Proiectul transfrontalier:

“The best chance of life for neonates–improving neonatal outcome in the Romania-Republic of Moldova border area”- 1HARD/4.1/81

„Cea mai bună șansă de viață pentru nou-născuți – îmbunătățirea aspectului neonatal în zona de frontieră România-Republica Moldova”- 1HARD/4.1/81

      La data de 6 iulie 2022, în incinta IMSP Institutul Mamei și Copilului a avut loc semnarea oficială a contractului de grant cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România (Autoritatea de Management) în cadrul Programului Operațional Comun România–Republica Moldova 2014–2020. Astfel, datorită acestui eveniment important, Institutul Mamei și Copilului, în calitate de Beneficiar Lider, de comun acord cu Spitalul Județean de Urgență din or. Vaslui (Beneficiar 1) a obținut posibilitatea de a demara procesul de implementare a proiectului “The best chance of life for neonates–improving neonatal outcome in the Romania-Republic of Moldova border area”, ce presupune lucrări de construcții și dotare cu echipamente/dispozitive medicale de ultimă generație a spațiilor cu destinație medicală din cadrul secției Prematuri a IMSP IMC, dar și unele activități de natură științifico–practice (proiecte soft destinate pacienților și lucrătorilor medicali din cadrul secției, precum: vizite de lucru, schimb de experiență cu partenerii români, implementarea unor noi practici, caravana pentru mămici și viitorii părinți privind îngrijirea nou – născutului).

      Valoarea totală a proiectului este de  1 635 610, 49 EURO, din care 1 401 214,49 EURO revine IMSP IMC pentru lucrări de renovare a secției menționate anterior și proiecte soft

  

 

 

      În rezultatul Programului de proiecte investiționale, implementat de către Compania de Asigurări în Medicină din Republica Moldova (CNAM), în martie 2019, în incinta IMSP Institutul Mamei și Copilului, a fost lansat proiectul: Fortificarea asistenței medicale spitalicești prin asigurarea IMSP Institutul Mamei și Copilului cu Sistem radiodiagnostic mobil cu braț „C”, orientat spre dotarea instituției cu echipamente/dispozitive medicale de ultimă generație (sistem  radiologic mobil cu braț C, masă de operaţie radiotransparentă (x–ray), extrem de necesare în prestarea unor servicii medicale de calitate în domeniul chirurgical, mai exact:  ortopedia, urologia, neurochirurgia.

      Valoarea proiectului constituie–1 527 408,00 lei MDL

  

 

 

     Pe parcursul anului 2021, IMSP Institutul Mamei și Copilului a avut posibilitatea de a realiza cu succes proiectul: ”Asigurarea IMSP IMC cu echipamente medicale”, cu suportul financiar al Agenției Internaționale Slovace pentru Cooperare și Dezvoltare (SlovakAid), prin intermediul Ambasadei Republicii Slovace la Chișinău. Astfel, datorită contribuției financiare obținute în rezultatul concursului de proiecte cîștigat, IMSP IMC a reușit să achiziționeze 11 pompe de perfuzie pentru secțiile reanimare și terapie intensivă extrem de necesare pentru administrarea cu precizie a medicamentelor și nutrienților în doze mari și mici pacienților, dar și un Compresor de aer medical pentru secția Reanimare și Terapie Intensivă Nou–Născuți.

      Astfel, Instituția Medico–Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului își exprimă recunoștința și tot respectul față de suportul acordat de către SlovakAid, prin intermediul Ambasadei Republicii Slovace la Chișinău, și speră la o cooperare reciproc avantajoasă și pe viitor, în vederea asigurării și promovării sănătății mamei și copilului.           

