Serviciile de colposcopie mai aproape de femeile din Republica Moldova

Astăzi, în cadrul Institutului Mamei și Copilului, a avut loc ceremonia oficială de lansare a Rețelei Naționale de Colposcopie din Republica Moldova.

La eveniment au participat: Ala Nemerenco, Ministra Sănătății Republicii Moldova, Adrian Belîi, Deputat Parlamentul RM, Membru Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Nigina Abaszada, Reprezentantă rezidentă UNFPA Moldova, Pippa Bown, Ambasada UK, Consilier Internațional (Foreign, Commonwealth and Development Office), Sergiu Gladun, Director Institutul Mamei și Copilului, Ruslan Baltaga, Director IMSP Institutul Oncologic, Olga Cernețchi, Prim-prorector, USMF ”N. Testemițanu conducători a instituțiilor medico sanitare publice.

Doisprezece unități de colposcopie din Republica Moldova au fost doate cu tehnologie avansată, și echipamente medicale esențiale creând o rețea națională pentru a aduce serviciile de colposcopie mai aproape de femei. Rețeaua creată va conecta în timp real 10 unități regionale și municipale cu Institutul Mamei și Copilului (IMC) și Institutul Oncologic din Chișinău, îmbunătățind semnificativ standardul de îngrijire pentru femeile care au nevoie de servicii de colposcopie.

Anterior, femeile din Moldova trebuiau adesea să călătorească la Chișinău pentru depistarea cancerului de col uterin.

Centrul de Referință în Colposcopie și Unitatea de Coordonare a Implementării Screening-ului de Col Uterin a IMC va oferi sprijin metodologic rețelei de cabinete de colposcopie din cadrul spitalelor regionale. În cazurile în care este depistat cancer de col uterin, femeile vor fi îndrumate spre tratament de specialitate către Institutul Oncologic, în calitate de organ de coordonare al Programului Naţional de Control al Cancerului 2016-2025.

Modernizarea acestor unități de colposcopie este rezultatul eforturilor umanitare dedicate ale UNFPA Moldova, susținut cu generozitate de Regatul Unit al Marii Britanii, cu accent pe îmbunătățirea și protejarea sănătății reproductive pentru femeile locale și refugiate și comunitățile acestora.

 

 

 Copyright © 2023. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.