Toate știrile
Săptămâna Europeană a Mobilității 2024
Anual, în perioada 16-22 septembrie, se desfășoară Săptămâna Europeană a Mobilității – o campanie de conștientizare privind mobilitatea urbană durabilă și promovarea schimbării comportamentului în favoarea mobilității active și a transportului nepoluant și inteligent, culminând cu “Ziua fără mașină”: renunţând, cel puțin pentru o zi la maşina – aducem beneficii imense, atât mediului, cât şi sănătăţii noastre.
Ziua Mondială a siguranței pacienților – 17 septembrie 2024
Al șaptelea an consecutiv, la 17 septembrie, este marcată Ziua mondială a siguranței pacienților. În acest an, evenimentul se desfășoară sub genericul: „Îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacienților”, subliniind importanța diagnosticării corecte și în timp util în prevenirea erorilor și îmbunătățirea calității îngrijirii medicale.
Caravana Alăptării 2024
Astăzi, „Caravana Alăptării 2024” a făcut popas la Institutul Mamei și Copilului, unde a avut loc o întâlnire interactivă cu actuale și viitoare mame, tați, dar și alți membri ai familiilor lor. Cei prezenți au avut ocazia să discute cu experți în sănătate despre nutriție și alăptare, despre beneficiile alimentației la sân, cum se formează laptele matern, dar și despre pozițiile de alăptare și atașare corectă a bebelușului.
Siguranța copiilor este o prioritate esențială!
În perioada sezonului estival și a vacanțelor de vară Institutul Mamei și Copilului a observat o creștere îngrijorătoare a numărului de pacienți cu diverse traumatisme și incidente. Iată o privire de ansamblu a ultimelor 15 zile a adresărilor la Unitatea de Primiri Urgente:
Astăzi, Institutul Mamei și Copilului a avut onoarea să găzduiască vizita Excelenței Sale, Dennis Francis, Președintele Adunării Generale a ONU
Președintele Adunării Generale ONU, Dennis Francis, alături de Directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, a vizitat Blocul de operații, sălile de naștere, secția de terapie intensivă pentru nou-născuți, edificii dotate cu echipamente performante achiziționate și instalate cu suportul agențiilor ONU: UNFPA Moldova UNICEF Moldova World Health Organization in Moldova.
Conferința națională cu participare internațională "Actualități în screeningul cervical și colposcopie: practici și provocări în contextul umanitar"
Lucrările Conferinței naționale cu participare internațională "Actualități în screeningul cervical și colposcopie: practici și provocări în contextul umanitar" s-au încheiat cu succes. În cadrul conferinței, au fost abordate numeroase provocări, inclusiv necesitatea crucială de a continua informarea și convingerea femeilor să se prezinte la medic la timp și să urmeze toți pașii de tratament necesari.
Vizita de lucru a domnului Dariusz Trzmielak – Director adjunct pentru Știință al Institutului Spitalul Memorial al Mamei Poloneze din orașul Łódź
Astăzi, domnul Dariusz Trzmielak – Director adjunct pentru Știință al Institutului Spitalul Memorial al Mamei Poloneze din orașul Łódź a efectuat o vizită de lucru la Institutul Mamei și Copilului. Vizita a avut ca obiectiv intensificarea și continuarea relațiilor bilaterale științifico-practice, stabilite anterior. În cadrul discuțiilor cu domnul Sergiu Gladun, Director IMC, și reprezentanții colectivului instituției au fost abordate proiectele de viitor, de implementare a practicilor și experiențelor inovatoare obținute de către colegii din Institutul similar din Łódź, Polonia în cadrul IMC, cu precădere în domeniul Pediatriei, Chirurgiei pediatrice, Obstetricii și ginecologiei. De asemenea, domnul Dariusz Trzmielak a susținut și o prezentare despre activitatea Spitalului din orașul Łódź.
Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Persoanelor cu Fenilcetonurie!
Fenilcetonuria (PKU) este o boală genetică rară care afectează metabolismul. Aceasta se datorează lipsei unui enzimă care este necesară pentru a metaboliza fenilalanina, un aminoacid prezent în alimente. Dacă nu este tratată, acumularea excesivă de fenilalanină poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv retard mental.
Institutul Mamei și Copilului se alătură unui nou proiect de cercetare!
IMC a devenit parte a Proiectului: “Metabolomică RMN în diagnosticul și monitorizarea bolilor metabolice” (DiMoMeD). Aceasta se datorează unui acord de parteneriat încheiat cu Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, Iași, România – coordonator al Proiectului și partenerii de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Universitatea de Stat din Moldova, și Institutul de Chimie, Chișinău.
Sărbătorim Dedicația și Profesionalismul în Sănătate!
În fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie, ne unim pentru a celebra Ziua lucrătorului medical și a farmacistului în Republica Moldova. Este o zi specială, dedicată eroilor noștri nevăzuți care își dedică viața și profesia pentru a salva și îmbunătăți sănătatea oamenilor. Astăzi, cu ocazia acestei zile semnificative, echipa noastră de la Institutul Mamei și Copilului a participat la un eveniment festiv, marcând această zi profesională cu bucurie și recunoștință.
14 iunie 2024 – Ziua Mondială a Donatorului de Sânge
În contextul celebrării a celei de a 20-cea aniversare a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, inițiată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la 14 iunie, Ministerul Sănătății, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, Biroul OMS din Republica Moldova, cu suportul financiar al Biroului pentru Populație, Refugiați și Migrație din cadrul Departamentului de Stat al SUA, organizează la nivel național campania de donare de sânge și evenimente festive dedicate donatorilor de sânge din Republica Moldova.
Evenimente dedicate pentru micuții pacienți cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului
În contextul Zilei Internaționale a Copiilor, au fost organizate o serie de evenimente speciale pentru micuții noștri pacienți, menite să aducem zâmbete și bucurie în inimile copiilor aflați în grija personalului medical. Fiecare copil a primit cadouri și cuvinte calde din partea administrației instituției și a generoșilor noștri parteneri: AO CICD PHOENIX, Moldova World Children’s Fund, SRL CATON GRUP și ”Panilino”. Suntem recunoscători pentru sprijinul lor și pentru că au făcut posibile aceste momente deosebite.
O acțiune specială cu cadouri dedicată Zilei Internaționale a Copilului
Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului pe care o marcăm pe data de 01 iunie - Serviciul de Asistență Socială și Psihologică al Institutului Mamei și Copilului, împreună cu partenerii noștri de la Asociația Obștească “Bonum”, au organizat o acțiune specială cu cadouri pentru a onora și susține copiii internați în Secțiile de Neurologie Vârsta Fragedă, Reabilitare Clinică, Unitatea Primiri Urgențe și Reanimare Pediatrică.
Pe data de 1 iunie, marcăm Ziua Internațională a Copilului!
În ajunul acestei sărbători pline de bucurie și culoare, Ministra Sănătății, doamna Ala Nemerenco, a făcut o vizită specială în Secția reabilitare a copiilor cu afecțiuni ale SNC, dereglări psihomotorii și locomotorii a Institutului Mamei și Copilului. Într-un gest de bunăvoință, doamna ministru a adus daruri pentru a însenina ziua micilor pacienți și a le oferi momente de bucurie.
Inaugurarea oficială a noului Bloc de Operație din cadrul Centrului Perinatal nivelul III a Institutului Mamei și Copilului
Astăzi, în ajunul Zilei Internaționale a Copilului, Centrul Perinatal nivelul III a Institutului Mamei și Copilului a marcat un moment important prin inaugurarea oficială a noului Bloc de Operație. Această realizare reprezintă punctul culminant al unui proiect ambițios de renovare capitală, finanțat generos din subsidiile Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.
Condiții moderne pentru pacienții Secției Chirurgie Nou-Născuți din cadrul Institutului Mamei și Copilului
Inaugurarea Secției de Chirurgie Nou-Născuți din cadrul Institutului Mamei și Copilului în data de 14 mai 2024! Această secție reprezintă un proiect esențial realizat datorită sprijinului generos al MAD-Aid, partenerilor și al donatorilor implicați. La ceremonia de inaugurare, am avut onoarea să avem alături reprezentanți ai conducerii instituției, MAD-Aid, Ministerului Sănătății, Parlamentului RM, Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului, donatori și colectivul secției. De asemenea, la eveniment a participat E.S. Fern Horine, ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în Republica Moldova.
Ceremonia oficială de inaugurare a Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului specializat integrat de la Institutul Mamei și Copilului
Astăzi, a avut loc ceremonia oficială de inaugurare a Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului specializat integrat de la Institutul Mamei și Copilului! Această inițiativă, realizată în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și UNICEF Moldova, are ca scop principal îmbunătățirea accesului la serviciile de imunizare pentru toți copiii din țară, inclusiv pentru refugiați.
Astăzi, 12 mai este marcată Ziua Internațională a Asistenților Medicali!
Anul acesta, sub deviza "Asistenții noștri - Viitorul nostru. Puterea economică a îngrijirilor medicale", am subliniat importanța esențială a acestor profesioniști în furnizarea de îngrijiri medicale de calitate și în promovarea unei vieți sănătoase pentru toți. Cu prilejul acestei zile speciale și a Săptămânii Europene a Nurselor și Moașelor, ne-am unit cu entuziasm pentru a celebra și a recunoaște contribuția de neprețuit a asistenților medicali la sănătatea și bunăstarea comunității!
Semnarea Memorandumului privind Parteneriatul Medical Internațional între IMSP Institutul Mamei și Copilului și НДСЛ Охматдит din Ucraina
La data de 09 mai 2024, la Kiev, în cadrul celui de-al doilea Summit Internațional al Orașelor și Regiunilor, a fost semnat un Memorandum privind Parteneriatul Medical Internațional între IMSP Institutul Mamei și Copilului și НДСЛ Охматдит din Ucraina. Directorul IMC, Sergiu Gladun, și Directorul НДСЛ "Охматдит", Vladimir Zhovnir, au pus semnătura pe acest document important, în prezența Ministrului Sănătății al Ucrainei, Viktor Lyashko.
Astăzi, pe 5 mai, marcăm nu doar Sfintele Sărbători de Paști, ci și Ziua Internațională a Moașelor
Este o zi în care reflectăm asupra importanței moașelor, atât pentru sistemul medical, cât și pentru întreaga societate. Profesia de moașă este una ce presupune o responsabilitate deosebită, implicând multă bunăvoință și dăruire de sine.
Astăzi, pe 17 aprilie, marcăm Ziua Internațională a Hemofiliei
Astăzi, pe 17 aprilie, marcăm Ziua Internațională a Hemofiliei, o ocazie importantă de a aduce în prim plan o afecțiune genetică gravă, dar adesea neglijată - hemofilia. Institutul Mamei și Copilului, în colaborare cu "Societatea Hematologilor și Transfuziologilor din Republica Moldova", au organizat o conferință de presă dedicată acestei zile semnificative. Scopul acestei inițiative a fost de a sensibiliza publicul cu privire la hemofilie și de a oferi sprijin celor care se confruntă cu această boală.
Vizită de lucru a domnului Vladimir Zhovnir, Directorul НДСЛ Охматдит din or. Kiev, Ucraina, la Institutul Mamei și Copilului
O vizită de lucru a domnului Vladimir Zhovnir, Directorul НДСЛ Охматдит din or. Kiev, Ucraina, a avut loc la data de 12 aprilie curent, la Institutul Mamei și Copilului. La întâlnire au participat domnul Sergiu Gladun, Director IMC și conducătorii departamentelor clinice. Întâlnirea a inclus o prezentare generală despre activitatea Spitalului „НДСЛ Охматдит” precum și au fost puse în discuție perspectivele semnării unui acord de colaborare bilaterală în domeniile pediatriei, chirurgiei pediatrice, științific, etc.
Cursul de instruire “Progrese în Medicina Fetală”
La data de 23 martie 2024, Institutul Mamei și Copilului a găzduit Cursul de instruire “Progrese în Medicina Fetală”. Acesta a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Fundația Medicină Fetală (FMF) din Marea Britanie.
Sesiune de informare în cadrul campaniei de sensibilizare ”Integritate pentru sănătate”.
Lucrătorii medicali și angajații Institutului Mamei și Copilului au participat la data de 21 martie curent, la o sesiune de informare organizată de Centrul Național Anticorupție, în cadrul campaniei de sensibilizare ”Integritate pentru sănătate”.
Ateliere de instruire la Centrul de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală de la Institutul Mamei și Copilului
În perioada 19-30 aprilie 2024, Centrul de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală de la Institutul Mamei și Copilului va găzdui Atelierele de instruire a medicilor de familie cu tema: "Managementul logistic al contraceptivelor pentru prognozarea necesităților și furnizarea de contraceptive grupurilor vulnerabile".
O primăvară de vis, plină de dăruire de viață!
Astăzi, la Institutul Mamei și Copilului, s-a desfășurat un eveniment deosebit, marcat de gesturi de solidaritate și dăruire. Angajații și personalul medical s-au unit într-o acțiune nobilă, contribuind la Campania de donare a sângelui organizată de Ministerul Sănătăţii și Centrul National de Transfuzie a Sângelui, în perioada 1 martie – 31 martie 2024.
Astăzi, 01 martie, am avut parte de o surpriză minunată la Institutul Mamei și Copilului
Cu ocazia sosirii primăverii, Asociația Obștească “Moldova pentru Viață” a organizat acțiunea “Flori pentru mămici”, în care a oferit flori, mărțișoare și semen de carte femeilor care se află în secțiile Centrului Perinatal nivelul III.
În fiecare an, în ultima zi a lunii februarie este marcată Ziua Bolilor Rare
Cu această ocazie astăzi, în cadrul Institutului Mamei și Copilului s-a desfășurat Conferința Națională “ZIUA BOLILOR RARE 2024”. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, USMF ”Nicolae Testemițanu”, Societatea de Pediatrie din Moldova, IMSP Institutul Mamei și Copilului - Centrul Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală, de comun cu Asociația Reabilitării Copiilor cu Fenilcetonurie (ARC-PKU) Asociația Obștească ”S.O.S. Autism” Asociația Obștească ”Copiii ploii”.
Mesaj de condoleanțe în memoria colegei noastre Elvira Oprea
Administrația și colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului își exprimă cu profundă tristețe și durere, regretul față de trecerea în neființă a colegei noastre, Elvira Oprea, moașă în Secția Obstetrică nr. 1, Centrul perinatal nivelul III. Va rămâne mereu în amintirea colegilor ca un specialist desăvârșit, un exemplu de profesionalism, onestitate și omenie în activitatea de 30 de ani desfășurată în cadrul instituției.
Vizită de lucru a Excelenței Sale, Ambasadorul SUA la Vatican, Joseph Simon Donnelly
Astăzi, Institutul Mamei și Copilului a avut onoarea de a găzdui o vizită de lucru deosebită, a Excelenței Sale, Ambasadorul SUA la Vatican, Joseph Simon Donnelly, și reprezentanții organizației Doctors with Africa CUAMM. Cu scopul de a se familiariza cu specificul activității medicale desfășurate în cadrul instituției, vizita a inclus discuții cu reprezentanții conducerii instituției despre proiectele comune implementate și despre asistența medicală acordată pacienților refugiați din Ucraina.
Atmosfera sărbătorilor de iarnă, poate transforma orice zi în una plină de zâmbete calde și bucurie autentică
Dorim să ne exprimăm recunoștința noastră față de cei care au adus un strop de magie pacienților instituției în aceste zile speciale. La data de 27 decembrie, dna Diana Guba, Pretorul sectorului Botanica, și dna Marina Teleaga, reprezentant Rotary Club Chișinău, au adus zâmbete pe fețele copiilor noștri prin generozitatea lor, oferind cadouri pline de iubire și speranță. Alături au fost și elevii Colegiului Tehnologic din Chișinău care au adus în dar jucării confecționate chiar de ei.
Gest deosebit de generos din partea angajaților de la Ambasada României în Republica Moldova
Într-o zi specială, pe 20 decembrie 2023, am avut privilegiul de a fi martori la un gest deosebit de generos din partea angajaților de la Ambasada României în Republica Moldova. Prin intermediul unei inițiative inedite și plină de sensibilitate, aceștia au decis să aducă daruri și lumina sărbătorilor de iarnă viitoarelor mămici aflate în Secția Patologia gravidității și urgențe obstetricale a Institutului Mamei și Copilului.
La data de 19 decembrie curent, Secția Endocrinologie a Institutului Mamei și Copilului a fost vizitată de niște colindători foarte speciali
Copiii din clasa a IV-a de la Școala-grădiniță nr. 152 “Pas cu Pas”, sub îndrumarea devotatei lor profesoare, Lucia Moisei, și cu susținerea necondiționată a părinților, au adus cu ei nu doar un program de colinde frumoase, ci și daruri pentru pacienți în prag de sărbători.
Vizită de lucru în Polonia
În perioada 11- 13 decembrie 2023, Directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun a efectuat o vizită de lucru în Polonia, la invitația domnului Dariusz Trzmielak – Director adjunct pentru Știință a Institutului Spitalul Memorial al Mamei Poloneze din orașul Łódź.
Echipa de la Institutul Mamei și Copilului se bucură să facă parte dintr-o inițiativă de excepție - "Biblioteca de sub brad", susținută de Guvernul Republicii Moldova
Într-o atmosferă plină de generozitate și solidaritate, în comun cu mai multe instituții medico sanitare publice și Ministerul Sănătății al Republicii Moldova am adunat povești și cărți minunate pentru a aduce magia lecturii în inimile celor mici și mari. Aceste cărți vor călători apoi către mai multe biblioteci locale și școlare din întreaga țară, deschizând uși către aventuri nemaivăzute pentru toți cei dornici să descopere lumea minunată a cărților.
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități
Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorim diversitatea și unicitatea fiecărei persoane, recunoscând că toți avem aspirații, temeri și trăiri similare. Marcată an de an, pe 3 decembrie, această zi are rolul de a sprijini, promova înțelege și conștientiza problemele legate de dizabilitate, precum și pentru a susține drepturile și bunăstarea acestor persoane.
Împreună împotriva HIV/SIDA!
Astăzi, în Ziua Mondială de Combatere SIDA, ne unim într-un gest de solidaritate și sprijin față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Asistentele medicale superioare ale Clinicii Pediatrie, Institutul Mamei și Copilului, alături de partenerii de la CEMF ”Raisa Pacalo”, au organizat un flashmob pentru a susține acțiunile din această zi și a Campaniei sociale cu sloganul „Vocea comunităţilor contează”.
Astăzi, 17 noiembrie, marcăm Ziua Mondială a Prematurităţii.