 

  

 

    În rezultatul concursului de proiecte investiționale organizat de către Ambasada Republicii Polone la Chișinău, dar și în rezultatul numeroaselor negocieri, la data de 01 iunie 2021 a avut loc semnarea oficială a Acordului de colaborare încheiat între Ambasada Republicii Polone la Chișinău, reprezentată de către șeful misiunii: Dl. Bartlomiej ZDANIUK, și IMSP Institutul Mamei și Copilului, reprezentată de către directorul instituției: Dl. Sergiu GLADUN, ce a oferit posibilitatea de a lansa inițiativa: ”Asistență pentru sistemul medical al țării– dezvoltarea infrastructurii IMSP IMC”.

      Astfel, drept prim pas în procesul de dezvoltare a infrastructurii instituției medicale a devenit proiectul: ”Renovarea parțială a blocului alimentar, parte esențială în asigurarea unei alimentații sigure a copiilor pe perioada pandemică”. Lucrările de reabilitare a încăperilor Blocului Alimentar al IMSP IMC au demarat la data de 01.10.2021 și au fost finisate cu succes la finele lunii decembrie 2021, oferind astfel condiții de maxim confort, cu respectarea tuturor normelor sanitaro–epidemiologice în vederea asigurării unei alimentaţii sănătoase, raţionale, dar şi dietetice tuturor pacienţilor (mame gravide, lăuze și copii cu vîrsta cuprinsă între 0 și 18 ani) ai IMSP IMC. Coordonator al proiectului a fost desemnată dna Ana OGLINDA, conferențiar universitar, actualmente deputat în plenul Parlamentului Republicii Moldova, care a ghidat în totalitate întreg proces de realizare a inițiativei lansate. Costul proiectul este de 15 000,00 EURO, contribuția Ambasadei Republicii Polone fiind de 12 000,00 EURO.

      De menționat faptul  că a urmat și II etapă a proiectului dat, fiind astfel renovate și modernizate alte încăperi ale Blocului Alimentar IMC, spre beneficiul pacienților instituției.

  

“Rețea transfrontalieră integrată pentru servicii avansate de sănătate în domeniul Obezității, Diabetului și a altor tulburări metabolice - OBDIA-NET”

Specialiștii IMSP Institutul Mamei și Copilului de comun cu USMF” Nicolae Testemițanu” participă la proiectul “Rețea transfrontalieră integrată pentru servicii avansate de sănătate în domeniul Obezității, Diabetului și a altor tulburări metabolice - OBDIA-NET”.

O atmosferă primitoare și condiții moderne pentru pacienți și personalul medical a Unității de Primiri Urgente din cadrul Clinicii ”Emilian Coțaga

Datorită lucrărilor de reparație, au fost reabilitate capital sistemele de încălzire, apă caldă și apă potabilă, sistemul de ventilare, au fost schimbate ușile, geamurile și a fost repornit ascensorul din clădire care nu era funcțional de o lungă perioadă de timp. UPU este preconizată urgențelor, dar și internărilor programate ale pacienților chirurgicali, terapie intensivă şi reanimare. Anual aici sunt deserviți peste 10 000 pacienți.

  

 

Pe parcursul anului 2019 au fost efectuate din sursele instituției lucrări de reparație capitală:

  • Laboratorul morfopatologie
  •  Secția hemodializa (329.602 lei)
  • Sala festivă Bloc Chirurgie (656.768 lei)

     

 

Pe parcursul anului 2018 au fost efectuate (surse - bugetul instituţiei):

  1. Lucrări de reparaţie capitală:
  • blocul Maternitate, etajul 3 (1.350.000 lei);
  • arhiva (638.653 lei);
  • etajului 2 al blocului DCSI – Policlinica (1.055.525 lei).

     

Scopul investițiilor din cadrul proiectului au fost asigurarea instituțiile medicale din țară cu echipamente performante, formarea profesională a specialiștilor din domeniu și reducea mortalității copiilor până la 5 ani. În 10 ani de muncă, rata mortalității a scăzut cu 3 la sută. 

