Trei intervenții cezariene complicate efectuate cu succes de către echipa de medici de la Centrul Perinatal nivelul III a Institutul Mamei și Copilului

Nașterea prin cezariană este o intervenție chirurgicală care poate salva atât viața mamei, cât și a fătului atunci când apar anumite complicații în timpul sarcinii și al travaliului. Unele dintre complicațiile diagnosticate tot mai des în ultimii ani în rândul femeilor sunt cele de placenta percreta sau inserțiile placentare patologice. Aceste cazuri au o implicație clinică semnificativă și pot provoca hemoragie masive materne, cu un risc sporit pentru viață determinat de posibile complicații asociate.

Pe parcursul ultimelor două săptămâni de către echipa de medici de la Centrul Perinatal nivelul III a Institutul Mamei și Copilului au fost efectuate trei astfel de operații cezariene extrem de complicate unor paciente cu vârsta de 29, 32 și 36 ani care anterior au mai fost supuse unor astfel de intervenții la nașterile anterioare. Pacientele au fost diagnosticate cu inserții placentare patologice - placenta percreta, care au dus la concreșteri în uter, iar la pacienta în vârstă de 36 de ani și în vezica urinară. Complicațiile depistate au favorizat apariția unor hemoragii masive cu pierderi de sânge de 3000 ml, iar în cazul pacientei de 36 de ani de 5100 ml. Intervențiile cezariene au presupus efectuarea unor histerectomii totale iar pacientei de 36 ani a fost suturat defectul în vezica urinară și aplicată cistostoma. Toate pacientele au fost asigurate cu sânge și componente sanguine în volumul necesar.

Echipa de medici care a participat la intervenții: Marin Rotaru – medic obstetrician ginecolog, doctor habilitat, profesor universitar, Victor Petrov - medic obstetrician ginecolog, doctor în științe medicale, Irina Castraveț - medic obstetrician ginecolog, doctor în științe medicale, Adriana Pochin - medic obstetrician ginecolog. În cazul pacientei de 36 ani a fost solicitată intervenția medicului urolog Cornel Spînu – Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Examinarea ecografică – doctor Liliana Fuior.

Datorită unor eforturi comune și a muncii în echipă a medicilor ginecologi obstetricieni, anesteziologi reanimatologi, medic urolog, moașe, toate intervenţiile au fost efectuate cu succes, pacientele fiind deja externate în stare satisfăcătoare împreună cu nou născuții la domiciliu.

 

 

 Copyright © 2021. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.