Această zi ne oferă prilejul de a celebra acești mici eroi și familiile lor. Să le oferim sprijinul nostru și să le arătăm că nu sunt singuri în această luptă. Să le mulțumim medicilor și asistentelor medicale pentru devotamentul și grija lor neobosită. Să ne amintim că fiecare viață este prețioasă, indiferent de cât de mică ar fi la început. În cadrul acestei zile speciale, colaboratorii Secției prematuri și Secției Reanimare și terapie intensivă nou-născuți a Institutului Mamei și Copilului și-au propus să le facă o surpriză mamelor internate cu copii născuți prematur. În semn de înaltă apreciere și încurajare pentru eforturile depuse de fiecare dintre ele zi de zi în calea spre însănătoșire, au ținut să le înmâne daruri pentru părinți și micii eroi, constituite din marsupii, căciulițe oferite International Rotary Fellowship of Healthcare Professionals din Marea Britanie, scaune auto pentru copii din partea Automobil Club din Moldova dar și produse de îngrijire din partea altor donatori.
Ziua mondială a Diabetului 2023
În fiecare an, la data de 14 noiembrie, este marcată Ziua mondială a Diabetului cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei informării şi educării populaţiei privind prevenirea şi îngrijirea diabetului. În prezent, peste 737 de copii din Republica Moldova sunt diagnosticați cu această maladie.
Fiecare respirație contează - Ziua Mondială a Pneumoniei
Astăzi, 12 noiembrie, este Ziua Mondială a Pneumoniei, o ocazie de a ne informa și de a ne implica în lupta împotriva acestei boli care afectează milioane de oameni în fiecare an, în special copiii. Pneumonia este o infecție respiratorie care poate fi cauzată de virusuri, bacterii sau fungi. Simptomele pot include febră, tuse, dificultăți de respirație, dureri în piept și oboseală. Pneumonia poate fi prevenită prin vaccinare, alăptare, igienă și nutriție adecvată.
8 noiembrie – Ziua Internațională a Radiologiei
Radiologia este o ramură a medicinei care folosește razele X și alte tehnologii imagistice pentru a diagnostica și trata diverse afecțiuni ale corpului uman. Radiologia joacă un rol esențial în îngrijirea sigură și eficientă a pacienților, oferind informații precise și rapide despre starea lor de sănătate. Această zi este o inițiativă globală care își propune să crească gradul de conștientizare și de apreciere a rolului vital pe care îl au radiologii și tehnicienii în serviciile de asistență medicală.
Serviciile de colposcopie mai aproape de femeile din Republica Moldova
Astăzi, în cadrul Institutului Mamei și Copilului, a avut loc ceremonia oficială de lansare a Rețelei Naționale de Colposcopie din Republica Moldova. La eveniment au participat: Ala Nemerenco, Ministra Sănătății Republicii Moldova, Adrian Belîi, Deputat Parlamentul RM, Membru Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Nigina Abaszada, Reprezentantă rezidentă UNFPA Moldova, Pippa Bown, Ambasada UK, Consilier Internațional (Foreign, Commonwealth and Development Office), Sergiu Gladun, Director Institutul Mamei și Copilului, Ruslan Baltaga, Director IMSP Institutul Oncologic, Olga Cernețchi, Prim-prorector, USMF ”N. Testemițanu conducători a instituțiilor medico sanitare publice.
Conferința Științifico Practică cu participare internațională „Concepte Actuale și Perimate în Ortopedia Pediatrică ”
În perioada 20-22 octombrie curent, în cadrul Centrului Național Științifico-Practic Chirurgie pediatrică "Natalia Gheorghiu", Institutul Mamei și Copilului s-a desfășurat Conferința Științifico Practică cu participare internațională „Concepte Actuale și Perimate în Ortopedia Pediatrică ” . Evenimentul a fost organizat de Societatea Națională de Chirurgie Pediatrică din Republica Moldova în parteneriat cu Societatea Națională Română de Ortopedie și Traumatologie Pediatrică (SOROT) și Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.
Cursuri de instruire la Centrul de Instruire în Obstetrică și Neonatologia de urgență a Institutului Mamei și Copilului
În perioada 5-7, 12-14 septembrie și 3-5, 24-26 octombrie curent, la Centrul de Instruire în Obstetrică și Neonatologia de urgență a Institutului Mamei și Copilului, se desfășoară o serie de instruiri cu participarea medicilor obstetricieni, ginecologi și moașelor care activează în Centrele Perinatologice de nivel I și II. Instruirile se organizează în colaborare cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și cu suportul UNFPA Moldova. Sesiunile teoretice și practice au ca scop fortificarea capacităților specialiștilor în managementul cazurilor de urgențe obstetricale și utilizarea cardiotocografiei.
Ziua Mondială a Inimii 2023
Ziua Mondială a Inimii este marcată anual pe 29 septembrie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a populației cu privire la bolile cardiovasculare, inclusiv bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și importanța prevenirii acestora. A fost fondată în anul 2000 la inițiativa Federației Mondiale a Inimii (FMI), iar în acest an se află la cea de-a 23 aniversare. Sloganul din acest an pentru Ziua Mondială a Inimii este ,,Folosește🖤, cunoaște🖤” .
Licitație publică cu privire la achiziționarea de echipamente medicale în cadrul Proiectului transfrontalier „ Cea mai bună șansă la viață pentru nou-născuți-îmbunătățirea aspectului neonatal în zona de frontieră România-Republica Moldova (1HARD/4.1/81)”
Instituția Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului intenționează achiziționarea de bunuri (echipamente medicale), în contextul implementării Proiectului „ Cea mai bună șansă la viață pentru nou-născuți-îmbunătățirea aspectului neonatal în zona de frontieră România-Republica Moldova (1HARD/4.1/81)”, cu asistență financiară din partea Uniunii Europene, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020. Dosarul de licitație este disponibil cu titlu gratuit și poate fi solicitat la adresa: cmcachizitii@gmail.com Termenul limită de depunere a ofertelor este 13 noiembrie 2023, ora 10:00, la următoarea adresă: mun. Chișinău, str. Burebista #93, Bloc Centrul Perinatal nivel 3 (Maternitatea), etajul 4, anticamera. Tel: 022 52 36 61. Eventualele informații suplimentare sau clarificări vor fi publicate pe pagina web a Instituției: https://mama-copilul.md/
Astăzi, 8 septembrie, este Ziua Mondială a Fizioterapiei, o zi dedicată profesioniștilor care ne ajută să ne menținem sănătatea fizică și mentală prin mișcare
Fizioterapia este folosită în pediatrie pentru tratarea diferitelor probleme musculo-scheletale ale copiilor, a afecțiunilor legate de coordoanarea motorie, a paraliziilor cerebrale, a întarzierilor în dezvoltarea mobilității, oferind reabilitare și suport în urma căzăturilor, după boli sau accidente traumatizante.
În atenția pacienților Departamentul Consultativ Specializat Integrat (Policlinica) din cadrul Institutului Mamei și Copilului
Dacă aveți nevoie de o consultație specializată oferite de medicii specialiști ale Secțiilor Consultative Copii si Femei, vă informăm că sunt disponibile mai multe metode de programare prin intermediul biroului de informații: Prin telefon la nr. de contact: 022 523 121 - Zile de lucru (Luni – Vineri), Orele (8.00 - 16.00).
#SăptămânaMondialăaAlăptării 2023
#SăptămânaMondialăaAlăptării este o inițiativă globală care încurajează și susține alăptarea ca o practică benefică pentru mame și copii. În perioada 1-7 august, Caravana Alăptării a vizitat mai multe orașe din țară, oferind informații și sfaturi despre alăptare, nutriție și imunizare. Astăzi, „Caravana Alăptării” a făcut popas la Institutul Mamei și Copilului, unde a avut loc o întâlnire interactivă cu mame, femei gravide și tați. Ei au avut ocazia să discute cu specialiști în domeniu despre avantajele alăptării pentru sănătatea mamei și a bebelușului, importanța vaccinării copiilor, precum și alimentația adecvată a mamelor care alăptează.
Caz clinic rar de cataractă congenitală bilaterală, diagnosticat cu succes prenatal în cadrul Departamentului Diagnostic a Institutului Mamei și Copilului
Cataracta congenitală este o modificare a transparenței cristalinului. Cataracta congenitală este de obicei clasificată în funcție de localizarea opacității cristalinului. Are o frecvență: rară de 1,25 la 10.000 de nașteri. Depistarea prenatală este posibilă în al doilea trimestru de sarcină, dar în unele cazuri, opacifierea cristalinului se dezvoltă mai târziu, și prin urmare, vizualizarea cristalinului normal la examinarea ecografică în al doilea trimestru de sarcină nu poate exclude complet cataracta congenitală.
Un copil mic salvat după ce a aspirat un capac de masă plastică
Conform statisticilor National Safety Council, obstrucția căilor respiratorii prin corp străin este a patra cauză principală de deces accidental. Copiii de vîrstă fragedă sunt deosebit de expuși riscului datorită activității și curiozității lor crescute, precum și diminuării supravegherii de către părinți pe măsură ce aceștia cresc. Copiii mici tind să exploreze lumea cu gura în timp ce se joacă și prezintă niveluri ridicate de activitate și distragere în timp ce mănâncă. Căile respiratorii superioare sunt de obicei locul obstrucției datorită particularităților anatomice și morfologice de vîrstă ca: lipsa dinților molari, structura nazofaringelui și îngustarea anatomică relativă a arborelui traheobronșic.
Cooperare moldo-poloneză în domeniul sănătății mamei și copilului
Recent, Dna Prof. Palii Ina, Șef Clinica Pediatrie, Institutul Mamei și Copilului a efectuat o vizită de lucru în cadrul colaborării moldo poloneze, la Institutul Spitalului Memorial al Mamei Poloneze din or. Łódź, care a avut ca obiectiv intensificarea și continuarea relațiilor bilaterale ştiinţifico practice, stabilite anterior.
Sesiunea practică a Cursului de instruire ”Progrese în medicina fetală”
Sesiunea practică a Cursului de instruire ”Progrese în medicina fetală”, organizat în perioada 7-8 iulie curent de comun cu Ministerului Sănătății al Republicii Moldova și Fundația Medicină Fetală (FMF) din Marea Britanie.
Astăzi, la Institutul Mamei și Copilului, a avut loc deschiderea Cursului de instruire ”Progrese în medicina fetală”, organizat cu suportul Ministerului Sănătății al Republicii Moldova și al Fundației Medicină Fetală (FMF) din Marea Britanie
La evenimentul de deschidere au participat, Doamna Ala Nemerenco, Ministră a Sănătății Republicii Moldova, Excelența Sa Ambasadorul Republicii Elene în România și Republica Moldova, Doamna Sofia Grammata, Domnul Kypros Nicolaides, președinte al Fundației Medicină Fetală (FMF) din Marea Britanie, Domnul Sergiu Gladun, Director IMC.
Finisarea cu succes a Caravanei de educare a viitoarelor/proaspetelor mămici cu genericul: ”Sfaturi pentru alăptarea și îngrijirea nou-născutului”
În cadrul proiectului transfrontalier 1 HARD/4.1/81: “The best chance of life for neonates–improving neonatal outcome in the Romania-Republic of Moldova border area” („Cea mai bună șansă de viață pentru nou-născuți – îmbunătățirea aspectului neonatal în zona de frontieră România-Republica Moldova”), s–a finisat cu succes Caravana de educare a viitoarelor/proaspetelor mămici cu genericul: ”Sfaturi pentru alăptarea și îngrijirea nou-născutului”.
La Institutul Mamei și Copilului săptămâna trecută a fost una deosebită. Nu mai puțin de 9 cupluri de gemeni au venit pe lume în această perioadă, un fenomen destul de rar întâlnit
Mamele cât și cei 18 nou născuți care au venit pe lume atât pe cale naturală cât și prin operație cezariană se simt bine și majoritatea au fost deja externați la domiciliu. Echipa medicală de la Centrul perinatal nivelul III a IMC au oferit toată asistență înalt specializată și consilierea necesară la naștere. ”Sunt la a doua naștere. Acasă am o fiică în vârstă de patru ani. Este o bucurie imensă că am reușit să aduc pe pe lume doi copii minunați, o fată și un băiat cărora am decis să le punem numele, Vanesa și Damir”, a menționat Larisa, una dintre proaspetele mămici de gemeni.
Cursuri de instruire la Centrul de Instruire în Obstetrică și Neonatologia de urgență a Institutului Mamei și Copilului
În perioada 13.15.20,22 iunie curent, la Centrul de Instruire în Obstetrică și Neonatologia de urgență a Institutului Mamei și Copilului s-au desfășurat o serie de instruiri cu participarea medicilor obstetricieni ginecologi și moașele care activează în Centrele Perinatologice de nivel II și III. Instruirile organizate în comun cu Ministerul Sănătății și cu suportul UNFPA Moldova, au inclus sesiuni teoretice practice în scopul fortificării capacităților specialiștilor în managementul cazurilor de urgențe obstetricale și utilizarea cardiotocografiei.
Salvați Copiii România susține eforturile de întărire a Institutului Mamei și Copilului, care tratează mame și copii din Ucraina
Organizația Salvați Copiii a trimis un lot de 5.322 de produse și echipamente medicale spitalicești (consumabile și kituri de mentenanță) pentru secția de Terapie intensivă, Anesteziologie, Endoscopie și blocul Prematuri din cadrul instituției.
Ziua lucrătorului medical și a farmacistului 2023
În fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie, în Republica Moldova se sărbătoreşte Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. Această zi este dedicată celor care își dedică viața și profesia pentru a salva și îmbunătăți sănătatea oamenilor. Cu această ocazie, lucrătorii medicali a Institutului Mamei și Copilului au participat astăzi la un eveniment festiv pentru a marca această zi profesională.
Diplomă de onoare din partea Guvernului Republicii Moldova conferită IMC cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge
În fiecare an la data de 14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prin activități, ce cuprind atât acțiuni caritabile de donare a sângelui, cât și aducerea de omagiu celor mai devotați și activi donatori de sânge și componente sanguine. Cu acest prilej, astăzi 14 iunie, Ministerul Sănătății și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a organizat astăzi, 14 iunie, un eveniment dedicat Zilei mondiale a donatorului de sânge, desfășurat la Palatul Republicii din municipiul Chișinău.
Medicii chirurgi pediatri din cadrul Centrului Național științifico-practic chirurgie pediatrică "Natalia Gheorghiu", Institutul Mamei și Copilului efectuează cu succes cele mai complexe intervenții chirurgicale
În acest articol care a fost publicat recent în prestigioasa revistă ”Sciences of Europe”, având ca autori pe: Babuci Stanislav,, Gladun Sergiu, Ambros Igor, Fosa Elena, Berbeca Alexei, Fedoruc Ana., vă prezentăm un caz clinic interesant de tumoare ovariană cu celule granuloase de tip juvenil, o entitate rară care afectează fetele și femeile tinere.
Ziua Internaţională a Asistentului Medical - 12 Mai 2023
Ziua Internaţională a Asistentului Medical este sărbătorită astăzi în toată lumea, pentru a evidenţia rolul și importața acestei categorii profesionale pentru întreg sistemul medical. Cu prilejul acestei zile, dar și în contextul ”Săptămânii mondiale a asistentului medical şi moaşei”, la data de 10 mai curent, în cadrul Institutului Mamei și Copilului a avut loc un eveniment festiv.
În fiecare an, la data de 5 mai este marcată Ziua Internaţională a Moaşelor
Această zi ne oferă prilejul de a evidenția importanţa acestei profesii, atât pentru sistemul medical, cât şi pentru întreaga societate. Nobila profesie de Moașă este una foarte responsabilă ce presupune multă bunăvoință și dăruire de sine. Moașele oferă îngrijire, asistenţă şi consiliere necesară la naştere atât femeii, cât şi nou născuților. În cadrul Centrului perinatal nivelul III a Institutului Mamei și Copilului activează 106 moașe care alături de medici, asistă la naşterea a aproape 5000 de copii în fiecare an. Oferă suportul și consilierea necesară atât în perioada sarcinii, cât și în primele zile de după naștere.
Acțiunile de răspuns ale instituției în cazul declanșării unei situații de urgență cauzate de un incendiu de proporții mici
Acțiunile de răspuns ale instituției în cazul declanșării unei situații de urgență cauzate de un incendiu de proporții mici - a fost tema aplicației desfășurate la data de 03 mai curent, în cadrul Institutului Mamei și Copilului. Scopul aplicației este de a fortifica gradul de pregătire a personalului medical pentru acțiuni în cazul unor situații excepționale sau de urgență.
La data de 2 mai a fost marcată Ziua Mondială a Astmului Bronșic, cu genericul „Îngrijirea astmului pentru toți "
Cu acest prilej, Clinica Pediatrie, Secția Alergologie a IMC de comun cu Societatea de Pediatrie din RM au organizat o conferință dedicată acestei zile, în cadrul căreia au fost abordate subiecte ce țin de conduită și terapia astmului bronșic la copii dar și alte teme de actualitate din domeniu. Astmul bronşic este una dintre cele mai frecvente boli cronice la nivel mondial, circa 380 mln. de populație cuprinde. Prevalenta este în continuă creștere, de 8- 10 ori mai mare în ţările dezvoltate.
Seminar Exclusiv cu informații utile despre schimbările în sarcină, pregătirea pentru naștere și îngrijirea nou-născutului
Dragile noastre graviduțe și tinere mămici ! Vă invităm la un Seminar Exclusiv: cu informații utile despre schimbările în sarcină, pregătirea pentru naștere și îngrijirea nou-născutului ; cu o excursie virtuală prin maternitate; alături de specialiștii din cadrul instituției; cu o pauza de relaxare și socializare la ceai/cafea și o sesiune foto ;
În fiecare an, la data de 17 aprilie, este marcată în întreaga lume Ziua internaţională a hemofiliei
Această zi are drept scop de a sensibiliza opinia publică privind această maladie și celelalte tulburări hemoragice ereditare. Hemofilia – este un grup de coagulopatii ereditare determinate de defecte cantitative sau calitative a factorilor de coagulare implicaţi în calea intrinsecă de activare a protrombinei şi care se manifestă clinic prin hemoragii cu diferită localizare.
Un număr impunător de cupluri și-au realizat scopul obţinând sarcini reușite cu ajutorul medicilor de la Institutul Mamei si Copilului
Pe lângă experiența colosală posedă tehnologii inovatoare, sunt înzestraţi cu utilaj performant care permite soluționarea celor mai dificile cazuri care nu mai dădeau vreo speranță. Institutul Mamei și Copilului găzduiește tot mai frecvent oaspeți din străinătate care se adresează pentru soluţionarea problemelor de sănătate reproductivă. Ei își încredințează destinul echipei noastre datorită reputației imaculate pe care au obținut-o prin rezultatele excepționale în gestionarea multimodală a sănătăţii reproductive. De la preconcepție, supravegherea sarcinii în siguranță și nașterea - semnificând apogeul efortului depus de echipă.