Rezultatele proiectului de regionalizare a serviciilor pediatrice de urgență a cuprins deschiderea a trei centre de primire urgențe regionale moderne, șapte secții dotate cu utilaj modern și trei mii nouă sute de medici pediatri și asistenți medicali instruiți.  În cadrul proiectului REPEMOL, în medicina de urgență au fost investite peste 15 milioane de euro. Cu o parte din bani, au fost create trei unități de primire urgență în nordul, sudul și centrul țării. Acestea au fost dotate cu echipament de ultimă generație. Una dintre unități a fost creată la Institutul Mamei și Copilului.

Unitatea de primiri urgență de la Institutul Mamei și Copilului are trei cabinete. Camera roșie, unde ajung copiii în stare critică, este dotată cu echipament medical ultramodern care permite resuscitarea și intubarea acestora în timp scurt.

În cadrul proiectului, aproape patru mii de medici și asistenți au participat la cursuri de instruire.

În cadrul proiectului demarat la 1 iunie 2016, cu suportul Guvernului Turciei, prin intermediul Agenţiei Turce pentru Cooperare şi Coordonare (TIKA)  și care care s-a finalizat la 06.05.2017,  a fost reparată capital Secția Reabilitare Clinică din cadrul Institutului Mamei și Copilului. În cadrul proiectului nominalizat secţia a fost dotată cu dispozitive medicale moderne (96 la număr), mobilier şi echipament necesare pentru a efectua un act medical de calitate şi siguranţă pentru pacienţi şi personalul secţiei.

Secţia de Reabilitare Clinică din cadrul Institutului Mamei şi Copilului a fost fondată în anul 1985 și are misiunea de a efectua reabilitări multidisciplinare medicale la etapa de clinică a pacienţilor. Anual în secție sunt tratați în jur de 15.000 de pacienți.

Totodată, proiectul a cuprins și un  schimb de experiență - program de studiu în Turcia, organizat pentru medicii din cadrul Institutului Mamei și Copilului, de către colegii din Ankara.

Proiectul a presupus cheltuieli financiare estimativ în mărime totală de 450 000 euro.

În cadrul proiectului Kusanone aprobat la Ministerul de Externe din Tokyo, Institutul Mamei și Copilului a semnat Contract de grant  în suma de 84 824 USD, pentru modernizarea echipamentului medical a IMC.

Datorită proiectului în anul 2019 a fost inaugurat Centrul de Referință în Colposcopie, unica instituție din țară, care oferă servicii de colposcopie de calitate pentru femei și cursuri de formare continuă pentru specialiști a fost lansat astăzi, 29 ianuarie curent, la Institutul Mamei și Copilului (IMC).  Echpamentul a fost procurat prin intermediul proiectului Kusanone.

Centrul de Referință în Colposcopie dispune de trei birouri de colposcopie, inclusiv unul în cadrul Secției Ginecologie al IMC, pentru pacientele ce au avea nevoie de îngrijiri medicale de ambulator. Serviciile sunt asigurate de către cei opt angajați ai Centrului care au capacitatea de a deservi până la patruzeci și cinci de paciente în fiecare zi.

       ”Proiectul privind renovarea şi utilarea secţiilor IMSP IM şi C” a fost lansat odată cu semnarea, la data de 14 noiembrie 2014, a Memorandumului de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, reprezentat de IMSP Institutul Mamei şi Copilului. Conform acestui document oficial, Guvernul României a pus la dispoziţie o asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 1 000 000,00 EUR pentru reabilitarea, inclusiv dotarea cu mobilier şi echipament performant, a 4 componente – cheie a Maternităţii IMSP IM şi C, şi anume:

  • Secţiile de lăuzie şi obstetrică;
  • Centrul de screening prenatal;
  • Secţia de reanimare;
  • Spaţiul de primire pacienţi.    

