

Consultant ştiinţific:

Gudumac Eva, dr. hab. șt. med., profesor universitar, academician AȘM, Om Emerit

Instituţia:

IMSP Institutul Mamei și Copilului

 

Susținerea va avea loc la 16 mai 2017, ora 14.00 în Ședința Consiliului Științific Specializat DH53.321.15-02 din cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului în incinta IP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (MD-2004, Chişinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 165, Sala de conferințe, bir. 205).

Referenți oficiali:

Paladi Gheorghe                  dr. hab. șt. med., profesor universitar, academician AȘM

Aprodu Gabriel                    dr. şt. med., profesor universitar, UMF „Gr.T. Popa” (Iaşi, România)

Martânov Serghei                 dr. hab. șt. med., IFBS Centrul Științific de Obstetrică, Ginecologie și Perinatologie „V. Kulakov”, (Moscova, Rusia)

Componența Consiliului Științific Specializat:

Ețco Ludmila                                    președinte, dr. hab. șt. med., profesor cercetător

Petrov Victor                        secretar, dr. șt. med., conferențiar cercetător

Rotaru Marin                       membru, dr. hab. șt. med., profesor universitar

Friptu Valentin                     membru, dr. hab. șt. med., profesor universitar

Moșin Veaceclav                   membru, dr. hab. șt. med., profesor universitar

Sofroni Dumitru                   membru, dr. hab. șt. med., profesor universitar

Serbenco Anatolie                membru, dr. hab. șt. med., conferențiar universitar

Ceban Emil                           membru, dr. hab. șt. med., profesor universitar

Boian Gavril                         membru, dr. hab. şt. med., conferențiar cercetător

Cuvintele-cheie: anomaliile ductului Müllerian, sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, colpopoeză, anomaliile uterine, metroplastie, imperforate hymen, septuri vaginale, sindromul Herlyn-Werner-Wunderlich, corecție chirurgicală, uterul Robert.

 

ADNOTARE

Ana Mișina „Anomaliile de dezvoltare ale organelor genitale feminine: optimizarea diagnosticului și tratamentului”. Teza pentru obținerea gradului științific de doctor habilitat în științe medicale, Chișinău, 2017. Teza este expusă pe 217 pagini, constă din introducere, 6 capitole, sinteza datelor obținute, concluzii generale, recomandări practice, 17 tabele, 170 figuri. Bibliografia include 384 surse. La tema tezei au fost publicate 47 lucrări de tipar.

Cuvinte-cheie: anomaliile ductului Müllerian, sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), colpopoeză, anomaliile uterine, metroplastie, imperforate hymen, septuri vaginale, sindromul Herlyn-Werner-Wunderlich (HWW), corecție chirurgicală, uterul Robert.

Sfera cercetării: obstetrică și ginecologie

Scopul cercetăriiameliorarea rezultatelor tratamentului medico-chirurgical, calității vieții și a funcției reproductive la pacientele cu anomalii de dezvoltare a organelor genitale feminine în baza optimizării diagnosticului, sistematizării şi aprecierii rezultatelor precoce şi la distanţă.

   Obiectivele lucrării: Studierea particularităților anatomiei radiologice a organelor pelvine în sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, și a anomaliilor asociate de tract urinar și sistemului osteo-articular. Evaluarea rezultatelor anatomice, fiziologice după colpopoeza peritoneală și colpoelongarea progresivă a ageneziei vaginului și particularitățile morfologice și imunohistochimice ale neovaginului. Sistemsatizarea structurii maladiilor rudimentelor uterine și ale ovarelor în sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Estimarea structurii, variantelor anatomice, particularităților de diagnostic, corecția chirurgicală a anomaliilor obstructive și neobstructive ale vaginului și stabilirea variantelor anomaliilor asociate uro-genitale. Analizarea informativității ultrasonografiei tridimensionale și a imagisticii prin rezonanță magnetică în diagnosticul diverselor variante ale anomaliilor uterine simetrice. Elaborarea, modificarea unor gesturi tehnice în intervențiile chirurgicale al anomaliilor simetrice și asimetrice ale uterului. Aprecierea rezultatelor tratamentului chirurgical în anomaliile simetrice și asimetrice ale uterului și vaginului. Stabilirea particularităților funcției reproductive la pacientele după operațiile reconstructive și în anomaliile uterine chirurgical necorijate.