Vizită de lucru la Spitalul Județean de Urgență Vaslui
Ținând cont de demararea procesului de implementare în cadrul Institutului Mamei și Copilului al proiectului transfrontalier: ”The best chance of life for neonates –improving neonatal outcome in the Romania-Republic of Moldova border area”, la data de 30 martie 2023, reprezentanții IMSP IMC, în frunte cu Directorul–Dl. Sergiu GLADUN, au participat la Schimbul de Experiență organizat de către partenerul proiectului 1 HARD/4.1/81 (Beneficiar 1)- Spitalul Județean de Urgență Vaslui.
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată în fiecare an la data de 24 martie
Cu acest prilej, în ajunul acestei sărbători în cadrul Clinicii Pediatrie a IMC, asistenta principală, asistentele superioare, medici din Secția Pneumologie în comun cu elevii Centrului de excelență în medicină și farmacie” Raisa Pacalo”, au organizat un Flash Mob informativ pentru a atrage atenția comunității asupra incidenţei bolii și pentru a promova metodele de prevenţie şi control ale acestei maladii. De asemenea, a fost desfășurată și Conferinţa lunară a asistentelor medicale a Clinicii Pediatrie, consacrată Zilei Mondiale de combatere a Tuberculozei, cu tema:" Tuberculoza generalităţi şi metode de profilaxie".
Continuarea acțiunilor de caritate și suport din partea Organizației Salvaţi Copiii România pentru mamele și copiii refugiați din Ucraina
Astăzi, 21 martie curent, Institutul Mamei și Copilului a recepționat o nouă tranșă a donației din partea Salvaţi Copiii România, constituită din 700 circuite respiratorii pentru nou-născuți de unică folosință destinate secției de Reanimare și Terapie Intensivă nou născuți și Secției Prematuri. Un ajutor semnificativ ce va permite asigurarea unor condiții optime de tratament cu prevenirea riscului infecțiilor nosocomiale pentru pacienții nou născuți în stare gravă care necesită tratament și îngrijiri speciale.
Angajații și personalul medical a Institutului Mamei și Copilului se alătură Campaniei de donare a sângelui cu genericul ”O primăvară de vis, plină de dăruire de viață”
În cadrul unui eveniment ce se desfășoară astăzi, 13 martie 2023, colaboratorii instituției vor dona sânge, dorind ca prin exemplul propriu să fie solidari cu pacienții ce au nevoie de transfuzii dar și să motiveze alte persoane din comunitate să devină donatori voluntari de sânge. Evenimentul este organizat de comun cu Ministerul Sănătății și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui pentru a asigura asistența hemotransfuzională pacienților. Campaniile de donare a sângelui sunt organizate cu regularitate în majoritatea spitalelor din întreaga lume, întrucât sângele este un element vital în procesul de salvare a vieților.
Acțiuni nobile pentru pacientele internate în cadrul Centrului Perinatal nivelul III desfășurate cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii – 8 martie
Acțiuni nobile pentru pacientele internate în cadrul Centrului Perinatal nivelul III a Institutului Mamei și Copilului desfășurate astăzi, cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii – 8 martie. Primul gest de generozitate a venit din partea doamnei Olesea Șevcenko, soția ambasadorului Ucrainei în R. Moldova, și doamnei Irina Rusanovschi, Președintele - A.O Centrul Internațional de Colaborare și Dezvoltare” PHOENIX”, care au vizitat și au adus în dar flori și cărți pentru patru paciente refugiate din Ucraina, trei dintre care la data de 7 -8 martie au născut în cadrul IMC, fiind înregistrată și o naștere multiplă de gemeni. Timp de un 1 an 110 femei refugiate din Ucraina au născut în cadrul instituției.
Cursuri de instruire vizând „Răspunsul sistemului de sănătate la cazurile de violență sexuală”
În perioada 02– 29 martie curent, la Centrul de Genetică Medicală și Sănătatea Reproducerii a Institutului Mamei și Copilului sunt organizate cursuri de informare pentru personalul medical și nemedical din instituțiile medico sanitare publice, vizând „Răspunsul sistemului de sănătate la cazurile de violență sexuală” . Sesiunile de informare la care vor lua parte 130 de participanți din mun. Chișinău, Bălți și 20 de raioane ale țării au drept scop fortificarea capacităților pentru oferirea de suport victimelor cazurilor de violență sexuală.
Organizația Salvați Copiii România în susținerea eforturilor Institutului Mamei și Copilului de oferire a serviciilor medicale de calitate mamelor și copiilor refugiați din Ucraina
Organizația Salvați Copiii România în susținerea eforturilor Institutului Mamei și Copilului de oferire a serviciilor medicale de calitate mamelor și copiilor refugiați din Ucraina. În urma solicitării Institutului Mamei și Copilului, care îngrijește pacienți refugiați din Ucraina, Organizația Salvați Copiii România a decis să vină cu o donație constituită din consumabile medicale pentru secția de Terapie intensivă, Anesteziologie și blocul Prematuri din cadrul instituției, precum și un transport umanitar cu produse de îngrijire pentru nou-născuți, copii si mame, ambele în valoare de 200.000 de Euro.
Un an de solidaritate cu pacienții refugiați din Ucraina
Timp de 1 an Institutul Mamei și Copilului vine în sprijinul refugiaților din Ucraina prin oferirea consultațiilor medicale inclusiv de urgență în domeniul obstetricii, ginecologiei, neonatologiei şi pediatriei (somatice şi chirurgicale). O inițiativă susținută în permanență de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) care a sporit capacitatea instituției de a oferi acces la servicii de calitate pentru pentru mame și nou-născuți din Ucraina, atât prin suport financiar cât și prin livrarea unor echipamente vitale moderne în domeniul sănătății materne și reproductive. Până în prezent în cadrul instituției, au fost înregistrate 825 de cazuri tratate, peste 2.000 de consultații medicale oferite. iar 98 de femei refugiate din Ucraina au născut în siguranță.
Vizită de lucru a Directorului adjunct UNICEF pentru regiunea Europeană și Asia Centrală, Philippe Cori
Directorul adjunct UNICEF pentru regiunea Europeană și Asia Centrală, Philippe Cori în comun cu Reprezentanta de Țară UNICEF Moldova, Maha Damaj și Angela Capcelea, specialist UNICEF în sănătate, au întreprins la data de 20 februarie curent o vizită de lucru la Institutul Mamei și Copilului.
Vizită de documentare în contextul înființării în cadrul instituției a unei unități de medicină materno-fetală
În cadrul Institutului Mamei și Copilului urmează să fie înființată o unitate de medicină materno-fetală Datorită unui Memorandum de înțelegere semnat de Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, împreună cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene, Nicolaos Dendias, și președintele Fundației de Medicină Fetală (FMF) din Marea Britanie, profesorul Kypros Nikolaides, se presupune implementarea unui program de medicină materno-fetală, în perioada 2022-2025. În cadrul acestuia, urmează să fie înființată o unitate de medicină materno-fetală la Institutul Mamei și Copilului, unde femeile gravide din țară vor avea acces la metode noi de investigație. Acestea vor permite depistarea precoce a anomaliilor de dezvoltare a fătului – cromozomiale, genetice, alte afecțiuni la bebeluși și gravide.
O acțiune de suport pentru îmbunătățirea calității vieții copiilor cu diabet zaharat insulinodependenți, monitorizați în cadrul Secției Endocrinologie a IMC
Un ajutor constituit dintr-un sistem performant de 17 pompe de insulină cu consumabile pentru 1 an, 17 transmițători pentru înregistrarea și transmiterea datelor și senzori de monitorizare continuă a glucozei pentru copiii cu diabet zaharat. Aceste dispozitive vor reduce pe termen lung frecvenţa complicaţiilor diabetice tardive, va îmbunătăţi gradul de compensare a diabetului zaharat, va contribui la micşorarea riscului de apariţie a complicaţiilor cronice. Ajutorul cu o valoare de 2 189 600 lei, a fost oferit de către Associazione INTERSOS Organizzazione Umanitaria din Roma, Italia, Sucursala din Republica Moldova cu suportul financiar a Stichting Vluchteling din Olanda.
#PăstreazăSănătatea #FăTestulCitologic #VaccinareAntiHPV
Veste bună! Eforturile noastre de a preveni cancerul de col uterin se extind și tot mai mulți parteneri se alătură cauzei de promovare a sănătății femeii. Partenerul de anul acesta este compania Viorica-Cosmetic care a lansat acțiunea de informare a femeilor în toată rețeaua de magazine din țară. Astfel, consultanții-vânzări vor distribui pliante informative despre testul citologic și vaccinarea anti-HPV, îndemnând femeile, dar și bărbații, să se adreseze medicului de familie pentru a solicita servicii de screening de col uterin.
În Republica Moldova a demarat Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin
Astăzi a fost lansată Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, în cadrul unui eveniment organizat de Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, în comun cu Ministerul Sănătății, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Mesaj de condoleanțe în memoria doamnei Aurelia Eșanu
Administrația și colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului își exprimă cu tristețe și durere, regretul profund față de trecerea în neființă a doamnei Aurelia Eșanu, medic neonatolog, Șef Secția Prematuri din cadrul Centrului Perinatal Nivelul III a IMC în perioada 1982 - 1999. De-a lungul activității desfășurate cu dedicație și profesionalism în cadrul instituției s-a bucurat de aprecierea colegilor și va rămâne mereu în amintirea lor ca un specialist desăvârșit, un exemplu de atitudine, onestitate, bunăvoință și omenie.
Atmosfera sărbătorilor de iarnă, se asociază cel mai des cu decorațiuni, zâmbete și cadouri sub brad
Cu ocazia acestor zile speciale, astăzi le-a fost pregătită o surpriză plăcută micilor pacienți internați la Institutul Mamei și Copilului. Domnul Sergiu Gladun, Director IMC, împreună cu Șefii de departamente și asistentele principale, asistentele superioare au ținut să aducă sincere felicitări pentru copii și pentru cei prezenți cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dorindu-le cele mai sincere urări de sănătate și de bine în noul an plin de realizări frumoase.
O donație semnificativă oferită de către Fundația ”Felicia” și echipa grupului de companii ”Felicia”
O donație semnificativă constituită din: imprimante, calculator, aparate de aer condiționat, mașină de spălat și mașină de uscat rufe au fost oferite astăzi de către Fundația ”Felicia” și echipa grupului de companii ”Felicia”. Un ajutor esențial pentru Unitatea Primiri Urgente care acordă asistență medicală de urgență copiilor cu cele mai grave cazuri din întreaga țară.
Proiectul “Renovarea parțială a Blocului Alimentar” din cadrul Institutului Mamei și Copilului realizat cu suportul financiar al Ambasadei Republicii Polone la Chișinău
Proiectul “Renovarea parțială a Blocului Alimentar, parte esențială în asigurarea unei alimentații sigure a copiilor pe perioada pandemică” realizat în cadrul Institutului Mamei și Copilului cu suportul financiar al Ambasadei Republicii Polone la Chișinău. În rezultatul concursului de proiecte investiționale organizat de către Ambasada Republicii Polone la Chișinău, dar și în rezultatul numeroaselor negocieri, la data de 01 iunie 2021 a avut loc semnarea oficială a Acordului de colaborare încheiat între Ambasada Republicii Polone la Chișinău, și IMSP Institutul Mamei și Copilului, ce a oferit posibilitatea de a lansa inițiativa: ”Asistență pentru sistemul medical al țării– dezvoltarea infrastructurii IMSP IMC”.
Displazia placentară mezenchimală (PMD) este o anomalie vasculară rară a placentei
Displazia placentară mezenchimală (PMD) este o anomalie vasculară rară a placentei, în care se observă modificări molare chistice difuze cu o placentă îngroșată. Un caz similar este și a unei paciente în vârstă de 33 ani din or. Dondușeni, aflată la a doua sarcină. La termenul 14 săptămâni, se adresează pentru o consultație în secția Ginecologie, Centrul Perinatal nivelul III a Institutului Mamei și Copilului. Examinarea ultrasonografică sugerează pentru mola hidatiforma şi prezenţa unui făt viu în uter. În dinamica, Beta HCG în creştere ceea ce arată o displazie placentară. S-a efectuat cariotiparea fătului – 46XY, fără anomalii congenitale. Sarcina a decurs fiziologic, fără complicaţii.
Conferința de lansare oficială - Start-up Conference a proiectului transfrontalier:”The best chance of life for neonates-improving neonatal outcome in the Romania-Republic of Moldova border area”
În perioada 15-16 decembrie 2022, în incinta IMSP Institutul Mamei și Copilului (IMSP IMC) a avut loc Conferința de lansare oficială– Start-up Conference a proiectului transfrontalier 1HARD/4.1/81: ”The best chance of life for neonates-improving neonatal outcome in the Romania-Republic of Moldova border area”. La eveniment au participat membrii echipei de proiect al IMSP IMC, partenerii IMC- echipa de proiect al Spitalului Județean de Urgență Vaslui (SJU Vaslui), precum și personalul medical specializat în domeniu (medici neonatologi, ginecologi-obstetricieni, etc.).
În fiecare an la date de 3 decembrie este marcată „Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi”
În fiecare an la date de 3 decembrie este marcată „Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi”, ce are ca obiectiv o mai bună înţelegere în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi susţinerea demnităţii și respectarea drepturilor acestora. Cu această ocazie, în ajunul acestei sărbători, Serviciul Asistenţă Socială şi Psihologică din cadrul Institutului Mamei și Copilului au organizat o mică surpriză copiilor cu dizabilităţi din Secția reabilitare a copiilor cu afecțiuni ale SNC, dereglări psihomotorii și locomotorii şi secţiile Neurologie, Neurologie vârstă fragedă, oferindu-le copiilor câte un mic cadou din partea partenerilor din acest an.
Ziua Mondială de Combatere SIDA este marcată anual, la data de 1 decembrie
Ziua Mondială de Combatere SIDA este marcată anual, la data de 1 decembrie, în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Cu această ocazie, astăzi, asistenta principală în comun cu asistentele superioare a Clinicii Pediatrie au organizat un Flash Mob informativ. Această acțiune a avut drept scop promovarea unui mod sănătos de viaţă, formarea comportamentului fără risc și informarea comunității asupra riscurilor infecţiei HIV\SIDA.
Vizită de lucru a reprezentanților Institutului Mamei și Copilului la Spitalul Județean Vaslui
Odată cu demararea procesului de implementare al proiectului transfrontalier: ”The best chance of life for neonates –improving neonatal outcome in the Romania-Republic of Moldova border area”, reprezentanții IMSP Institutul Mamei și Copilului, în frunte cu Directorul–Dl. Sergiu GLADUN, la data de 22 noiembrie 2022, au întreprins I vizită de lucru- Steering Committee Meeting, în cadrul Spitalului Județean Vaslui (SJU Vaslui), România. La întrevederea organizată, delegația IMSP IMC, fiind în calitate de Beneficiar Lider al proiectului, a avut posibilitatea de a face cunoștință cu Directorul SJU Vaslui, Dna Ana-Smaranda RINDER, dar și cu membrii echipei de proiect al spitalului (Beneficiar 1 al proiectului).
Tradițional la data de 17 noiembrie marcăm Ziua Mondială a Prematurităţii
Această zi ne oferă ocazia să fim alături de copiii care s-au grăbit să vină pe lume, de părinţii lor și să mulțumim cadrele medicale, fară de care cei mici nu ar fi reușit să câștige lupta pentru supraviețuire. Pentru a susține evenimentele și acțiunile din această zi specială, colaboratorii Secției prematuri și Secției Reanimare și terapie intensivă nou-născuți a Institutului Mamei și Copilului și-au propus să le facă o surpriză mamelor internate cu copii născuți prematur. În semn de înaltă apreciere și încurajare pentru eforturile depuse de fiecare dintre ele zi de zi în calea spre însănătoșire, au ținut să le înmâne daruri pentru părinți și micii eroi.
Ziua mondială a diabetului - 14 noiembrie 2022
Anual, la data de 14 noiembrie, este marcată Ziua mondială a diabetului cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei informării şi educării populaţiei privind prevenirea şi îngrijirea diabetului. În prezent, peste 650 de copii din Republica Moldova sunt diagnosticați cu această maladie.
În fiecare an, la data de 12 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Pneumoniei
În fiecare an, la data de 12 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Pneumoniei, scopul căreia este sensibilizarea populației cu privire la pneumonie, o problemă importantă de sănătate publică. Un rol important în diagnosticarea și tratamentul pneumoniei la copii îi revine Secției Pneumologie din cadrul Institutului Mamei și Copilului - unica subdiviziune din țară unde anual sunt tratați peste 1300 de pacienți cu vârsta de la 0 – 18 ani, diagnosticați cu: Pneumonii, forme severe și complicate (80 procente din toate cazurile), evoluții trenante, Bronșite acute obstructive cu IR, Bronșiolite acute, formele moderate și severe, Patologii cronice pulmonare în acutizare, Fibroza chistică, Aspirație de corp străin. Cu ocazia acestei zile, specialiștii secției au venit cu un îndemn pentru comunitate ”Stopați Pneumonia, investiți în sănătatea copiilor ”.
Un gest de solidaritate din partea Automobil Club din Moldova în colaborare cu ÖAMTC Betriebe Gmbh din Austria și Poliția Republicii Moldova
Prin intermediul unei donații ce a fost recepționată astăzi la Institutul Mamei și Copilului, au fost oferite: scaune auto pentru copii, seturi dezinfectante, tensiometre, huse pentru paturi de camping, pături, scutece, truse de perfuzie, șervețele umede.
Institutul Mamei și Copilului - 40 de ani în beneficiul sănătății mamei și copilului
Anul acesta, Institutul Mamei și Copilului marchează 40 de ani de activitate. Cu acest prilej, la data de 3 noiembrie 2022, s-a desfășurat Sesiunea Plenară a Conferinței științifice jubiliare cu participare internațională, consacrată acestei aniversări. Evenimentul s-a desfășurat, cu prezența în sală a conducerii IMC, colectivului instituției, mediul academic, reprezentanți a instituțiilor medico sanitare din țară. La sesiunea plenară au participat și oficiali, inclusiv, Prim-ministrul a RM, Natalia Gavrilița, Ministra a Sănătății din RM, Ala Nemerenco, Deputatul în Parlamentul RM, Vicepreședinte a Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi.