 Pe parcurs, datorită cooperării eficiente dintre Donator şi managementulul local  al proiectului, implementării cu succes a tuturor obiectivelor proiectului dat, s–a decis, de comun acord, conform Amendamentului din 2 septembrie 2015 la Memorandumul de Ȋnţelegere, acordarea unei noi tranşe, în valoare de 1 500 000,00 EUR, Institutului Mamei şi Copilului, pentru renovarea, dar şi dotarea cu mobilier a mai multor secţii, spaţii deja din cadrul departamentului Pediatrie, dar şi din cadrul Centrului Naţional Ştiinţifico– Practic  de Chirurgie Pediatrică Academician „Natalia Gheorghiu”, precum:

  • hol principal Clinica Pediatrie;
  • hol principal dep. Chirurgie Pediatrică;
  • casa scărilor dep. Chirurgie Pediatrică;
  • casa scărilor dep. Pediatrie (2 scări) şi ascensoarele adiacente (2 ascensoare);
  • secţia Primiri Urgente;
  • secţia Ginecologie infantilă şi endocrinologie;
  • secţia Alergologie;
  • secţia Urologie;
  • Imagistică, radiologie şi laborator;
  • secția Cardiologie;
  • Laborator de microbiologie şi imunologie clinică.

      IMSP Institutul Mamei şi Copilului (IMSP IM şi C) se poate bucura din plin de realizarea unui obiectiv extrem de important din cadrul Proiectului de renovare şi utilare a secţiilor IMSP IM şi C, finanțat de Guvernul României, şi anume–Holul din cadrul Clinicii Pediatrie. Spațiul complet reabilitat dispune de o amenajare mult mai modernă, căi de acces către secții mult mai sigure, toate facilitățile necesare atȋt pentru vizitatori cȋt şi pentru lucrătorii medicali ai instituției. 

      Ȋn viitorul cel mai apropiat urmează să se finiseze lucrările de reparație din cadrul secției Ginecologie infantilă şi endocrinologie, Clinica Pediatrie, precum şi din cadrul secției reanimare femei, Maternitatea. Paralel au fost demarate lucrări de renovare ȋn cadrul secțiilor Urologie şi Alergologie, casei scărilor Pediatrie, Holului şi casei scărilor Centrului Național Științifico–Practic Chirurgie Pediatrică Academician „Natalia Gheorghiu”.

Noi obiective au fost reabilitate, noi secţii şi departamente  au fost modernizate în cadrul Proiectului privind renovarea şi utilarea secţiilor IMSP IM şi C, finanţat de Guvernul României. La IMSP Institutul Mamei şi Copilului se lucrează extrem de productiv spre a finisa cu succes toate aspectele–cheie indicate în proiectul moldo–român. La moment se desfăşoară lucrările de reabilitare a Casei Scărilor din Maternitate, precum şi a Secţiei Primiri Urgente (vezi imaginile mai jos), în vederea creării condiţiilor de maxim confort pentru toti pacienţii, dar şi pentru lucrătorii medicali ai IMSP IM şi C. Pe viitor vor fi demarate lucrări de reparaţie în Holul Clinica Pediatrie, Secţia Reanimare, dar şi Secţia Ginecologie Infantilă şi Endocrinologie, etc.

    De menţionat faptul că lansarea ”Proiectului privind renovarea şi utilarea secţiilor IMSP IM şi C” a fost posibilă datorită semnării, la data de 14 noiembrie 2014, a Memorandumului de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, reprezentat de IMSP Institutul Mamei şi Copilului. Conform acestui document oficial, Guvernul României a pus la dispoziţie o asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 1 000 000,00 EUR, ca mai apoi să mai acorde o nouă tranşă Institutului Mamei şi Copilului, în valoare de 1 500 000,00 EUR pentru renovarea şi dotarea a mai multor secţii şi departamente. 

Proiectul dat vine în continuarea unui set de lucrări de renovare iniţiate în decursul  anului 2014 cu fonduri atrase prin campania de colectare de donaţii RENAȘTE MOLDOVA.

Mămicile cu nou–născuţi se pot bucura de condiţiile confortabile din cadrul secţiei obstetrică 2 şi secţie lăuzie şi nou–născuţi nr.1, reabilitate din asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 1 mln. €, oferită de Guvernul României.

