Displazia placentară mezenchimală (PMD) este o anomalie vasculară rară a placentei

Displazia placentară mezenchimală (PMD) este o anomalie vasculară rară a placentei, în care se observă modificări molare chistice difuze cu o placentă îngroșată.

Un caz similar este și a unei paciente în vârstă de 33 ani din or. Dondușeni, aflată la a doua sarcină. La termenul 14 săptămâni, se adresează pentru o consultație în secția Ginecologie, Centrul Perinatal nivelul III a Institutului Mamei și Copilului. Examinarea ultrasonografică sugerează pentru mola hidatiforma şi prezenţa unui făt viu în uter. În dinamica, Beta HCG în creştere ceea ce arată o displazie placentară. S-a efectuat cariotiparea fătului – 46XY, fără anomalii congenitale. Sarcina a decurs fiziologic, fără complicaţii.

”Aș dori să aduc sincere mulțumiri doamnei Svetlana Jubîrcă, medic obstetrician-ginecolog, pentru tot suportul oferit în timpul nașterii dar și coelctivului secției Ginecologie pentru suprevegherea din perioada sarcinii, ceea ce a permis ca la data de 16 decembrie curent, să aduc pe lume un băiat perfect sănătos. Abia așteptăm să mergem acasă unde ne așteaptă cei dragi dar și fiica în vârstă de 5 ani”, a menționat pacienta.

Doar în 9% din cazuri cu astfel de diagnostic, sarcina se încheie fără complicații materno-fetale. Sarcina este mai frecvent complicată de: întreruperea sarcinii (19%), întârzierea creșterii fetale intrauterine (33%), moartea intrauterină a fătului (13%), nașterea prematură (52%), amenințarea nașterii premature (33%) și ruperea prematură a membranelor amnio corionice (17%). omplicațiile materne precum preeclampsia/eclampsia, sindromul HELLP sau hipertensiunea gestațională apar în 9% din cazuri.

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.