Echipament performant în domeniul sănătății reproductive pentru Secția de Obstetrică nr. 1 din cadrul Centrului Perinatal nivelul III a Institutului Mamei și Copilului
În cadrul ceremonie de transmitere ce a avut loc la data de 03 noiembrie curent, au fost livrate paturi și lămpi pentru sălile de naștere și de operație, mese de resuscitare a nou-născuților, echipamente performante de anestezie, echipament pentru sterilizarea și depozitarea echipamentelor medicale, mobilier pentru saloanele pacienților si mobilier medical. La Ceremonia oficială au participat: Natalia Gavrilița, Prim-ministra Republicii Moldova, Ala Nemerenco, Ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Adrian Belîi, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Președintele comisiei Parlamentare „Protecție socială, sănătate și familie”, E.S. Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dr. Nigina Abaszada, Reprezentanta Rezidentă UNFPA Moldova, Sergiu Gladun, Directorul Institutului Mamei și Copilului. Evenimentul a coincis cu aniversarea de 40 de ani de fondarea instituției.
Conferința științifică jubiliară cu participare internațională, dedicată împlinirii a 40 de ani de la fondarea Institutului Mamei și Copilului
În perioada 03-05 noiembrie 2022, de către Institutul Mamei și Copilului organizată Conferința științifică jubiliare cu participare internațională, dedicată împlinirii a 40 de ani de la fondarea instituției. Evenimentul are loc sub egida Societății de Pediatrie din Republica Moldova, Asociației de Medicină Perinatală din Republica Moldova și Societății Naționale de Chirurgie Pediatrică din Republica Moldova, și în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”
“Moldova-Aid” vine în suportul Institutului Mamei și Copilului
“Moldova-Aid” vine în suportul Institutului Mamei și Copilului pentru a suplini necesitățile instituției, care au crescut în contextul pandemiei, dar si a fluxului de refugiați din Ucraina. Valoarea lotului care a fost livrat astăzi, este de peste 2 mln. lei și include: 26 de paturi de terapie intensivă, mobilier și echipamente medicale.
Spartachiada XXXIV-a, a lucrătorilor din domeniul ocrotirii sănătății
IMSP Institutul Mamei și Copilului a participat la competițiile sportive ale Spartachiadei XXXIV-a, a lucrătorilor din domeniul ocrotirii sănătății care s-a desfășurat în perioada 09-11 septembrie 2022, la Casa de odihnă „Camping din Vadul lui Vodă”. Echipa noastră a avut o evoluție excelentă la această competiție și a oținut locuri de frunte la următoarele probe sportive:
Trei intervenții cezariene complicate efectuate cu succes de către echipa de medici de la Centrul Perinatal nivelul III a Institutul Mamei și Copilului
Nașterea prin cezariană este o intervenție chirurgicală care poate salva atât viața mamei, cât și a fătului atunci când apar anumite complicații în timpul sarcinii și al travaliului. Unele dintre complicațiile diagnosticate tot mai des în ultimii ani în rândul femeilor sunt cele de placenta percreta sau inserțiile placentare patologice. Aceste cazuri au o implicație clinică semnificativă și pot provoca hemoragie masive materne, cu un risc sporit pentru viață determinat de posibile complicații asociate.
Un gest de generozitate și suport pentru pacienții Institutului Mamei și Copilului
O donație importantă constituită din noptiere, măsuțe, stative pentru picurători, ecrane de protecție, separatoare și concentratoare de oxigen au fos oferite la data de 17 august 2022, de organizația caritabilă MAD-AID.
Ceremonia de recepționare a unui lot de echipament medical oferit de către Republica Polonă
Astăzi, 06 august curent, în cadrul Institutului Mamei și Copilului a avut loc recepționarea unui lot de echipament medical oferit de către Republica Polonă. Ajutorul a fost livrat prin mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Echipamentul, vital pentru sănătatea oamenilor, va ajuta sistemul medical din Republica Moldova să răspundă necesităților pacienților, inclusiv refugiaților din Ucraina internați în instituție.
Vizită de lucru a domnului Ion Dodon, Director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină
La data de 28 iulie curent, la Institutul Mamei și Copilului a avut loc o vizită de lucru a domnului Ion Dodon, Director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
O vizită de lucru importantă cu participarea Ministrului Sănătății a Republicii Moldova, doamna Ala Nemerenco, Ministrului Sănătății a Republicii Polone, domnul Adam Niedzelski și Ambasadorului Republicii Polone la Chișinău, domnul Tomasz Kobzdej
Evenimentul a debutat cu o ședință comună la care au luat parte de asemenea: Sergiu Gladun, Director IMC, Magdalena Bartnik – Jaszewska, Directorul Cabinetului Ministrului Sănătății din Polonia, Marcin Martyniak- Subsecretar de Stat, Wojciech Andrusiewicz – Ombudsman, Maciej Kowalczyk- Secretar II, Ambasada Republicii Polone la Chișinău, reprezentanți a Ministerului Sănătății RM și conducerii IMC.
La data de 20 iulie curent, reprezentanții organizațiilor CICD PHOENIX și SmartAid au întreprins o vizită de lucru la Institutul Mamei si Copilului
Recent datorită unei acțiuni de suport a CICD PHOENIX SmartAid și a partenerilor de la Footprint Project, Lifting Hands International, Moldova World Children's Fund și asigurarea IMC cu un panou solar modern. În cadrul vizitei au fost discutate posibilitatea implementării în continuare a soluțiilor de eficienţă energetică, care pot reduce costurile consumurilor de energie.
Semnarea oficială a contractului de grant cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România
La data de 6 iulie 2022, în incinta IMSP Institutul Mamei și Copilului a avut loc semnarea oficială a contractului de grant cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România (Autoritatea de Management) în cadrul Programului Operațional Comun România–Republica Moldova 2014–2020. Astfel, datorită acestui eveniment important, Institutul Mamei și Copilului, în calitate de Beneficiar Lider, de comun acord cu Spitalul Județean de Urgență din or. Vaslui (Beneficiar 1) a obținut posibilitatea de a demara procesul de implementare a proiectului “The best chance of life for neonates–improving neonatal outcome in the Romania-Republic of Moldova border area”, ce presupune lucrări de construcții și dotare cu echipamente/dispozitive medicale de ultimă generație a spațiilor cu destinație medicală din cadrul secției Prematuri a IMSP IMC, dar și unele activități de natură științifico–practice (proiecte soft destinate pacienților și lucrătorilor medicali din cadrul secției, precum: vizite de lucru, schimb de experiență cu partenerii români, implementarea unor noi practici)
Donație din partea Centrului ”Voinicel„ în colaborare cu USAID Moldova și UNICEF Moldova
În cadrul parteneriatului Platformei Naționale de Intervenție Timpurie in Copilărie, Centrul de Intervenție Precoce "Voinicel", grație suportului USAID Moldova și UNICEF Moldova a venit cu o donație pentru Institutul Mamei și Copilului ca instituție parteneră, prestatoare de servicii ITC. Suportul oferit este constituit din un pachet de produse igienice dedicate activității instituției și alte 50 pachete, dedicate familiilor vulnerabile, beneficiare de servicii medicale in cadrul IMC.
Schimb de bune practici și experiență dintre specialiștii din Republica Moldova și România în prevenirea cancerului de col uterin
În perioada 29 iunie - 2 iulie 2022 s-a desfășurat o vizită de lucru în orașul Cluj-Napoca, România a specialiștilor din cadrul Institutului Mamei și Copilului și instituțiile medico sanitare din țară. În cadrul vizitei, reprezentanții sistemului sănătății din R. Moldova au avut întrevederi cu reprezentanții mai multor instituții de sănătate în domeniul screening-ului cervical. Experții din ambele țări au discutat mai multe aspecte ale prevenirii cancerului de col uterin, inclusiv pregătirea cadrelor medicale, organizarea și funcționarea serviciului de colposcopie și a mecanismelor de referire a femeilor în cadrul screeningului cervical, metode de tratament al afecțiunilor precanceroase, urmărirea post-tratament a pacientelor și altele.
Împreună continuăm să fim alături de familiile refugiate din Ucraina prin oferirea accesului liber la serviciile de sănătate a mamei și copilului
Un exemplu este cel al Ecaterinei originară din regiunea Odesa, Ucraina care a a reușit la începutul acestei luni să trăiască bucuria de a deveni mamă a unei fetițe și unui băiat. ”Sunt nespus de fericită că totul a decurs bine. Copiii sunt sănătoși dar mai urmează să adauge puțin în greutate. Am decis să le punem numele de Maria și Toma. Doresc să aduc sincere mulțumiri față de personalul medical, pentru asistența oferită și deschiderea de a ne ajuta cu tot ce este necesar”, a menționat pacienta.
Echipa de fotbal a Institutului Mamei și Copilului promovează sportul ca un element esențial a modului sănătos de viață
Au demonstrat prin exemplul propriu, participând pe parcursul timpului la diverse competiții sportive reușind să ocupe locuri de frunte și să înregistreze rezultate remarcabile. În semn de înaltă apreciere pentru succesele obținute, la data de 04 iulie 2022, domnul Sergiu Gladun, Director IMC a ținut să aducă sincere mulțumiri membrilor echipei pentru munca și eforturile depuse, prin înmânarea unor diplome de gratitudine.
Două donații importante recepționate pe parcursul săptămânii trecute de Institutul Mamei și Copilului
Prima acțiune de suport ce a presupus asigurarea IMC cu un panou solar modern, a fost posibilă datorită partenerilor și sponsorilor de la: SmartAid, Footprint Project, Lifting Hands International, Moldova World Children's Fund și CICD PHOENIX. Echipamentul vine să susțină eforturile instituției în acordarea serviciilor medicale pacienților refugiați din Ucraina și să sprijine implementarea soluțiilor de eficienţă energetică, care odată aplicate în procesul tehnologic permit reducerea consumurilor de energie.
Ședința comună în regim online cu participarea reprezentanților Ambasadei Republicii Polonia la Chișinău și Institutului Centrul de Sănătate a Mamei din Polonia
La data de 29 iunie 2022, a avut loc ședința comună în regim online cu participarea reprezentanților Ambasadei Republicii Polonia la Chișinău și Institutului Centrul de Sănătate a Mamei din Polonia.
Seminare în cadrul Centrului de Instruire în Obstetrică și Neonatologie de Urgență în Bază de Simulare a Institutului Mamei și Copilului
Pe parcursul lunii iunie curent, în cadrul Centrului de Instruire în Obstetrică și Neonatologie de Urgență în Bază de Simulare a Institutului Mamei și Copilului, se desfășoară o serie de instruiri pentru medicii obstetricieni-ginecologi, neonatologi și moașe din cadrul instituției și centrele perinatale din țară. Specialiștii sunt instruiți să rezolve cele mai frecvente situații de urgență obstetricală și neonatală prin participarea la simularea scenariilor de oferire a asistenței medicale pacienților, inclusiv diagnosticați cu COVID 19.
Institutul Mamei și Copilului vine cu precizări, în contextul mediatizării pe rețelele de socializare a cazului unei mame din raionul Rezina cu copil în vârstă de 11 zile
La data de 21 iunie, curent, prin intermediul serviciului AVIASAN, la Institutul Mamei și Copilului a fost transferat un nou-născut cu vârsta de 11 zile, în stare grav medie stabilă. Examinarea primară a pacientului a fost realizată în cadrul secției Patologie Nou-Născuți a IMC, ulterior, conform rigorilor testării la prezența virusului SARS-CoV-2, a fost efectuată testarea la COVID-19 în cadrul Unității Primiri Urgențe. Odată cu depistarea infectării cu COVID-19 la copil, a fost imediat decisă redirecționarea mamei și copilului către instituția medicală de profil pentru boli infecțioase.
O vizită de lucru a reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe a Norvegiei avut loc astăzi, în cadrul Institutului Mamei și Copilului
Vizita a avut drept scop familiarizarea cu modul de utilizare a ajutorului umanitar constituit din medicamente, dispozitive medicale și consumabile în domeniul obstetricii și ginecologiei donate de către UNFPA Moldova cu suportul financiar al Guvernului Norvegiei.
Au schimbat pentru câteva ore halatele albe pe echipamentul și mingea de fotbal
De, "Ziua Lucrătorului Medical și a Farmacistului", prin proiectul UEFA CDO - Moldova, Zimbru Chișinău în colaborare cu Federația Moldovenească de Fotbal și Institutul Mamei și Copilului a organizat la data de 18 iunie curent, o partidă amicală între medici și farmaciști. În cadrul partidei ce s-a încheiat la egalitate 2 la 2, s-au întâlnit echipele Institutul Mamei și Copilului și o echipă mixtă formată din medici a spitalelor: IMSP Institutul De Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și IMPS Spitalul Clinic Municipal Nr.4.
Evenimentele dedicate inaugurării Secției Obstetrică nr. 1 din cadrul IMC și dezvelirea unei plăci comemorative în memoria regretatului medic Mihail Stratila
Astăzi, la Institutul Mamei și Copilului au avut loc evenimentele dedicate inaugurării Secției Obstetrică nr. 1 din cadrul Centrului Perinatal nivelul III a IMC și dezvelirea unei plăci comemorative în memoria regretatului medic Mihail Stratila. La evenimente a luat parte și doamna Ala Nemerenco, Ministrul Sănătății al Republica Moldova. În anul 2021, datorită suportului oferit de Ministerul Sănătății Secția Obstetrică nr. 1 a fost reparată capital. Costul lucrărilor de reparație este de 6 218 000 lei. Lucrările au inclus reparația tuturor spațiilor interne destinate atât pacienților cât și personalului medical. Cele 7 săli de naștere și 2 săli de operație au fost dotate cu echipamente moderne.
În fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie, în Republica Moldova se sărbătoreşte Ziua lucrătorului medical și a farmacistului
Cu această ocazie, lucrătorii medicali a Institutului Mamei și Copilului au participat astăzi la un eveniment festiv pentru a marca această zi profesională. Domnul Sergiu Gladun, Director IMC, a venit cu un mesaj de felicitare pentru întreg colectivul de lucrători medicali și farmaciști ce activează în cadrul instituției, remarcând rolul esențial pe care l-au avut pe parcursul timpului în activitatea de 40 de ani a instituției și a adus sincere mulțumiri pentru eforturile acestora depuse zi de zi în beneficiul pacienților. Felicitări și cuvinte de gratitudine au adus dna Valentina Rotaru, Vicedirector medical IMC, dnul Victor Șcarevnea, Președintele Comitetului Sindical IMC,care au subliniat calitățile profesionale și valori umane deosebite pe care le posedă personalul medical și farmaciștii din cadrul instituției și au dorit celor prezenți realizări frumoase în continuare.
Vizită de lucru a reprezentanților Stichting Sociaal – Medische Hulpverlening aan OOST – Europe din Olanda și AO CICD PHOENIX din mun. Chișinău
La data de 9 iunie curent, reprezentanții organizației Stichting Sociaal – Medische Hulpverlening aan OOST – Europe din Olanda și AO Centrul Internațional de Colaborare și Dezvoltare PHOENIX din mun. Chișinău, au întreprins o vizită de lucru la Institutul Mamei și Copilului.
Surprize pentru pacienții Clinicii Pediatrie și Departamentului consultativ specializat integrat - Policlinica Institutului Mamei și Copilului
Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului micii pacienți au avut parte de cadouri oferite cu drag de administrația instituției și donatori. Acțiunea a reușit să aducă zâmbetul pe buze, buna dispoziţie și să aline puțin din grijile aflării în spital. Ziua Internaţională a Copilului este un prilej de a sărbători cea mai frumoasă perioadă din viaţa fiecăruia – copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a-i aprecia şi iubi şi de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea.
Ceremonia oficială de transmitere a unui lot de ajutor umanitar oferit de Ministerul Sănătății al Republicii Federale Germania
Astăzi, 26 mai 2022, în cadrul Institutului Mamei și Copilului s-a desfășurat ceremonia oficială de transmitere a unui lot de ajutor umanitar oferit de Ministerul Sănătății al Republicii Federale Germania, în colaborare cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. Donația este constituită 30 de ventilatoare pulmonare, dintre care 10 sunt destinate Institutului Mamei și Copilului, iar restul vor fi distribuite altor 15 instituții medico-sanitare publice din țară. Valoarea totală a donației constituie 611 275 de euro.
Unitatea Primiri Urgențe a Institutului Mamei și Copilului a prins culoare grație unor picturi de interior
Picturile de pe pereții interiori ai secției, au fost realizate datorită suportului financiar oferit de Clubul Rotary din Chislehurst, Marea Britanie prin intermediul ChildAid pentru Europa de Est, Marea Britanie și cu susţinerea Fundaţiei Tony Hawks Centru din mun. Chişinău. Lucrările au fost executate de către doamna Elena Frunze, cadru didactic în ceramică artistică, Șef Departament Arte Decorative şi Sculptură, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice cu ajutorul voluntarei Viorica Moldovan, masterand anul II la Facultatea Arte Plastice, Decorative şi Design, de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
Ziua Internațională a Familiei 2022
Astăzi, în întreaga lume este marcată Ziua Internațională a Familiei, pentru a sublinia importanța familiei și a valorilor sale în societate. Această zi are rolul de a promova valorile majore ale familiei: dragoste, respect, egalitate, parteneriat, prevenirea/combaterea violenţei în familie, concilierea vieții profesionale cu viața de familie. Institutul Mamei și Copilului contribuie pozitiv la fortificarea familiilor din întreaga țară prin ocrotirea sănătăţii mamei şi copilului, fiind instituţia de frunte a Republicii Moldova în domeniul obstetricii, ginecologiei, neonatologiei şi pediatriei (somatice şi chirurgicale).
12 mai – Ziua Internațională a Asistentului Medical
La data de 10 mai 2022, în cadrul Institutului Mamei și Copilului a avut loc evenimentul festiv, dedicat Zilei Internaționale a Asistentelor Medicale\Nurselor pe care o marcăm astăzi și Zilei Internaționale a Moașelor care este sărbătorită în fiecare an la data de 5 mai.
Vizită de lucru a reprezentanților grupului medical ”Tokushukai” din Japonia
O vizită de lucru a reprezentanților grupului medical ”Tokushukai” din Japonia, a avut loc astăzi la Institutul Mamei și Copilului. În discuțiile purtate cu administrația instituției și reprezentanții subdiviziunilor clinice au fost abordate subiecte ce vizează posibilitatea acordării unui suport constituit din medicamente și oferirea unor dispozitive medicale, din partea grupului medical din Japonia, ce ar permite sporirea capacităților IMC în acordarea asistenței medicale consultative și spitalicești tuturor pacienților înclusiv persoanelor refugiate din Ucraina.