      Paralel se efectuează lucrări de reparaţie în holul intrării principale al Maternităţii, dar şi în cadrul secţiei lăuzie şi nou–născuţi nr.2

 Noi obiective au fost reabilitate, noi secţii şi departamente  au fost modernizate în cadrul Proiectului, privind renovarea şi utilarea secţiilor IMSP IMşiC, finanţat de Guvernul României. La IMSP Institutul Mamei şi Copilului se lucrează extrem de productiv spre a finisa cu succes toate aspectele–cheie indicate în proiectul moldo–român. La moment se desfăşoară lucrările de reabilitare a Casei Scărilor din Maternitate, precum şi a Secţiei Primiri Urgente (vezi imaginile mai jos), în vederea creării condiţiilor de maxim confort pentru toti pacienţii, dar şi pentru lucrătorii medicali ai IMSP IM şi C. Pe viitor vor fi demarate lucrări de reparaţie în Holul Clinica Pediatrie, Secţia Reanimare, dar şi Secţia Ginecologie Infantilă şi Endocrinologie, etc.

    De menţionat faptul că lansarea ”Proiectului privind renovarea şi utilarea secţiilor IMSP IMşiC” a fost posibilă datorită semnării, la data de 14 noiembrie 2014, a Memorandumului de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, reprezentat de IMSP Institutul Mamei şi Copilului. Conform acestui document oficial, Guvernul României a pus la dispoziţie o asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 1 000 000,00 EUR, ca mai apoi să mai acorde o nouă tranşă Institutului Mamei şi Copilului, în valoare de 1 500 000,00 EUR pentru renovarea şi dotarea a mai multor secţii şi departamente. 

Proiectul dat vine în continuarea unui set de lucrări de renovare iniţiate în decursul  anului 2014 cu fonduri atrase prin campania de colectare de donaţii RENAȘTE MOLDOVA.

 

 

 

Institutul Mamei şi Copilului are o secţie de internare nouă, complet modernizată

“Sunt foarte mândru că astăzi putem vorbi de un prim succes al campaniei Renaşte Moldova. Aici, la secţia de internare, este poarta acestei maternităţi şi prima verigă în succesul tratamentului pentru femeile care vin aici”, a declarat Ştefan Gaţcan.

Lucrările de renovare au schimbat profund aspectul şi calitatea condiţiilor din secţia de Internare a Maternităţii IMC. Pacientele intră într-un hol de aşteptare primitor, dotat cu mobilier nou şi beneficiază de confort şi condiţii moderne de tratament, în cele şapte saloane şi cabinete proaspăt renovate.

Prin deschiderea secţiei de Internare, s-a încheiat cu succes prima etapă a lucrărilor de renovare şi modernizare care au loc la maternitate, finanţate din donaţiile colectate în cadrul campaniei sociale Renaşte Moldova.

Ideea acestei campanii pentru modernizarea maternităţii i-a aparţinut lui Vlad Plahotniuc şi a fost pusă în practică prin fundaţia sa de caritate, Edelweiss. Până acum, oameni obişnuiţi, precum şi personalităţi din Moldova şi din străinătate, preşedintele Nicolae Timofti, speakerul Igor Corman, Guvernul României, oameni de afaceri şi de cultură s-au alăturat campaniei şi au transmis donaţii sau mesaje de susţinere. Vlad Plahotniuc a dat asigurări că întreaga sumă necesară finalizării lucrărilor la IMC va fi colectată şi le-a mulţumit, totodată, celor care au sprijinit campania până acum. 

În continuare, o nouă etapă de colectare de fonduri va avea loc pe 19 octombrie, în cadrul unui telemaraton găzduit de îndrăgita Andreea Marin, la Publika Tv.

