14 iunie 2024 – Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

În contextul celebrării a celei de a 20-cea aniversare a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, inițiată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS)  la 14 iunie, Ministerul Sănătății, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, Biroul OMS din Republica Moldova, cu suportul  financiar al Biroului pentru Populație, Refugiați și Migrație din cadrul Departamentului de Stat al SUA, organizează la nivel național campania de donare de sânge și evenimente festive dedicate donatorilor de sânge din Republica Moldova.

Obiectivul principal al Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge este de a încuraja mai mulți oameni să devină donatori voluntari și permanenți de sânge, cât și de a asigura disponibilitatea unor stocuri de produse sanguine sigure și suficiente pentru pacienți, care pot reduce mortalitatea maternă și infantilă, pot sprijini proceduri medicale și chirurgicale complexe, și trata diferite boli și afecțiuni patologice.

 În 2024, sloganul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge este „Celebrând 20 de ani de generozitate – mulțumesc donatorilor de sânge!”.

Mesajul vine să exprime recunoștința și rolul donatorilor de sânge voluntari și neremunerați din țară care îl au în salvarea de vieți omenești și importanța tratamentului hemotransfuzional, cât și creșterea gradului de conștientizare în rândul populației generale cu privire la importanța donării de sânge, aceasta fiind oportunitatea de a promova necesarul de sânge/componente sanguine sigure pentru transfuzie. Ziua de 14 iunie marchează actul neprețuit de a avea rezerve de sânge sigure, în timp real și accesibile.

Evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge se vor desfășura conform Programului, în data de 14 iunie 2024, între orele 9:00 – 16:00:

 Mun. Chișinău:

  • Palatul Republicii, (str. Maria Cebotari, 16)
  • Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui (str. Academiei, 11)

 Mun. Bălți:

  • Teatrul Vasile Alecsandri (Piața Vasile Alecsandri, 1)
  • Centrul Național de Transfuzie a Sângelui (str. Decebal, 113)

 Or. Cahul:

  • Palatul de cultură Nicolae Botgros (bd. Victoriei, 18)
  • Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui (str. Alexei Mateevici, 103/1)

Celebrează 14 iunie 2024  - Ziua Mondială a Donatorului de Sânge! Nu fi indiferent! Donarea de sânge este un act de solidaritate. Donează sânge, salvează vieți!

 

 

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.