Ziua Internaţională a Moaşelor 2022
În fiecare an, la data de 5 mai este marcată Ziua Internaţională a Moaşelor, cu scopul de a reflecta importanţa moașelor, atât pentru sistemul medical, cât şi pentru întreaga societate. Nobila profesie de Moașă este una foarte responsabilă ce presupune multă bunăvoință și dăruire de sine. Moașele oferă îngrijire, asistenţă şi consiliere necesară la naştere atât femeii, cât şi copilașilor. În cadrul Centrului perinatal nivelul III a Institutului Mamei și Copilului activează 118 moașe care alături de medici, asistă la naşterea a aproape 5000 de copii în fiecare an. Oferă suportul și consilierea necesară atât în perioada sarcinii, cât și în primele zile de după naștere.
Donație pentru Centrul Republican de Audiologie, Protezare auditivă şi Reabilitare medico-pedagogică al Clinicii „Emilian Coțaga” din cadrul Institutului Mamei și Copilului
În timp ce în secolul vitezei, tot mai multe persoane sunt afectate de nivelul crescut al zgomotelor, sute de copii anual din Republica Moldova nu reacționează nici măcar la chemarea părinților din cauza deficiențelor de auz. Un diagnostic precoce și corect al surdității la copii chiar din primele zile de viață este vital în determinarea tacticii ulterioare de tratament și reabilitare, fapt ce contribuie la reducerea numărului de persoane cu deficiențe auditive, precum și integrarea acestora în societate. În data de 4 mai curent, Centrul Republican de Audiologie, Protezare auditivă şi Reabilitare medico-pedagogică al Clinicii „Emilian Coțaga” din cadrul IMSP „Institutul Mamei și Copilului” a primit donații de echipament medical performant pentru diagnosticarea, tratarea și monitorizarea copiilor cu deficiențe de auz din țara noastră. Acest fapt a devenit realitate grație unui grant global aprobat de Fundația Rotary International, la care au contribuit financiar cluburile Rotary din șase țări: Republica Moldova (Clubul Rotary Chișinău), Marea Britanie, Germania, Belgia, Franța și Olanda.
Truse medicale în domeniul obstetricii și ginecologiei donate de UNFPA Moldova cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite
Un gest de solidaritate și suport din partea UNFPA Moldova cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite , care au oferit astăzi o donație semnificativă constituită din truse medicale în domeniul obstetricii și ginecologiei.
Unitatea de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin din cadrul Institutului Mamei și Copilului împreună cu partenerii RoAid și UNFPA Moldova își unesc eforturile pentru a salva femeile de cancer de col uterin
”Potrivit Unității de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, cancerul de col uterin fiind unica maladie oncologica complet prevenibilă, continuă să fie depistată anual în Republica Moldova la circa 300 de femei. În același timp, se observă o tendință pozitivă de identificare a stărilor precanceroase sau a bolii în stadii incipiente, fapt ce permite tratarea cu succes a acestora și prevenirea dezvoltării cancerului avansat. ” a menționat Diana Valuță, Șef Unitatea de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin din cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului.
Ziua internaţională a hemofiliei 2022
În fiecare an, la data de 17 aprilie, este marcată în întreaga lume Ziua internaţională a hemofiliei, cu scopul de a sensibiliza opinia publică privind această maladie și celelalte tulburări hemoragice ereditare. Hemofilia – este un grup de coagulopatii ereditare determinate de defecte cantitative sau calitative a factorilor de coagulare implicaţi în calea intrinsecă de activare a protrombinei şi care se manifestă clinic prin hemoragii cu diferită localizare.
Vizită de lucru a unei misiuni din partea Guvernului Japoniei și a reprezentanților JICA a avut loc astăzi la Institutul Mamei și Copilului
O vizită de lucru a unei misiuni din partea Guvernului Japoniei și a reprezentanților Agenției Internaționale de Cooperare a Japoniei (JICA) a avut loc astăzi la Institutul Mamei și Copilului. Discuțiile purtate cu administrația instituției, s-au axat pe posibilitatea acordării unui suport constituit din organizarea unor schimburi de experiență cu specialiștii niponi precum și oferirea unor dispozitive medicale, din partea Guvernului Japoniei și JICA, în scopul sporirii capacităților IMC în acordarea asistenței medicale pacienților refugiați din Ucraina.
Ziua Mondială a Sănătății 2022
Astăzi marcăm Ziua Mondială a Sănătății cu genericul „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”. Echitatea în sănătate înseamnă că fiecare dintre noi trebuie să aibă acces egal la servicii de sănătate, calitative și eficiente.
Seminarul de instruire on-line cu genericul, Actualități în patologia pediatrică"
La data de 29 martie 2022, a fost dat startul seminarelor de instruire on-line cu genericul, Actualități în patologia pediatrică", organizate de Institutul Mamei și Copilului de comun cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie,” Nicolae Testemițanu” și Ministerul Sănătății. Cu un cuvânt de salut către cei peste 180 de participanți, medici de familie, medici pediatri din întreaga țară au venit domnul Sergiu Gladun, Director IMC și dna Ina Palii, Șef Clinica Pediatrie.
O vizită de lucru a reprezentanților Agenției Internaționale de Cooperare a Japoniei (JICA) a avut loc la data de 28 martie curent, în cadrul Institutului Mamei și Copilului
Discuțiile purtate cu administrația instituției, s-au axat pe posibilitatea acordării unui suport din partea (JICA) constituit din medicamente, dispozitive medicale și specialiști delegați cu scopul fortificării capacităților IMC în acordarea asistenței medicale pacienților refugiați din Ucraina.
Distinsul medic pediatru Valentin Ţurea, doctor habilitat în științe medicale, Profesor universitar, Șef Secţia Hematologie, IMSP IMC marchează astăzi onorabilul jubileu de 70 de ani
Cu acest prilej deosebit, astăzi în cadrul unui eveniment festiv, colegii, reprezentanții conducerii IMC și USMF” Nicolae Testemițanu” au ținut să vină cu mesaje de felicitare și apreciere sinceră adresate domnului Profesor Valentin Țurea. În discursurile ținute de domnul Sergiu Gladun, Director IMC, domnul Emil Ceban, Rector USMF” Nicolae Testemițanu” și doamna Ninel Revenco, Șef Departamentul Pediatrie USMF au remarcat aportul remarcabil adus de domnul Valentin Țurea în calitate de medic, om de știință la dezvoltarea medicinei pediatrice din întreaga țară. În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate desfășurată de-a lungul anilor, atât din partea IMC cât și a USMF” Nicolae Testemițanu” domnului Valentin Ţurea i-au fost înmânate diplome de gratitudine.
Scrisoare de mulțumire a Ambasadei Republicii Kazahstan în Republica Moldova adresată Institutului Mamei și Copilului
Ne exprimăm recunoștința profundă pentru acest mesaj de apreciere a activității personalului medical din cadrul instituției noastre.
Mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii – 8 martie
Cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii – 8 martie, Vă doresc să aveți parte de zile senine, fericire, dragoste și succes în tot ceea ce Vă propuneți. Această sărbătoarea este un prilej special de a Vă mulțumi sincer pentru grija și susținerea pe care ne-o dăruiți zi de zi, dar și de a ne exprima stima și recunoștința profundă pentru devotamentul de care da-ți dovadă la locul de muncă.
Cadouri pentru noi născuți oferite cu mult drag de către partenerii de la Azart
În ajunul Zilei Internaționale a Femeii – 8 martie, pacientele internate la Centrul Perinatal nivelul III a Institutului Mamei și Copilului au fost surprinse plăcut cu cadouri pentru noi născuți oferite cu mult drag de către partenerii de la Azart. Pe lângă seturile oferite aceştia le-au urat tuturor femeilor multă sănătate şi o primăvară frumoasă.
Dorința de a deveni mamă este mai presus de orice obstacol
Maria este originară din regiunea Odesa, Ucraina și datorită situației complicate din țara vecină s-a refugiat recent împreună cu familia în țara noastră. În aceste zile ea reușit să aducă pe lume o fetiță perfect sănătoasă la Institutul Mamei și Copilului. ”Doresc să aduc sincere mulțumiri și să îmi exprim recunoștința față de personalul medical, pentru susținerea oferită de a mă ajuta să nasc cu bine, într-o atmosferă caldă și primitoare”.
Cu ocazia sosirii primăverii la data de 01 martie curent, în cadrul Institutului Mamei și Copilului s-a desfășurat acțiunea” Flori pentru mămici”
În semn de prețuire față de mame și femei, reprezentanții Asociației Obștești” Moldova pentru Viață” au oferit flori și mărțișoare pacientelor internate în secțiile Centrului Perinatal nivelul III a IMC. Aducem sincere mulțumiri partenerilor noștri pentru acest eveniment inedit care a reușit să aducă emoții frumoase, zâmbete și momente de fericire femeilor internate în cadrul instituției.
Institutul Mamei și Copilului în susținerea refugiaților din Ucraina
Suntem martorii unor evenimente care cer deopotrivă solidaritate , implicare și acțiune din partea fiecăruia dintre noi. Din acest considerent IMSP Institutul Mamei și Copilului vine în sprijinul refugiaților din Ucraina și anunță că oferă GRATUIT consultații medicale inclusiv de urgență în domeniul obstetricii, ginecologiei, neonatologiei şi pediatriei (somatice şi chirurgicale). Numerele de contact la care ne puteți contacta 24/7: 022-52-36-21 - Unitatea Primiri Urgențe 022 52-38-77 – Secția Internare Maternitate Adresa noastră: mun. Chișinău, str. Burebista, 93 Puteti lasa mesaj si pe pagina noastră de facebook - https://www.facebook.com/IMSP.IMsiC/, vom sta la dispozitie pentru a va oferi suportul necesar. Vă rugăm să distribuiți acest mesaj pentru a informa cât mai mulți cetățeni din Ucraina.
Vizita de lucru a doamnei profesor Sabine Irtan din Franța la Institutul Mamei și Copilului
La data de 23 februarie curent, doamna profesor Sabine Irtan, Șef Serviciul chirurgie viscerală și neonatală pediatrică, Președintele Rețelei Trousseau, Spitalul Armând Trousseau – APHP – rețeaua spitalicească din regiunea Paris, Franța, a întreprins o vizită de lucru la Institutului Mamei și Copilului.
Proiectul social” Scuarul Medicilor”, desfășurat în cadrul Clinicii” Emilian Coțaga”, Institutul Mamei și Copilului
Proiectul social” Scuarul Medicilor”, o acțiune demarată în anul 2020, cu scopul exprimării aprecierii şi gratitudinii pentru curajul şi profesionalismul de care medicii dau dovadă zilnic în lupta contra COVID 19. În această perioadă au fost organizate expoziții cu picturi realizate de copiii și studenți de la instituțiile de învățământ cu profil plastic din Chișinău. Prin picturile pline de ingeniozitate și originalitate au ținut să transmită mesaje emoționale puternice despre ce înseamnă pandemia pentru ei.
La data de 15 februarie 2022, s-a desfășurat Conferința Națională on-line ,,Infecția COVID-19 la copii și diagnosticul diferențial cu maladiile respiratorii”
Acest eveniment a fost organizat și moderat de către prof. univ. Svetlana Șciuca - șef Clinica Pneumologie USMF ,,Nicolae Testemițanu”, consultant secții profil COVID-19, Institutul Mamei și Copilului, de comun cu formatorii programului. La conferință au participat mai mult de 300 de specialiști: medici pediatri, medici de familie, medici pneumologi, medici rezidenți.
Prevenirea epuizarii profesionale și emoționale (sindromul Burnout) a colaboratorilor instituției cu suportul Serviciului Asistență Socială și Psihologică IMC
Termenul „burnout” este cunoscut încă din anii ’70, când psihologul american Freudenberger l-a folosit pentru a descrie consecințele stresului sever și ale idealurilor de neatins, în profesiile „de ajutor”. Cercetările ulterioare au arătat că epuizarea poate afecta pe oricine, inclusiv persoanele aflate la începutul carierei. Burnout-ul reprezintă un sindrom descris ca o asociere de: epuizare emoțională, depersonalizare (sau cinism) și realizare personală scăzută, care poate apărea în rândul indivizilor care au profesii orientate spre oameni, cum ar fi serviciile sociale, educația și îngrijirea sănătății”1.
O intervenție chirurgicală unică, realizată cu succes în cadrul Centrului Național Științifico-practic Chirurgie Pediatrică "Natalia Gheorghiu", Institutul Mamei și Copilului
Pacientul în vârstă de 17 ani a fost diagnosticat cu o tumoare la nazo – faringe, o tumoare la baza craniului cu extindere în orbita din stânga și cutia craniană. Tumoarea a favorizat și apariția unei hemoragii la nivelul bolții craniului occipitotemporal. Primii pași a intervenției au presupus stoparea hemoragiei prin saturarea arterei carotide pe stânga după care a fost efectuată evadarea ganglionară superioară cervicală, urmată de efectuarea biopsiei la baza craniului. A fost înlăturată tumoarea de la nivelul nazo faringelui și evadarea ganglionară cervicală din stânga. Datorită complexității cazului, intervenția de înlăturare a tumorii la nivelul craniului urmează a fi efectuată de către medicii neurochirurgi pediatri peste o săptămână, timp în care pacientul urmează să fie sub supraveghere medicală.
Nici o femeie din secolul XXI nu trebuie să se îmbolnăvească de cancer de col uterin
Cancerul de col uterin este unică maladie oncologică, care poate fi complet prevenită prin metode simple, dar foarte eficiente, cum sunt vaccinarea anti HPV și Screeningul de col uterin. Cu acest mesaj de sensibilizare au venit astăzi, medicii rezidenți împreună cu medicii specialiști a Unității de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin și Centrului de referință în colposcopie din cadrul Departamentului consultativ specializat integrat, Institutul Mamei și Copilului.
Proiectul ”Asigurarea IMSP IMC cu echipamente medicale”, realizat cu suportul financiar al SlovakAid, prin intermediul Ambasadei Republicii Slovace la Chișinău
Pe parcursul anului trecut, IMSP Institutul Mamei și Copilului a avut posibilitatea de a realiza cu succes proiectul: ”Asigurarea IMSP IMC cu echipamente medicale”, cu suportul financiar al Agenției Internaționale Slovace pentru Cooperare și Dezvoltare (SlovakAid), prin intermediul Ambasadei Republicii Slovace la Chișinău. Datorită contribuției financiare obținute în rezultatul concursului de proiecte cîștigat, IMSP IMC a reușit să achiziționeze 11 pompe de perfuzie pentru secțiile reanimare și terapie intensivă extrem de necesare pentru administrarea cu precizie a medicamentelor și nutrienților în doze mari și mici pacienților, dar și un Compresor de aer medical pentru secția Reanimare și Terapie Intensivă Nou–Născuți. Instituția Medico–Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului își exprimă recunoștința și tot respectul față de suportul acordat de către SlovakAid, prin intermediul Ambasadei Republicii Slovace la Chișinău, și speră la o cooperare reciproc avantajoasă și pe viitor, în vederea asigurării și promovării sănătății mamei și copilului.
Proiectul “Renovarea parțială a Blocului Alimentar, parte esențială în asigurarea unei alimentații sigure a copiilor pe perioada pandemică” realizat în cadrul instituției cu suportul financiar al Ambasadei Republicii Polone la Chișinău
Proiectul “Renovarea parțială a Blocului Alimentar, parte esențială în asigurarea unei alimentații sigure a copiilor pe perioada pandemică” realizat în cadrul Institutului Mamei și Copilului cu suportul financiar al Ambasadei Republicii Polone la Chișinău. În rezultatul concursului de proiecte investiționale organizat de către Ambasada Republicii Polone la Chișinău, dar și în rezultatul numeroaselor negocieri, la data de 01 iunie 2021 a avut loc semnarea oficială a Acordului de colaborare încheiat între Ambasada Republicii Polone la Chișinău, reprezentată de către șeful misiunii: Dl. Bartlomiej ZDANIUK, și IMSP Institutul Mamei și Copilului, reprezentată de către directorul instituției: Dl. Sergiu GLADUN, ce a oferit posibilitatea de a lansa inițiativa: ”Asistență pentru sistemul medical al țării– dezvoltarea infrastructurii IMSP IMC”.
Donație a unui echipament de ultimă generație pentru Centrul de Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală din cadrul Institutului Mamei și Copilului
Astăzi, Institutul Mamei și Copilului este onorat în cadrul Proiectului “Ajutor pentru copii cu autism și boli genetice rare”, finanțat de către Agenția Cehă de Dezvoltare și Cooperare, prin ADRA Moldova și AO ''SOS Autism'' Moldova, cu o donație a unui echipament de ultima generație, important pentru țara noastră, MiniSeq System SY-420.100,1, Acest aparat permite secvențierea atât a ADN-ului, cât și a ARN-ului cu un timp minim de utilizare. Este ideal pentru aplicații de cercetare țintite, cum ar fi secvențierea genelor cancerului, expresiei genelor in cazul bolilor genetice rare, și altor anomalii genetice. Specialiștii din Laboratorul de Genetica Moleculara Umană împreună cu Șefa de laborator doc.hab. Victoria Sacară ca umare a acestei donației au asistat la o instruire cu privire la tehnicele si metodele de lucru în activitatea cu acest aparat de ultimă generație.
Surpriză micilor pacienți internați la Institutul Mamei și Copilului cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă astăzi, le-a fost pregătită o mica surpriză plăcută micilor pacienți internați la Institutul Mamei și Copilului. Directorul instituției Sergiu GLADUN, împreună cu șefii de departamente și asistentele superioare au ținut să aducă sincere felicitări pentru copii și pentru cei prezenții cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dorindu-le cele mai sincere urări de sănătate și de bine în noul an plin de realizări frumoase.
Conferința Științifică anuală a IMSP Institutul Mamei și Copilului 2021
Astăzi, la data de 28 decembrie 2021, s-a desfășurat Conferința Științifică anuală a IMSP Institutul Mamei și Copilului în regim online în conformitate cu dispoziția Ministerul Sănătății și planul de activitate științifică a Institutului Mamei și Copilului. Acest eveniment a fost deschis cu cuvântul de salut din partea Dlui Sergiu GLADUN, dr. șt. med., conf. univer., director IMSP Institutul Mamei și Copilului.