 

   Noutatea şi originalitatea cercetării: În baza IRM s-a confirmat prezența diverselor variante radiologice ale anatomiei organelor pelvine în sindromul MRKH. Studiul prezent a demonstrat, că colpopoeza peritoneală a permis de a obține la pacientele cu sindromul MRKH în 100% cazuri un rezultat anatomic satisfăcător. Pentru prima dată prin estimarea imunohistochimică au fost obținute dovezi inedite referitor la expresia receptorilor de estrogen (ERα) în țesutul neovaginului după colpopoeza peritoneală. În urma cercetărilor complexe de durată a fost demonstrată dezvoltarea tumorilor rare ale ovarelor în sindromul MRKH în perioada tardivă după vaginoplastie. A fost dovedit, că în structura anomaliilor obstructive ale vaginului complicate cu hematocolpos mai frecvent se depista un vast spectru de malformații: atrezia himenului (AH) în comparație cu sindromul Herlyn-Werner-Wunderlich (HWW) și septurile vaginale transversale complete (SVTC). Au fost stabilite variantele anatomice a sindromului HWW și SVTC. A fost demonstrată informativitatea înaltă a USG 3D și IRM în diagnosticul subcategoriilor anomaliilor uterine (Cohen's kappa index=1). Au fost demonstrate particularitățile diagnosticului și corecției chirurgicale în diferite clase ale anomaliilor uterine. S-a stabilit prezența anomaliilor organelor genitale feminine nedescrise în literatura de specialitate.

   Problema științifică aplicativă de importantă majoră soluționată în cadrul studiului prezentat constă în elaborarea unei metodologii pentru aprecierea variantelor de malformații genitale, pentru care au fost definite abordări optime de diagnostic diferențial și de corecție chirurgicală individualizată, direcționate spre restabilirea maximală a funcției sexuale (calitatea vieții) și a celei reproductive.

 

Semnificaţia teoretică:   A fost demonstrat rolul tehnicilor imagistice în evaluarea diverselor variante ale anatomiei organelor pelvine în anomaliile de dezvoltare – sindromul MRKH. Cercetarea dată a adus noi argumente referitor la particularitățile morfologice și imunohistochimice a neovaginului după colpopoeza peritoneală. Rezultatele microscopiei electronice au facilitat diagnosticul modificărilor morfologice specifice rudimentelor uterine în sindromul MRKH. S-au adus noi argumentări științifice referitor la variantele anatomice ale sindromului HWW cât și la caracteristicele anatomice ale SVTC. Prezentate particularitățile morfologice și imunohistochimice ale septurilor uterine și a cornului uterin rudimentar în anomaliile clasei U4. Pentru prima dată în literatura mondială de specialitate sunt prezentate anomalii ale organelor genitale feminine: (1) sept uterin obstructiv asimetric (uterul Robert) cu sept vaginal longitudinal total; (2) uterul unicorn (U4) în combinare cu trombofilie.

Valoarea aplicativă a lucrării: sunt prezentate principiile diagnosticului, clasificării și corecției chirurgicale a diferitor clase de anomalii de dezvoltare a organelor genitale feminine.

   Implementarea rezultatelor ştiinţificeÎn baza acestui studiu au fost implementate noi metode de diagnostic și tratament al pacientelor cu ADM în secția de ginecologie chirurgicală, ginecologie endocrinologică, ginecologie pediatrică, urologie pediatrică, chrurgia pediatrică de urgență, patologia gravidelor și secția de imagistică a Institutului Mamei și Copilului (or. Chișinău, Republica Moldova) și în procesul didactic al catedrei de obstetrică și ginecologie nr.2, catedrei de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică a Universității de Stat Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. După bilanța studiului efectuat au fost obținute 4 certificate a dreptului de autor și 17 propuneri de implimentare în practică.