Potrivit Planului de renovare și modernizare, la finalul perioadei de reparații, pacienții care vor veni la Institutul Mamei și Copilului vor beneficia de condiții moderne încă de la intrarea lor în curtea spitalului. “Proiectul de renovare și modernizare este o necesitate vitală, la finalul căruia vom putea oferi asistență de calitate. Obiectivul nostru este să atingem acel standard calitativ cu privire la siguranta și confortul mamelor și copiilor”, a declarat directorul general Ștefan Gațcan. La rândul său,  Aliona Lupașcu, șeful secției de lăuzie, a explicat cât este de important pentru nou născuți să aibă parte de condiții sanitare în toate saloanele. “Rezultatele acestui proiect vor fi asigurarea unui confort maximal pentru paciente și ridicarea indicelui privind respectarea igienei necesare mamei și copilului său", a spus medicul. 

Dintre cele 6 etape de reparații, pentru care este necesară colectarea a aproximativ 1 milion de euro, cele mai constisitoare lucrări vor fi cele pentru renovarea și modernizarea sălilor de naștere, a salonului de chirurgie și a saloanelor pentru paciente. 

Astăzi, după 10 zile de la lansarea campaniei de colectare de fonduri RENAȘTE MOLDOVA, datorită donațiilor generoase care au fost făcute, la Institutul Mamei și Copilului au putut fi demarate lucrările pentru renovarea Secției de internare. O problemă  cu care se confruntă medicii în cadrul acestei Secții este rețeaua de electricitate care este foarte veche, zilnic având loc circa 12 pene de curent.

 

 

  Cei care doresc să se alăture campaniei RENAȘTE MOLDOVA și să ajute Institutul Mamei și Copilului din Chișinău  pot oferi donații prin SMS la numărul unic disponibil în toate rețelele de telefonie mobilă 9944 (costul unui sms este de 5 lei, cu TVA inclus) sau prin transfer bancar (Cont de decontare 2251528215 la banca “Moldindconbank” - filiala Cuza Vodă, Cont bancar MOLDMD2X328).

 

 

 

“Susţin această doleanţă, obiectivul vostru, să fie o instituţie modernă şi să corespundă standardelor. Nu pot să promit nimic, dar voi lua cu mine această doleanţă şi voi încerca să caut un partener sau mai mulţi şi sunt sigură că unul voi găsi. Când se depun eforturi din mai multe părţi, vom reuşi. Ne vom mai auzi!", a spus oficialul german. Directorul general al IMC Chişinău, Ştefan Gaţcan a mulţumit domnului Igor Corman şi doamnei Ulla Schmidt pentru vizită şi a reafirmat că obiectivul propus este refacerea totală a spitalului conform standardelor europene. “Această campanie iniţiată, anume Renaşte Moldova, are drept scop acumularea acestor surse financiare, care se vor duce la renovarea Institutului Mamei şi Copilului. În primul rând începem cu maternitatea şi vom continua şi cu restul subdiviziunilor.", a spus directorul general Ştefan Gaţcan. Campania Renaşte Moldova a fost declanşată în luna aprilie şi se va derula până la sfârşitul acestui an, propunându-şi să strângă fonduri pentru modernizarea Institutului Mamei şi Copilului.

 

 

“Cred că atât timp cât urmărim scopuri nobile, în folosul oamenilor, demersurile noastre vor avea mereu succes. Renaşte Moldova este deja un exemplu de urmat, un etalon dacă vreţi, sub sloganul căruia vom realiza şi alte proiecte, în toată ţara”, a adăugat Vlad Plahotniuc, fondatorul Fundaţiei Edelweiss şi iniţiatorul campaniei naţionale pentru modernizarea maternităţii de la Institutul Mamei şi Copilului. Vlad Plahotniuc a apreciat că, de la debutul campaniei Renaşte Moldova şi până acum, se observă modernizări vizibile. “Treaba pe care am început-o aici, la Institutul Mamei şi Copilului, este mai importantă decât politica, decât campaniile electorale. Şi cei care au susţinut campania, dar chiar şi cei care poate n-au crezut în acest proiect, au dovezi concrete, pot vedea modernizări reale la maternitatea Mamei şi Copilului. Condiţiile din aceste saloane renovate nu se deosebesc cu nimic faţă de condiţiile din instituţii medicale europene. Vom continua proiectul, pentru că trebuie să facem din această maternitate o instituţie modernă”, a declarat fondatorul Edelweiss.