Caravana de Crăciun a Salvatorilor și Pompierilor a ajuns la micii pacienți de la Institutul Mmaei și Copilului
Eveniment de mare anvergură la Institutul Mamei și Copilului. Astăzi 24 decembrie 2021, Caravana de Crăciun a Salvatorilor și Pompierilor organizată tradițional de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a ajuns și la micii pacienți spitalizați în cadrul instituției. Autospecialele de intervenție au format o coloană de tehnică specializată decorată cu luminițe și ghirlande de sărbătoare. Copiii au avut parte de un spectacol feeric organizat de Corul Credo. Micuții au putut urmări autospecialele de la ferestrele saloanelor, iar ulterior au avut parte de cadouri care au fost aduse cu mult drag de salvatori și pompieri. Caravana Salvatorilor și Pompierilor are scopul de a transmite bună dispoziție de sărbătoare dar și prevenirea oamenilor la capitolul situațiilor de risc.
Vizita de lucru în cadrul colaborării internaționale Universitatea Medicală din Suedia și IMSP Institutul Mamei și Copilului
La data de 12 decembrie curent, a avut loc vizita de lucru în cadrul colaborării internaționale (Universitatea Medicală din Suedia și IMSP Institutul Mamei și Copilului), a domnului Petru Liuba, profesor asociat al Universității din Lund Suedia, medic primar în cardiologie pediatrică în scopul consultanței și deciderea managementului pe cazul unui pacient nou-născut din Secția Reanimarea nou născuți a Centrului Perinatal nivel III a IMSP IMC.
Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi - 3 decembrie 2021
În fiecare an, la date de 3 decembrie este sărbătorită „Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi”. Această zi are ca scop promovarea înţelegerii problemelor legate de dizabilitate, drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilitate, conştientizarea şi integrarea acestor persoane în comunitate.
La Institutul Mamei și Copilului a demarat campania de imunizare contra COVID-19 cu doza booster
Din data de 01 decembrie curent, în cadrul Departamentului consultativ specializat integrat de la Institutul Mamei și Copilului, a demarat campania de imunizare contra COVID-19 cu doza booster (doza 3) în rândul lucrătorilor medicali din instituție. Conform recomandărilor OMS, doza booster poate fi administrată de persoanele care au finalizat schema primară de vaccinare (2 doze).
Proiect pentru Blocul Alimentar a Institutului Mamei și Copilului realizat cu suportul Ambasadei Republicii Polone la Chișinău
Proiectul „„Asistență pentru sistemul medical al țării - dezvoltarea infrastructurii Instituției Medico-Sanitare Publice Institutul Mamei și Copilului din Chișinău” este realizat cu suportul Programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, prin intermediul Ambasadei Republicii Polone la Chișinău în anul 2021.
Infertilitatea o problemă tratată cu succes în cadrul Institutului Mamei și Copilului
Infertilitatea a devenit un termen tot mai cunoscut în rândul noilor familii, care de multe ori devine o problemă cu un puternic impact emoțional asupra relațiilor de cuplu. Una din principalele cauze ale infertilității care necesită tratament chirurgical este patologia hiperplastică a uterului! La Institutul Mamei şi Copilului datorită experienţei impunătoare și utilajului de ultimă generație se realizează tratamentul chirurgical și corecția chirurgicală miniinvazivă cu abordare multimodală a patologiei uterului în scopul tratamentului infertilității și aducerea stabilității și fericirii în familii!
Metoda FISH disponibilă începând cu anul 2022 în cadrul Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală a Institutului Mamei și Copilului
Hibridizarea fluorescent în situ (FISH) este o tehnică de citogenetică moleculară utilizată în scopul identificării anomaliilor cromozomiale numerice și structurale. Realizarea tehnicii FISH în Laboratorul Genetic din cadrul Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală a Institutului Mamei și Copilului se va efectua prin implementarea metodologiei FISH-ului interfazic în diagnosticul prenatal.
Intervenție chirurgicală realizată cu participarea renumitului medic chirurg Valeriu Mitiș, directorul Institutului de Cercetări Științifice de Chirurgie Pediatrică de Urgență și Traumatologie din or. Moscova, Federația Rusă
Intervenție chirurgicală realizată cu succes de către medicii chirurgi pediatri din cadrul Centrului Național Științifico-Practic Chirurgie Pediatrică "Natalia Gheorghiu" a IMC și renumitul medic chirurg Valeriu Mitiș, directorul Institutului de Cercetări Științifice de Chirurgie Pediatrică de Urgență și Traumatologie din or. Moscova, Federația Rusă.
Ziua mondială a prematurităţii - 17 noiembrie 2021
Astăzi sărbătorim, devotamentul, implicarea medicilor şi asistentelor medicale care îngrijesc copii născuți premature, precum și iubirea părinţilor care le stau de veghe. Pentru a susține evenimentele și acțiunile din această zi deosebită, colaboratorii Secției prematuri și Secției Reanimare și terapie intensivă nou-născuți a Institutului Mamei și Copilului și-au propus să le facă o surpriză mamelor internate cu copii născuți prematur. În semn de înaltă apreciere și încurajare pentru eforturile depuse de fiecare dintre ele zi de zi în calea spre însănătoșire, au ținut să le înmâne daruri oferite cu drag din partea sponsorilor pentru părinți și micii eroi.
Ziua Mondială a Prematurităţii marcată în cadrul Departamentului consultativ specializat integrat a IMC
Ziua de 17 noiembrie tradiţional se celebrează "Ziua Mondială a Prematurităţii", fiind o zi în care organizaţiile şi asociaţiile internaţionale îşi propun să crească gradul de conştientizare a populaţiei asupra numărului în creştere al naşterilor premature şi al complicaţiilor asociate. Prematuritatea este responsabilă de aproximativ 1 milion de decese (conform datelor pe 2015 furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii); numeroşi alţi bebeluşi suferă de un anumit tip de dizabilitate pe viaţa – fizică, neurologica sau educaţionala. În 184 de state, rata prematurităţii înseamnă 5-18% dintre nou-născuţi.
Locuri de frunte pentru Cercetătorii din cadrul Institutului Mamei și Copilului la Salonul Internațional de Invenții și Inovații Traian Vuia, ediția a VII-a
Locuri de frunte pentru Cercetătorii din cadrul Institutului Mamei și Copilului la Salonul Internațional de Invenții și Inovații Traian Vuia, ediția a VII-a. Evenimentul s-a desfășurat în format mixt, în perioada 12-14 octombrie 2021, la Timișoara, România. Medalia de Aur:
Loc de frunte pentru colegul nostru Dumitru Gazea la Campionatul Mondial de Karate Shotokan
O veste bună vine din Serbia - acolo unde colegul nostru Dumitru Gazea, inginer coordonator tehnică medicală, Departamentul Bioinginerie Medicală IMC, a fost premiat cu Locul 3 la Campionatul Mondial de Karate Shotokan - Proba Masters (Kumite individual, Kata individual seniori).
Reprezentanții comunității neonatal pediatrice din Franța într-o vizită de lucru la Institutul Mamei și Copilului
Reprezentanții comunității neonatal pediatrice din Franța au întreprins la data de 12 noiembrie curent, o vizită de lucru în cadrul Institutului Mamei și Copilului. Delegația AP-HP reprezentată de către Dr. Jean-Louis Chabernaud - medic reanimatolog-pediatru, Dr Martine Levine - medic pediatru și Dr. Christine Boissinot - medic pediatru, au făcut o vizită în secțiile de reanimare a nou născuților, secțiile obstetricale și au avut o întâlnire cu specialiștii din compartimentul neonatal-pediatric din instituție.
Ziua Mondială a Diabetului 2021
În fiecare an, la data de 14 noiembrie, este marcată Ziua mondială a diabetului cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei informării şi educării populaţiei privind prevenirea şi îngrijirea diabetului. În prezent, peste 500 de copii din Republica Moldova sunt diagnosticați cu această maladie.
Donație pentru Departamentul Diagnostic, Secția Ultrasonografie, Centrul Perinatal nivelul III a IMC
Metodele moderne de diagnostic însoțite de tehnica de calcul performantă contribuie la oferirea unor servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Astfel, astăzi partenerii de la „S&T MOLD SRL” au venit cu o donație constituită dintr-un calculator de ultimă generație pentru Departamentul Diagnostic, Secția Ultrasonografie, Centrul Perinatal nivelul III a IMC.
12 noiembrie, Ziua Mondială a Pneumoniei
Anual, pe data de 12 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Pneumoniei, scopul căreia este sensibilizarea populației cu privire la pneumonie, o problemă importantă de sănătate publică. În acest an, evenimentele se desfășoară în contextul pandemiei COVID-19, care a crescut dramatic numărul deceselor cauzate de pneumonie. Din aceste motive, genericul acestuia este „Fiecare respirație contează!”.
Ziua de 1 noiembrie 2021 a fost o zi cu adevărat specială pentru întreaga echipă a Centrului Perinatal nivelul III, Institutul Mamei și Copilului
La această dată au fost înregistrate patru nașteri multiple: un cuplu din or. Strășeni au devenit părinți de tripleți, iar două cupluri din capitală au trăit bucuria de a deveni părinți de gemeni. ” Sunt foarte fericită pentru că am adus pe lume doi băieți și o fetiță: Vlăduț, Mihăiță și Anastasia. Sunt la a doua naștere, iar acasă mai avem două fete de trei și doisprezece ani. La o săptămână după naștere ne simțim bine și sper că în curând vom putea fi externați”, a spus mama Elena.
Conferința Științifico-Practică cu participare internațională „Zilele Academician Natalia Gheorghiu”
Conferința Științifico-Practică cu participare internațională „Zilele Academician Natalia Gheorghiu” cu genericul „Actualități în chirurgia pediatrică”, s-a desfășurat în perioada 29 – 30 octombrie curent, în cadrul Centrului Național Științifico-Practic Chirurgie Pediatrică "Natalia Gheorghiu", Institutul Mamei și Copilului. În cadrul evenimentului a fost organizat un workshop demonstrativ ce a presupus efectuarea a două intervenții chirurgicale în scopul familiarizării chirurgilor pediatri și a medicilor rezidenți cu tacticile inovative de tratament în malformațiile congenitale a sistemului hepatobiliar la copii.
Un caz chirurgical complex rezolvat cu succes de către medicii din cadrul CNȘP CP “ Natalia Gheorghiu” a Institutului Mamei și Copilului
Corecția defectelor diafragmatice, în special a celor de origine congenitală, rămâne o problemă chirurgicală complexă, o cauză majoră a morbidității și mortalității în chirurgia pediatrică din întreaga lume. Pe parcursul ultimilor ani, tratamentul chirurgical al defectelor diafragmatice congenitale a evaluat semnificativ de la operațiile urgente până la intervenții amânate, cu plastia electivă a defectului diafragmatic, efectuate după stabilizarea stării generale a copilului și a funcțiilor cardio-respiratorii. În acest context, în cadrul Centrului Național Științifico-practic Chirurgie Pediatrică "Natalia Gheorghiu" al Institutului Mamei și Copilului a fost realizată pentru prima dată unui pacient nou-născut diagnosticat cu hernie diafragmatică congenitală o intervenție chirurgicală complexă – reconstrucția defectului diafragmatic prin abord abdominal și video asistat toracoscopic.
Activități în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților specialiștilor și specialistelor din medicina primară în abordarea violenței împotriva copiilor”
Imaginați-vă un viitor în care fiecare fată și băiat crește fiind apreciat, auzit, respectat în mod egal, în care fiecare băiat și fată au acces egal la educație și aceleași oportunități de dezvoltare, un viitor în care nici un copil nu va cunoaște noțiunea de violență… La începutul lunii octombrie, în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților specialiștilor și specialistelor din medicina primară în abordarea violenței împotriva copiilor”, ca parte componentă a Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova, sub ghidarea coordonatorului de proiect Neli Revenco a fost desfășurată o activitate educativă, dedicată micilor pacienți spitalizați în secția de Reumatologie Institutul Mamei și Copilului.
Ziua mondială a artritei 2021
Ziua mondială a artritei este sărbătorită în fiecare an pe 12 octombrie la nivel mondial. Artrita idiopatică juvenilă, este cel mai frecvent tip de artrită la copiii cu vârsta sub 16 ani. Artrita idiopatică juvenilă poate provoca dureri articulare persistente, tumefiere și rigiditate articulară. Unii copii pot prezenta simptome doar câteva luni, în timp ce alții au simptome timp de mai mulți ani. Artrita idiopatică juvenilă apare atunci când sistemul imunitar al organismului își atacă propriile celule și țesuturi. Nu se știe de ce se întâmplă acest lucru, dar atât ereditatea, cât și mediul înconjurător par să joace un rol.
O intervenție chirurgicală complexă efectuată cu succes unui pacient în vârstă de 2 ani, în cadrul Centrului Național Științifico-practic Chirurgie Pediatrică "Natalia Gheorghiu", Institutul Mamei și Copilului
Părinții împreună cu pacientul se adresează la Unitatea Primiri Urgențe a IMC, la data de 1 octomrie 2021, cu acuze la vome multiple pe parcurs a 2 zile, deshidratare, apatie, slăbiciune generală, fatigabilitate. Din spusele mamei copilul a început a vomita pe data de 30.09. 2021, treptat vomele au devenit mai frecvente, ajungând până la 15. Copilul dezvoltat fizic și psihic conform vârstei. Copilul a fost diagnosticat anterior cu Hernie diafragmatică și intervenit chirurgical în perioada neonatală în orașul Paris, Franța.
Mesaj de condoleanțe în memoriam colegei Claudia Cartamiseva
Administrația și colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului își exprimă cu profundă tristețe și durere, regretul față de trecerea în neființă a colegei noastre Claudia Cartamiseva, medic metodist, Serviciul monitorizare, evaluare și integrare servicii medicale. Va rămâne în amintirea colegilor ca un specialist desăvârșit, un exemplu de profesionalism și onestitate în cei peste 35 de ani de activitate în cadrul instituției.
Ziua Mondială a Inimii 2021
În fiecare an, la data de 29 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Inimii, scopul căreia este sporirea gradului de conștientizare a populației cu privire la riscurile pentru bolile cardiovasculare, inclusiv cele de inimă și accidentul vascular cerebral. Secția de Cardiologie din Clinica Pediatrie a IMSP Institutul Mamei și Copilului, de Ziua Mondială a Inimii, în anul acesta cu genericul: „Fă o promisiune inimii tale, promite-i sănătate!”, promovează, pentru toată lumea, modul sănătos de viață.
Lot de ajutor umanitar pentru Institutul Mamei și Copilului din partea Elveției cu suportul Centrului Creștin SAREPTA din Republica Moldova
Astăzi IMSP Institutul Mamei și Copilului a beneficiat de un lot de ajutor umanitar din partea Elveției cu suportul Centrului Creștin SAREPTA din Republica Moldova, constituit din mobilier și paturi funcționale, care sunt binevenite pentru secțiile din instituție în vederea asigurării unei funcționalități optime, spre beneficiul pacienților și lucrătorilor medicali.
Lucrări de salubrizare a unei porțiuni din teritoriul Institutului Mamei și Copilului
Astăzi in cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului s-a desfășurat Lucrări de salubrizare a unei porțiuni din teritoriul instituției, executate de către Întreprinderea Municipală pentru Servicii Locative Botanica, împreuna cu Departamentul dezvoltare infrastructura si administrarea patrimoniului IMC in persoana dlui Iurie Dobrea și dlui Igor Valean. Aducem sincere mulțumiri Preturii sectorului Botanica pentru implicare și ajutor in amenajarea teritoriului in perioada de toamna și crearea unei imagini favorabile.
Evenimentul de recepționare a unui lot de 13 ventilatoare de respirație asistată și alte dispozitive medicale, oferite cu titlu gratuit de către Statele Unite ale Americii
Astăzi, 21 septembrie curent, în cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului a avut loc ceremonia de donație a 9 dispozitivelor de respirație artificială/ventilatoare oferite de Statul American. Evenimentul a fost deschis de către domnul Director IMC Sergiu Gladun, alături de oaspeții de onoare, Doamna Ministru Sănătății Ala Nemerenco, Doamna Laura Hruby, însarcinat afaceri al SUA în R.Moldova și Domnul Maior Sean Daily, ofițer relații bilaterale, Ambasada SUA.
Donație pentru Institutul Mamei și Copilului din partea Statului American Carolina de Nord
IMSP Institutul Mamei și Copilului a primit un lot de ajutor umanitar din partea Statului American Carolina de Nord, care pe parcursul ultimilor ani se bucura de colaborare reciproc avantajoaseă și extrem de benefică. Aducem sincere mulțumiri Moldova World Children’s Fund din Carolina de Nord și Președintelui Asociației Operae Life Onlus din Italia, Irina Rusanovschi, Președinte - AO Centrul Internațional de Colaborare și Dezvoltare ”PHOENIX” pentru contribuirea la asigurarea instituției cu consumabile medicale care sunt o necesitate strângentă cu care sistemul medical se confruntă în perioada pandemică. Pandemia ne-a învățat două lucruri importante, și anume ce înseamnă recunoștința și solidaritatea. Împreună suntem mai puternici în combaterea pandemiei COVID-19.”, a menționat Directorul instituției, Sergiu Gladun.
Mesaj de condoleanțe în memoriam colegei Ala Burlacu
Cu mare durere și tristețe, anunțăm trecerea la cele veșnice a colegei noastre Ala BURLACU, doctor în științe medicale, conferențiar cercetător, care la vârsta de 53 a pierdut lupta cu o boală cruntă. Doamna Burlacu a activat în cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului timp de 27 de ani în funcție de Secretar științific în Departamentul de cercetare, transfer tehnologic și inovații, cercetător științific superior, medic obstetrician-ginecolog de categoria superioară. A fost coautorul a 2 brevete de invenții, a pregătit și a publicat mai multe publicații științifice și culegeri în reviste din republică și peste hotarele țării. O persoană ce poseda calități deosebite, modestă, inteligentă, colegială, exigentă și o adevărată profesionistă în domeniu. Dumneaei a fost întotdeauna o colegă care mereu știa să te susțină, să-ți dea un sfat, să te facă să râzi și să te ajute la nevoie.