 

Cuprins

1. ASPECTELE CONTEMPORANE ALE PATOGENIEI, DIAGNOSTICULUI ȘI TRATAMENTULUI ANOMALIILOR CONGENITALE ALE ORGANELOR GENITALE FEMININE

1.1.  Embriologia, epidemiologia și evoluția clasificării anomaliilor congenitale ale organelor genitale feminine

1.2.  Rolul metodelor radiologice și endoscopice în diagnosticul anomaliilor organelor genitale feminine

1.3.  Evoluția concepțiilor în corecția chirurgicală a anomaliilor de dezvoltare a uterului

1.4.  Particularitățile diagnosticului și tratamentului malformațiilor obstructive ale vaginului

1.5.  Abordările contemporane în diagnosticul și corecția chirurgicală a sindromului Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser

1.6.  Concluzii la capitolul 1

2. Materiale și metode de investigații

2.1.  Caracteristica generală a materialului clinic

2.2.  Caracteristica generală a metodelor instrumentale și de laborator

2.3.  Concluzii la capitolul 2

3. Diagnosticul și TRATAMENTUL SINDROMULUI MAYER-ROKITANSKY-KüSTER-HAUSER

3.1.  Rolul metodelor radiologice în diagnosticul sindromului Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) și al malformațiilor asociate

3.2.  Rezultatele dilatării progresive a vaginului în sindromul MRKH

3.3.  Aspectele chirurgicale ale corecției ageneziei vaginului în sindromul MRKH

3.4.  Particularitățile anatomo-funcționale ale neovaginului și calitatea vieții în perioada tardivă după corecția chirurgicală a sindromului MRKH

3.5.  Tumorile ovariene în perioada tardivă după tratamentul chirurgical al sindromului MRKH

3.6.  Concluzii la capitolul 3

4. DIAGNOSTICUL ȘI TRATAMENTUL ANOMALIILOR DE DEZVOLTARE ALE VAGINULUI

4.1. Clinica, diagnosticul și tratamentul chirurgical al atreziei himenului

4.2. Rezultatele precoce ale tratamentului chirurgical al septurilor transversale obstructive

4.3. Particularitățile diagnosticului și corecției chirurgicale a sindromului Herlyn-Werner-Wunderlich

4.4. Tratamentul chirurgical al septurilor vaginale longitudinale și transversale neobstructive

4.5. Concluzii la capitolul 4

5. REZULTATELE TRATAMENTULUI CHIRURGICAL AL ANOMALIILOR SIMETRICE ȘI ASIMETRICE ALE UTERULUI

5.1. Rolul ultrasonografiei tridimensionale și al imagisticii prin rezonanță magnetică în diagnosticul anomaliilor de dezvoltare a uterului

5.2. Particularitățile tratamentului chirurgical al anomaliilor simetrice al uterului

5.3. Rezultatele corecției chirurgicale a anomaliilor asimetrice al uterului

5.4. Forme rare de anomalii ale ductului Müllerian (uterul Robert)

5.5. Concluzii la capitolul 5

6. Rezultatele TARDIVE aLE corecției chirurgicale a anomaliilor congenitale aLE organelor genitale feminine

6.1. Rezultatele tardive ale corecției chirurgicale a anomaliilor de dezvoltare ale uterului prin prisma restabilirii funcției reproductive

6.2. Funcția reproductivă în uterul didelf, unicorn și anomaliile necorijate a uterului

6.3. Rezultatele tardive ale tratamentului malformațiilor congenitale ale vaginului

6.4. Concluzii la capitolul 6

Sinteza rezultatelor obținute

Concluzii generale şi Recomandări

Bibliografia

Anexe

Anexa 1-4. Certificat cu drepturi de autor

Anexa 5-38. Acte de implementare

Anexa 39-45. Diplome de la expoziții internaționale de invenții

Anexa 46-47. Acte de implementare didactică

Declarație privind asumarea răspunderii

CV-ul autorului

 

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.