De la lansarea campaniei Renaşte Moldova, pentru renovarea maternităţii au fost colectate fonduri de aproximativ 1 milion de euro, fiind astfel posibilă demararea unor reparaţii fără precedent în ultimele trei decenii.

 

Anul viitor, în cadrul aceluiaşi proiect, urmează a fi renovate şi dotate cu utilaj medical alte zeci de saloane de lăuzie, va fi construită o sală de chirurgie modernă şi va fi deschisă prima secţie de diagnostic ambulator – Centrul prenatal de screening.

    Anastasia Lazariuc a declarat că s-a alăturat campaniei cu toată dragostea şi speră ca tot mai multe persoane să se implice. 

„Faceţi ceva minunat, puneţi bază pe calitatea pe care trebuie să o aibă acest spital. Chiar dacă ţara noastră are probleme, şi mamele din Moldova merită să nască în condiţii cât mai bune. Ştiu că s-au mai făcut donaţii. Aşa că şi eu am venit cu o donaţie personală, simbolică, dar pe care o fac din toată inima, anume 10 000 lei.”

Directorul generalal Institutului Mamei şi Copilului, Ştefan Gaţcan, s-a arătat impresionat de gestul Anastasiei Lazariuc şi a reiterat obiectivul campaniei. „Ne propunem ca în cadrul campaniei Renaşte Moldova să acumulăm 1 milion de euro. Împreună cu oamenii de bună credinţă, ne propunem să renovăm această instituţie medicală şi să ridicăm la nivel înalt grija pentru mamă şi copil.”

Amintim că, anterior, mai multe vedete din Moldova şi din străinătate, inclusiv Tania Cergă, Cătălin Josan şi interpreta letonă Laima Vaikule, au făcut donaţii importante în cadrul campaniei Renaşte Moldova. Campania se bucură de sprijin din partea fundaţiei Edelweiss şi este susţinută de fondatorul acesteia, Vlad Plahotniuc, care a făcut cea mai mare donaţie de pînă acum.

Banii colectaţi pe parcursul unui an de zile vor fi folosiţi pentru lucrări de reparaţii, modernizare şi achiziţionarea de aparatură medicală pentru pacienţii Institutului Mamei şi Copilului. Pe parcursul acestui an vor avea loc şase etape de modernizare la Institutul Mamei şi Copilului, pe măsură ce vor fi colectaţi banii necesari.

 

 

   Fondatorul Edelweiss a fost primul care a donat, încă din luna aprilie, o sumă importantă. Această donaţie a permis începerea lucrărilor de reparaţii la Institutul Mamei şi Copilului. “Este important să investim aici, unde anual se nasc şi sunt trataţi mii de copii. Aici se formează temelia unor noi generaţii pentru Republica Moldova. Aici, Moldova se naşte şi renaşte”, a spus Plahotniuc. 

Campania de colectare de fonduri “Renaşte Moldova” a fost lansată în luna aprilie, în cadrul unui concert de caritate organizat de fundaţia Edelweiss. Până acum, mai mulţi oameni din ţară, personalităţi din Moldova şi din străinătate, preşedintele Nicolae Timofti, speakerul Igor Corman, oameni de afaceri şi de cultură s-au alăturat campaniei şi au transmis donaţii sau mesaje de susţinere. Campania are ca obiectiv colectarea sumei necesare pentru lucrări de reparaţii la maternitate, astfel încât mamele şi copiii să beneficieze de îngrijire în condiţii bune. O nouă etapă de colectare de fonduri va avea loc pe 19 octombrie, în cadrul unui Telemaraton găzduit de îndrăgita Andreea Marin, la Publika Tv.

Până atunci, cei care doresc să facă donaţii pentru campania “Renaşte Moldova” pot transmite un SMS la numărul unic 9944, disponibil în toate reţelele de telefonie mobilă. Costul unui sms este de 5 lei.

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.