Donație din partea Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților Zilelor din Urmă în Republica Moldova
Asistența mamei și copilului este una din strategiile prioritare. Se consideră că, elementul cheie în prevenirea mortalității materno-fetale este accesul deplin la serviciile medicale prenatale de calitate și continuitatea acestora. Echipamentele medicale moderne sunt necesare pentru asigurarea siguranței de calitate în serviciile obstetricale și neonatale în cazuri de risc perinatal și pentru evaluarea, monitorizarea stării nou-născuților. În această perioadă dificilă de pandemie cu COVID 19, Secția Nou-născuți nr. 2 a Centrului Perinatal nivelul III, Institutul Mamei și Copilului, a beneficiat de un suport semnificativ din partea ”Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților Zilelor din Urmă în Republica Moldova” prin oferirea unor echipamente extrem de necesare:
O intervenție chirurgicală de înlăturare a unui chist pulmonar de mari dimensiuni a fost efectuată cu succes în cadrul Institutului Mamei și Copilului
O intervenție chirurgicală de înlăturare a unui chist pulmonar de mari dimensiuni a fost efectuată cu succes unei paciente în vârstă de 11 ani, în cadrul Centrului Național Științifico-practic Chirurgie Pediatrică "Natalia Gheorghiu", Institutul Mamei și Copilului. Pacienta a fost internată la data de 21 iulie curent, la IMC, unde au fost examinată clinic și a fost confirmată diagnoza de chist echinococ pulmonar pe dreapta complicat, care prezenta un risc sporit pentru viața pacientei. Medicii chirurgi pediatri au decis efectuarea intervenției chirugicale de înlăturare a chistului pulmonar depistat.
Împreună oprim pandemia!
Institutul Mamei și Copilului susține inițiativa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică de inaugurare a unui Punct de vaccinare în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău. Desfășurarea procesului de vaccinare se va realiza și cu participarea personalului medical (medici, asistenți medicali) din cadrul IMC.
Întârzierea în dezvoltare la copii - o problemă care poate fi soluționată de către specialiștii Secției Neurologie vârstă fragedă a IMC
Absența manifestării unor comportamente la o anumită vârstă poate indica o întârziere în dezvoltare. Cu cât este descoperită mai devreme orice întârziere în atingerea reperelor unei dezvoltări normale, cu atât intervenția pentru remediere este mai eficientă.
Un gest de solidaritate pentru personalul medical a Institutului Mamei și Copilului
O donație constituită din dezinfectanți și mănuși de protecție a fost oferită la data de 30 iunie curent, de către SMHO din Olanda, în colaborare cu A.O Centrul Internațional de Colaborare și Dezvoltare ”PHOENIX” și Roel Boer, Paul Vanoppen.
Conferința națională ”Ziua Info Fenilcetonuria (PKU 2021)
Pe data de 28 iunie curent, s-a desfășurat Conferința națională ”Ziua Info Fenilcetonuria (PKU 2021). Evenimentul organizat în regim online de Institutul Mamei și Copilului în comun cu Societatea de Pediatrie din Moldova, USMF ”Nicolae Testemițanu” și Asociația Reabilitării Copiilor cu Fenilcetonurie (ARK-PKU), a reunit împreună specialiștii Centrelor Perinatale și Maternităților raionale.
În fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie, în Republica Moldova se sărbătoreşte Ziua lucrătorului medical și a farmacistului
Cu această ocazie, lucrătorii medicali a Institutului Mamei și Copilului au participat astăzi la un eveniment festiv pentru a marca această zi profesională. Domnul Sergiu Gladun, Director IMC și doamna Valentina Rotaru, Vicedirector medical au venit cu mesaje de felicitare în care au adus sincere mulțumiri tuturor pentru profesionalism, dedicația de care dau dovadă în îngrijirea pacienților și le-au dorit celor prezenți sănătate, putere de muncă și realizări frumoase în continuare. Cu un mesaj de gratitudine a venit și domnul Victor Șcarevnea, reprezentantul Comitetului Sindical a instituției. Evenimentul a continuat cu înmânarea unor diplome de merit pentru activitate ireproşabilă şi îndelungată în cadrul instituției oferite de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Institutul Mamei și Copilului și Comitetul Sindical. Cu ocazia zilei profesionale dorim tuturor angajaților sistemului național de sănătate să Vă bucurați de respectul colegilor, de gratitudinea pacienților, de liniștea din familiile Dumneavoastră. Fie ca perseverenţa şi spiritul de sacrificiu să vă însoţească mereu întru alinarea suferinţelor pacienţilor!
Echipament medical vital pentru pacienții Secţiei de Hemodializă metode extracorporale și toxicologie a Institutului Mamei și Copilului
O donație constituită din patru compresoare pentru dializă, au fost oferite astăzi de către Instituția Religioasă Centrul Creștin ”Sarepta”, din r-nul Hîncești. Echipamentele medicale sunt indispensabile, pentru pacienții cronici și acuți care necesită procedura terapeutică de dializă. Anual în Secția de Hemodializă metode extracorporale și toxicologie sunt efectuate peste 400 astfel de proceduri. La eveniment a fost prezent domnul Ghenadie Buza, Președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie care a adus sincere mulțumiri donatorilor dar și colectivului pentru munca depusă zi de zi. Pentru contribuție considerabilă în consolidarea sistemului medical din Republica Moldova și cu prilejul Zilei lucrătorului medical acesta a decernat o Diplomă de gratitudine colectivului Institutului Mamei și Copilului.
Mesaj de condoleanțe în memoriam colegei Arnaut Natalia
Administrația și colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului își exprimă cu nespusă tristețe și durere, regretul profund față de trecerea în neființă a colegei noastre Natalia Arnaut, medic obstetrician ginecolog în cadrul Centrului Perinatal nivelul III, care a dus timp de câțiva ani o luptă cruntă cu o boală nemiloasă. Am pierdut o persoană cu un caracter deosebită și un specialist desăvârșit, care a activat cu dedicație și profesionalism în susținerea colegilor și pacienților instituției.
Ziua Internaţională a Copilului care se celebrează în fiecare an la data de 1 iunie este un bun prilej de a sărbători inocenţa copilăriei — vârsta sincerităţii și a viselor fără margini
Cu acest prilej, astăzi în cadrul Clinicii Pediatrie a Institutului Mamei și Copilului, s-a desfășurat un eveniment festiv pentru micii pacienți. Un program de excepție oferit de către un grup de animatori, au reușit să aducă prin personajele de poveste, buna dispoziție și emoții de bucurie pentru copii și părinți. La eveniment a fost prezent domnul Igor Curov, Secretar de Stat a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, domnul Sergiu Gladun, Director IMC, doamna Academician Eva Gudumac, doamna Valentina Rotaru, Vicedirector medical, doamna Ina Palii, Șef Clinica Pediatrie, dar și reprezentanți a colectivului instituției. Domnul Igor Curov, Secretar de Stat MSMPS și domnul Sergiu Gladun, Director IMC au ținut să aducă sincere felicitări copiilor cu ocazia acestei sărbători speciale dorindu-le La mulţi ani! tuturor copiilor și să aibă parte de o zi plină de surprize, să fie înconjuraţi de căldura şi dragostea părinților.
Asistența medicală de calitate, în urgențe obstetricale și neonatale rămâne o prioritate și în timpul pandemiei COVID 19
În perioada 13 – 31 mai curent, în cadrul Centrului de Instruire în Obstetrică și Neonatologie de Urgență în Bază de Simulare a Institutului Mamei și Copilului, au fost organizate o serie de instruiri pentru medicii obstetricieni-ginecologi, anesteziologi, neonatologi, pediatri și moașe din cadrul instituției. Specialiștii au fost instruiți să rezolve cele mai frecvente situații de urgență obstetricală și neonatală prin participarea la simularea scenariilor în contextul pandemiei COVID-19.
Un lot de echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali a fost oferit de Guvernul României, prin intermediul RoAid și UNFPA
Un lot de echipamente de protecție personală împotriva infecției de COVID-19 a fost acordat astăzi, 26 mai 2021, de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), în baza contribuției financiare a Guvernului României, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României (RoAid), către Rețeaua celor 47 de Cabinete de Sănătate a Reproducerii din Republica Moldova și a Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală(CSRGM) din cadrul Institutului Mamei și Copilului.
Aspirația de corp străin la copilul mic reprezintă o urgență medicală
Evoluția depinde de natura și de volumul corpului străin, de posibilitatea extragerii complete prin rapiditatea efectuării intervenției înainte de instalare a unor complicații severe ce pot include manifestări ale dereglării respirației cu posibilitatea instalării chiar și a asfixiei, dar și de ordin traumatic, inflamator sau infecțios. Un caz similar este și cel al unui pacient de 1 an, care a fost internat în Secția Pneumologie, Clinica Pediatrie a Institutului Mamei și Copilului cu tuse persistentă de aproximativ 2 luni, a urmat tratamente repetate cu antibiotic în suspensie și sirop antitusiv, la indicația medicului de familie și medicului pediatru.
Un gest de generozita și suport pentru pacienții Institutului Mamei și Copilului
O donație constituită din paturi multifuncționale, saltele, cuverturi pentru pat, prosoape, cărucioare pentru curățare și alte bunuri de primă necesitate, au fost oferite astăzi de către Stichting Sociaal – Medische Hulpverlening aan OOST – Europe din Olanda, în colaborare cu A.O Centrul Internațional de Colaborare și Dezvoltare ”PHOENIX”.
O viață dedicată medicinei pediatrice
Malai Aglaia - medic chirurg pediatru, doctor în ştiinţe medicale, a activat din anul 1987, în Secția de chirurgie pentru nou-născuți din cadrul Centrului Național științifico-practic chirurgie pediatrică "Natalia Gheorghiu", a Institutului Mamei și Copilului. În ultima zi în care și-a încheiat perioada de activitate în cadrul instituției, colegii au ținut să exprime stimă și gratitudine doamnei Malai Aglaia pentru rezultatele performante, devotamentul manifestat și grija pentru pacienții nou născuți din întreaga țară. O muncă nobilă de peste 34 de ani în secția care este destinată pentru diagnosticul şi tratamentul copiilor nou-născuţi şi primele 6 luni de viaţă cu cele mai grave patologii.
U.S. Embassy Moldova în susținerea asistentelor medicale a Institutului Mamei și Copilului
La 12 mai, marcăm Ziua Internațională a Asistenților Medicali, pentru a evidenția rolul esențial al acestora în asigurarea îngrijirilor medicale de calitate în întreaga lume, dar și un prilej în plus de a accentua munca și aportul pe care îl au aceștia în menținerea unei societăţi sănătoase. În semn de înaltă recunoștință pentru munca depusă, U.S. Embassy Moldova în persoana Șefului adjunct al misiunii, Domnul Martin McDowell, au oferit cadouri simbolice asistentelor medicale care oferă îngrijire pacienților diagnosticați cu COVID 19 din cadrul instituției. Darurile au fost oferite în parteneriat cu Asociația Asistenților Medicali din Carolina de Nord.
12 Mai - Ziua Internațională a Asistentului Medical
Aceasă zi este un prilej de a mulțumi tuturor asistenților medicali pentru grija față de oameni atitudinea caldă și încurajatoare ce face ca recuperarea pacienților să fie rapidă și tratamentul eficient. Un eveniment dedicat asistentelor medicale a avut loc astăz în cadrul Institutului Mamei și Copilului. Domnul Sergiu Gladun, Director IMC, a venit cu un mesaj de felicitare pentru cele peste 700 de asistente medicale din cadrul instituției, remarcând eforturile acestora depuse zi de zi în beneficiul pacienților. Felicitări și urări de bine au adus dna Ina Palii, Șef Clinica Pediatrie și dna Zinaida Abdurahmanova, asistentă principală a Clinicii de Pediatrie care au subliniat importanța vitală a acestei profesii și au dorit celor prezenți realizări frumoase în continuare. Gratitudine și apreciere au fost exprimate și din partea Comitetului Sindical al instituției.
Mesaj de felicitare pentru doamna Academician Eva Gudumac cu ocazia aniversării jubileului de 80 de ani
Distinsă doamnă Academician Eva Gudumac , doctor habilitat în medicină, profesor universitar, director-coordonator al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu”, Om Emerit Cu ocazia onorabilului jubileu de 80 de ani, Vă urăm cele mai sincere felicitări şi urări de bine alături sănătate, fericire și prosperitate! Ne exprimăm admirația și recunoștința profundă pentru întreaga dumneavoastră activitate profesională care reprezintă un exemplu de devotament neobosit și implicare în una dintre cele mai complicate ramuri ale medicinei – chirurgia pediatrică.
Ziua internaţională a moaşelor - 5 mai 2021
În fiecare an, la data de 5 mai este marcată Ziua internaţională a moaşelor, lansată de Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM), la sfârşitul anilor 1980. Evenimentul are scopul de a reliefa importanţa moașelor, atât în sistemul sanitar, cât şi în cadrul comunităţilor. În cadrul Centrului perinatal nivelul III a Institutului Mamei și Copilului activează 117 moașe care alături de medici, asistă la naşterea a aproape 5000 de copii în fiecare an. Oferă suportul și consilierea necesară atât în perioada sarcinii, cât și în primele zile de după naștere.
Eugen Gladun – personalitate marcantă în domeniul sănătății mamei și copilului din Republica Moldova
Astăzi, întreg colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului și comunitatea medicală marchează 85 de ani de la nașterea Academicianului Eugen Gladun (1936-2014), doctor habilitât în medicină, profesor universitar, fondator, director al Institutului Mamei și Copilului în anii 1988 -1998 şi 2000-2003, în 1998-1999 a deținut funcția de ministru al Sănătăţiil Republicii Moldova. Eugen Gladun s-a născut la data de 27 aprilie 1936 în satul Nesfoaia, raionul Noua Suliță, județul Hotin (pe atunci în România). După absolvirea Școlii Nr. 2 din Lipcani (1953), și-a continuat studiile la Institutul de Medicină din Chișinău (1953-1959), devenind medic ginecolog.
Munca în echipă – calea spre reușită în rezolvarea celor mai complexe cazuri medicale
Un caz complicat este și cel al Mihaelei în vârstă de 4 ani, care se află la evidență în Secția Cardiologie a Institutului Mamei și Copilului cu un diagnostic sever de Cardiomiopatie dilatativă, iar în ultimul an starea ei s-a agravat și mai mult. Mihaela a trecut și prin intervenție chirurgicală pe cord cu instalarea suportului mecanic circulator cardiac. Dar aventura ei nu s-a terminat aici – la începutul lunii aprilie la ea s-a depistat infecția Covid-19 cu evoluție severă. Din acest motiv a fost spitalizată în secția Boli infecțioase. COVID 19. IMSP IMC, Clinica Emilian Coțaga, ulterior în Clinica de Pediatrie, secția Boli infecțioase. COVID - 19, apoi în Secția Cardiologie. Datorită efortului depus de către echipa multidiscipilinară starea copilului s-a ameliorat, fiind posibilă externarea cu succes a pacientei.
„Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă” este genericul Zilei Mondiale a Sănătății în anul 2021
Astăzi, marcăm Ziua Mondială a Sănătății cu genericul „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”. Echitatea în sănătate înseamnă că fiecare dintre noi trebuie să aibă acces egal la servicii de sănătate, calitative și eficiente. Un rol important în procesul de facilitare a accesului la servicii de sănătate îi revine și Institutului Mamei și Copilului ca instituţie de frunte a Republicii Moldova în domeniul obstetricii, ginecologiei, neonatologiei şi pediatriei (somatice şi chirurgicale), ce are un profil ştiinţifico-curativ, execută proiectele statale de bază şi implementează tehnologiile moderne în medicină, în aşa mod realizând scopul nobil de ocrotire a sănătăţii mamei şi copilului.
Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei – 24 martie 2021
Timpul expiră este tema din acest an a Zilei Mondiale de Combatere a Tuberculozei (TB) pe care o marcăm astăzi – 24 martie 2021. Acum mai mult ca oricând este necesar să intensificăm eforturile comune pentru a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la prevenirea tuberculozei. Acest mesaj este deosebit de important în contextul pandemiei COVID-19, pentru a asigura accesul echitabil la tratament și prevenire a tuberculozei.
Finalizarea proiectului ”Creșterea accesului femeilor la servicii colposcopice de calitate ca parte a screening-ului cervical organizat”, finanțat de Guvernul Japoniei
Pe data de 12 martie curent, a avut loc Ceremonia oficială de finalizare a trei proiecte de modernizare a echipamentelor din cadrul instituțiilor medico sanitare publice din țară, printre care și Institutul Mamei și Copilului, susținute financiar de Guvernul Japoniei prin intermediul Programului de granturi pentru Securitate Umană „Kusanone”. La evenimentul care s-a desfășurat în regim on-line au participat Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Excelenai Sa, dnul Katayama YOSHIHIRO, dna Yukie Uenishi, consultant de proiecte, dnul Lilian Gîrbu, specialist economic al Ambasadei Japoniei, directorii instituțiilor beneficiare: dnul Sergiu GLADUN, Directorul Institutului Mamei și Copilului, dnul Boris GOLOVIN, Directorul IMSP CNAMUP; dnul Ștefan CALANCEA, Directorul Spitalului municipal pentru Copii nr.1, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Primăriei mun. Chișinău și instituțiilor mass media.
Ziua Mondială a rinichiului - 11 martie 2021
Acțiunile din acest an se desfășoară cu tema: „Sănătatea rinichilor pentru toată lumea și peste tot - calitatea vieții cu boli de rinichi”. Campania își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la gestionarea eficientă a simptomelor, abilitarea și încurajarea pacientului la participarea semnificativă în viața de zi cu zi. Bolile de rinichi pot afecta și sănătatea copiilor de la o vârsta fragedă, prin tulburări tratabile, fără consecințe pe termen lung, şi până la forme severe, periculoase pentru viață, cum ar fi: boala renală acută, boala renală cronică sau insuficiența renală cronică.
Astăzi, în cadrul Departamentului consultativ specializat integrat a Institutului Mamei și Copilului a demarat campania de vaccinare a personalului medical împotriva COVID 19.
Primii care vor fi vaccinați cu vaccinul AstraZeneca sunt lucrătorii medicali din secțiile de reanimare, anestezie și terapie intensivă, apoi vor urma cei din secțiile cu profil COVID-19. Vaccinul AstraZeneca este precalificat de Organizația Mondială a Sănătății și înregistrat în Republica Moldova, de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, la data de 26 februarie curent. Acesta are o eficacitate de 60-90%, intervalul de administrare fiind de la 4-12 săptămâni și este administrat persoanelor cu vârsta peste 18 ani.
În fiecare an, pe 25 februarie, utilizatorii de implant cohlear, familiile acestor și profesioniștii din domeniul medical sărbătoresc Ziua Internațională a Implantului Cohlear.
Implantul cohlear reprezintă o șansă unică pentru copilașii cu surditate pentru a putea retrăi bucuria de auzi din nou. Din fericire, în prezent surditatea sensoroneurală severă și profundă la copii, poate fi tratată în Republica Moldova, fiind asigurată de stat. În ajutorul copiilor ce se confruntă cu probleme de pierdere a auzului vin specialiștii Secției ORL și Centrului Republican de Audiologie din cadrul Clinicii ”Emilian Coțaga”, Institutul Mamei și Copilului care în colaborare cu Asociația ”Aud și Vorbesc” ajută copiii să redescopere lumea uimitoare a sunetelor. Implantul cohlear (urechea bionică) este un dispozitiv biomedical care înlocuiește auzul natural la persoanele suferinde de hipoacuzie severă sau profundă, inclusiv de pierderea totală a auzului.
Două intervenții chirurgicale de înlăturare a unor chisturi ovariene de mari dimensiuni au fost efectuate cu succes unor copii nou născuți pe parcursul ultimei luni, în cadrul Centrului Național științifico-practic chirurgie pediatrică "Natalia Gheorghiu"
Două intervenții chirurgicale de înlăturare a unor chisturi ovariene de mari dimensiuni au fost efectuate cu succes unor copii nou născuți pe parcursul ultimei luni, în cadrul Centrului Național științifico-practic chirurgie pediatrică "Natalia Gheorghiu", Institutul Mamei și Copilului. Pacientele au fost două fetițe care s-au născut în luna februarie curent, la IMC și au fost diagnosticate antenatal cu chist ovarian pe stânga. Post natal au fost transferate în Secția de Chirurgie Nou Născuți, unde au fost examinate clinic și la examenul imagistic a fost confirmat diagnoza de formațiune chistică intra abdominală deosebit de mare, care ocupau jumătate din cavitatea abdominală. Totodată, nou născuții manifestau și clinică de ocluzie intestinală sau blocaj a tranzitului intestinal. Medicii ginecologi în comun cu medicii chirurgi pediatri au decis efectuarea intervențiilor chirugicale de înlăturare a chisturilor ovariene.
Mesaj de felicitare pentru domnul Sergiu Gladun, Director IMSP Institutul Mamei și Copilului, medic obstetrician - ginecolog, doctor în științe medicale
Cu prilejul onorabilului jubileu de 50 de ani, Vă adresăm cele mai cordiale felicitări însoțite de sincere urări de sănatate, fericire și prosperitate. În cei 5 ani de activitatea desfășurată la conducerea instituției ați fost mereu un exemplu de competență, profesionalism, omenie, dăruire de sine și spirit neobosit pentru colegii Dumneavoastră. Astăzi fiecare în parte Ne exprimăm recunoștința profundă pentru contribuția semnificativă adusă la dezvoltarea instituției și a sistemului de ocrotire a sănătății mamei și copilului din țara noastră. Fie ca dorințele și aspirațiile cele mai interioare să devină realitate, toate lucrurile bune din viață să fie păstrate, iar momentele de bucurie, dragoste și optimism să vă însoțească pretutindeni! La mulți ani!!! Cu deosebit respect, Colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului
Mesaj de condoleanțe în memoria colegei Gadzina Angela
Administrația și colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului își exprimă cu nespusă tristețe și durere, regretul profund față de trecerea în neființă a colegei noastre Gadzina Angela, tehnician radiolog în cadrul Secției Radiologie și Imagistică. O persoană deosebită și un specialist desăvârșit, care a activat cu dedicație și profesionalism peste 12 ani în cadrul instituției.
Dorința de a deveni mamă este mai presus de orice dizabilitate!
De mai mulți ani, Elena în vârstă de 39 ani suferă de paralizie cerebrală infantilă, însă acest lucru nu a împiedicat-o să-și urmeze visul de a deveni mamă. După mai mulți ani de așteptări recent, împreună cu soțul au trăit emoții de nedescris și au devenit părinții unui băiat perfect sănătos. Datorită susținerii și ingrijirilor acordate de către medicii obstetricieni-ginecologi, Ruslan Samoilenco și Irina Castraveț, asistați de Lilia Razborschi – moașă, Ștefan Anghel – medic anesteziolog, Alexandru Magulceac – medic neonatolog, nașterea a decurs fără complicații, iar atât mama cât și copilul s-au simțit bine și au fost deja externați la domiciliu.
O lume mai sănătoasă, fără cancer. Toate acțiunile noastre contează!
„Sunt și voi face” este un apel la acțiune, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, marcată anual la data de 4 februarie, care îndeamnă pe fiecare la angajament personal și reprezintă puterea acțiunilor individuale întreprinse pentru un impact pozitiv asupra viitorului. Tematica din acest an accentuează importanța puterii de durată, a cooperării și acțiunilor colective. Când alegem să ne reunim, putem realiza ceea ce ne dorim cu toții: o lume mai sănătoasă, fără cancer. Împreună, toate acțiunile noastre contează!
Institutul Mamei și Copilului susține acțiunile dedicate Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin
Păstrează sănătatea. Fă testul citologic! Cu acest mesaj de sensibilizare au venit astăzi, medicii rezidenți împreună cu medicii specialiștii a Unității de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin și Centrului de referință în colposcopie din cadrul Departamentului consultativ specializat integrat, Institutul Mamei și Copilului.
Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!
Astăzi începe Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin poate fi prevenit cel mai ușor prin vaccinare contra Virusului Papillomei Umane (HPV) în adolescență și screeningul colului uterin (Testul Papanicolau), o dată la 3 ani, în perioada 25-61 de ani. Acest test este gratuit în Moldova la medicul de familie. În condițiile pandemiei, toate femeile sunt încurajate să se programeze la medic și să planifice efectuarea testului respectând măsurile de siguranță.
O atmosferă primitoare și condiții moderne pentru pacienți și personalul medical a Unității de Primiri Urgente din cadrul Clinicii ”Emilian Coțaga”, Institutul Mamei și Copilului
Grație lucrărilor de reparație încheiate recent, au fost reabilitate capital sistemele de încălzire, apă caldă și apă potabilă, sistemul de ventilare, au fost schimbate ușile, geamurile și a fost repornit ascensorul din clădire care nu era funcțional de o lungă perioadă de timp. La evenimentul de inaugurare ce a avut loc astăzi, au participat Viorica Dumbrăveanu, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, Vicedirectorul Clinicii ”Emilian Coțaga”, Vasile Tomuz, reprezentantul Federației Sindicale „Sănătatea”, Aurel Popovici dar și personalul medical.
Caravana Salvatorilor și Pompierilor 2020 a ajuns la Institutul Mamei și Copilului
Pe 25 decembrie 2020, Caravana Salvatorilor și Pompierilor organizată tradițional de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a ajuns și la micii pacienți de la Institutul Mamei și Copilului. Autospecialele de intervenție au format o coloană de tehnică specializată decorată cu luminițe și ghirlande de sărbătoare. Copiii au avut parte de un spectacol feeric organizat de Corul Credo. Micuții au putut urmări autospecialele de la ferestrele saloanelor, iar ulterior au avut parte de cadouri care au fost aduse cu mult drag de salvatori și pompieri. Caravana Salvatorilor și Pompierilor are scopul de a transmite bună dispoziție de sărbătoare dar și prevenirea oamenilor la capitolul situațiilor de risc. În acest an Caravana a venit cu mesajul față de cetățeni ca oamenii să stea acasă în siguranță.
Monede, nasturi, baterii, șuruburi, insigne – sunt doar o mică parte a obiectelor înghițite de copii, care timp de 40 de ani au fost colectate de către medicii Secției Endoscopie de la Institutul Mamei și Copilului
Înghițirea corpilor străini poate include aproape orice obiect suficient de mic pentru a trece prin faringe. Monede, nasturi, baterii, șuruburi, insigne – sunt doar o mică parte a obiectelor înghițite de copii, care timp de 40 de ani au fost colectate de către medicii Secției Endoscopie de la Institutul Mamei și Copilului. Un caz recent este al unui pacient în vârstă de 5 ani din mun. Chișinău, care după ce a înghițit componentele unei jucării compuse din bile magnetice a fost supus de urgență unei intervenții de extragere a corpilor străini, în cadrul Secției Endoscopie a IMC. Intervenția efectuată cu succes de către echipa de medici compusă din: Victor Rașcov- medic endoscopist, Anastasova Ina – asistentă medicală, Dragneva Nina – asistentă medicală, Mirza Olesea - medic anesteziolog, a durat aproximativ 2 ore și a presupus extragerea individuală a 22 de bile magnetice care au ajuns în stomac și duoden cu riscul perforării acestor organe. Postoperator pacientul se simte bine și se va afla în următoarele zile sub supraveghere medicală.
Solidaritate și susținere pentru personalul medical a Institutului Mamei și Copilului din partea UNDP Moldova
Pe parcursul săptămânii trecute UNDP Moldova a decis să vină cu o donație importantă constituită din halate de protecție de unică folosință și soluții dezinfectante care vin să sporească gradul de protecție a personalului medical în contextul măsurilor de prevenire și control a răspândirii noului tip de coronavirus COVID - 19. Aducem sincere mulțumiri partenerilor noștri și ne exprimăm recunoștința profundă pentru atenția și grija pe care o poartă față de angajații instituției!
Vizita doamnei Viorica Dumbrăveanu, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în cadrul Secției Otorinolaringologie pediatrică, Clinica „Emilian Coțaga”, Institutul Mamei și Copilului
În anul 2020 copiii diagnosticați cu hipoacuzie au beneficiat de implanturi cohleare achiziționate din Fondul de asigurare obligatorie de asistență medicală. Astfel, 17 copii au primit deja implanturile cohleare, iar alți 3 urmează să beneficieze de ele până la sfârșitul anului curent. Intervențiile au fost realizate de către specialiști din Cehia și România împreună cu echipa de medici de la Clinica „Emilian Coțaga” a Institutului Mamei și Copilului.
Suport pentru asistentele medicale de familie din Centrele de Sănătate din raionele Cantemir și Călărași
Suport pentru asistentele medicale de familie din Centrele de Sănătate din raioanele Cantemir și Călărași, grație unei donații de truse ce vor fi folosite pentru măsurările antropometrice în cadrul vizetelor efectuate la domiciliu ale copilului cu vârsta de 0, 2, 4 și 6 săptămâni. Bunurile au fost procurate în cadrul proiectului „Strenghetening Mother and Child Health Component at the Level of Primary Health Care”, demarat de UNICEF Moldova și Institutul Mamei şi Copilului prin acordul de cooperare încheiat la 26 noiembrie 2019.
Suport din partea Uniunii Europene pentru promovarea egalității de gen și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor în raioanele Cahul și Ungheni
Institutul Mamei și Copilului și alte șapte organizații ale societății civile au primit suport din partea Uniunii Europene pentru promovarea egalității de gen și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor în raioanele Cahul și Ungheni Cele opt organizații selectate de UN Women și UNICEF vor implementa în 12 localități partenere ale Proiectului EVA activități de abilitare a echipelor multidisciplinare responsabile pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, testare în școli a programelor de prevenire a violenței, încurajare a inițiativelor locale de implicare civică, promovare a egalității de gen și respectare a drepturilor femeilor, dar și de creștere a gradului de conștientizare și educare a publicului larg în spiritul egalității de gen.
Ziua Mondială de Combatere SIDA 2020
Ziua Mondială de Combatere SIDA este marcată anual, la data de 1 decembrie, în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Campaniile de informare și acțiunilor derulate astăzi cu sloganul „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”, au drept scop sporirea nivelului de informare a populației, în special în rândul tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele infectate, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV, tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele infectate, consolidarea relațiilor intersectoriale și capacităților comunităților-cheie.
Ziua mondială a prematurităţii - 17 noiembrie 2020
Iniţiată de Fundaţia Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuţilor, în 2010, şi marcată, oficial, începând cu 2011, această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură. Pentru a susține evenimentele și acțiunile din această zi deosebită, colaboratorii Secției prematuri și Secției Reanimare și terapie intensivă nou-născuți a Institutului Mamei și Copilului și-au propus să le facă o supriză mamelor internate cu copii născuți prematur.
Începând cu anul 1991, la data de 14 noiembrie, în fiecare an este marcată Ziua mondială a diabetului
Începând cu anul 1991, la data de 14 noiembrie, în fiecare an este marcată Ziua mondială a diabetului cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei informării şi educării populaţiei privind prevenirea diabetului şi îngrijirea acestei maladii. Tema la care se referă evenimentele din acest an este "Asistenții medicali și diabetul". La moment, în Republica Moldova sunt peste 122 000 persoane cu diabet zaharat, dintre care 547 sunt copii. În fiecare an se depistează aproximativ 70-80 de cazuri noi de îmbolnăvire la copii.
12 noiembrie, Ziua Mondiala a Pneumoniei
În fiecare an, la 12 noiembrie, comunitatea internaţională marchează Ziua Mondială a Pneumoniei. Scopul acțiunilor din această zi este sensibilizarea opiniei publice cu privire la, prevenirea şi tratarea acestei maladii, generarea acţiunilor de combatere a pneumoniei. În pofida faptului că poate fi prevenită și tratată, boala continuă să fie cauza principală de deces în rândul copiilor sub 5 ani. Pneumonia este o infectie respiratorie care poate fi provocata de virusuri, bacterii sau ciuperci (fungi), modalitatea de transmitere fiind prin contactul cu persoanele infectate.
Intervenții chirurgicale endoscopice efectuate cu succes la Institutul Mamei și Copilului
Problemele de sănătate ale pacienților care necesită tratament chirugical pot fi soluţionate eficient și sigur, cu ajutorul intervențiilor chirurgicale endoscopice efectuate cu succes la Institutul Mamei și Copilului. Chirurgia endoscopică este o ramură a chirurgiei operative moderne de intervenție minim invazivă. Operațiile endoscopice se efectuează folosind un dispozitiv optic special - un endoscop, care este introdus în corpul pacientului în mod natural. Astăzi, multe tipuri de intervenții chirurgicale abdominale, în special ginecologice, se efectuează endoscopic. Avantajele unor astfel de operații includ invazivitatea lor scăzută, un număr minim de complicații și o perioadă scurtă de recuperare.
Institutul Mamei și Copilului susține Proiectul ”Am sindromul DOWN! Am dreptul la VIAȚĂ”
Institutul Mamei și Copilului susține Proiectul ”Am sindromul DOWN! Am dreptul la VIAȚĂ” inițiat de către Asociația Obștească a persoanelor cu sindromul Down din Republica Moldova ”Sunshine”. Această inițiativă reprezintă un ajutor psihologic mamelor cu nou născuți pentru înlăturarea fricii față de viitor și explicarea metodelor de îngrijire a bebelușilor cu sindromul Down.
În contextul sporirii în ultima perioadă a cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci la copii, Institutul Mamei și Copilului atenționează populația privind consumul de ciuperci!
Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, şi rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului - pot salva viaţa bolnavului. În special copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, datorită particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală.
Teatrul Fără Nume și Direcția Centrului de Cultură și Artă Ginta Latină vine cu o frumoasă inițiativă "Suntem alături de medicii noștri"
În acest moment de grea încercare pentru întreaga comunitate, trupa Teatrului Fără Nume și direcția Centrului de Cultură și Artă Ginta Latină vine cu o frumoasă inițiativă "Suntem alături de medicii noștri", aducându-și suportul printr-un adevărat act caritabil de terapie a sufletelor - spectacolul "Și restu-i tăcere...". Vă mulțumim pentru susținerea cadrelor IMSP Institutul Mamei și Copilului şi pentru că depuneți la fel de importante eforturi alături de noi întru depăşirea crizei declanșate!
Un gest de generozitate și susținere pentru personalul medical a Institutului Mamei și Copilului
UNDP Moldova în comun cu partenerii de la compania Portavita au decis să vină cu o donație semnificativă constituită din combinizoane de protecție și halate de unică folosință care vin să sprijine personalul medical în munca pe care o desfășoară în fiecare zi.
Sesiune de informare și consiliere pentru specialiști și părinți privind Sindromul Copilului Zgâlțâit (SCZ)
Sindromul Copilului Zgâlțâit (SCZ) este o formă de traumatism cranian prin abuz care apare atunci când un părinte sau o altă persoană ce îngrijește de acest copil îl zgâlțâie, pentru a-l opri din plâns. Acest sindrom poate fi prevenit prin informarea tuturor persoanelor care au în grijă copii mici fiind o măsură esențială și costefectivă de prevenție! În acest context, Institutul Mamei și Copilului în colaborare cu Centrul de Intervenție Timpurie „Voinicel” a lansat astăzi, 21 octombrie 2020, un șir de sesiuni de informare și consiliere pentru specialiștii ce activează în cadrul instituției și pentru părinții sau alți îngrijitori, ai căror copii sunt internați în secțiile instituției, care ar putea fi expuși riscului de Sindrom al Copilului Zgâlțâit (SCZ). Aceste acțiuni au drept scop prevenirea acestui sindrom și a efectelor sale devastatoare imediate și pe termen lung asupra stării de sănătate a copiilor.
Mesaj de condoleanțe în memoria colegului Lev Statii
IMSP Institutul Mamei și Copilului, Centrul Național Științifico-practic de Chirurgie Pediatrică ,,Academician Natalia Gheorghiu ” , Catedra de Chirurgie, Ortopedie, Anesteziologie și Reanimatologie Pediatrică USMF ,,Nicolae Testemițeanu”, adresează un mesaj de profund regret și sentimente de compasiune, părinților, soției Maria, fiului Vadim, rudelor, colegilor în legătură cu decesul colegului nostru, medic ortoped traumatolog, doctor în științe medicale, conferențiar universitar.
În susținerea pacienților Secției Reanimare Chirurgicală pentru copii a Institutului Mamei și Copilului
Pe data de 05 octombrie curent, echipa Asociației Obștești ”Vitae” în comun cu partenerii de la Semilac și BiodAerm au adus în dar seturi de produse de igienă și îngrijire destinate micilor pacienți.
Donație din partea Centrului de Intervenție Timpurie „Voinicel”
Centrul de Intervenție Timpurie „Voinicel” a donat astăzi Institutului Mamei și Copilului un set ce include un manechin simulator dedicat instruirii personalului medical și a părinților cu privire la „Sindromul copilului zgâlțâit”, în scopul prevenirii violenței asupra copilului mic și promovării parentalității pozitive, responsabile.
Ziua mondială a inimii 2020
Clinica de Cardiologie și Pediatrie a IMSP Institutul Mamei și Copilului de comun cu Departamentul Pediatrie IP USMF „Nicolae Testemițanu”, de Ziua Mondială a Inimii, care în acest an are genericul: „Folosește-ți inima pentru a învinge bolile cardiovasculare”, promovează, pentru toată lumea, modul sănătos de viață. Această zi ne oferă o șansă pentru oamenii din întreaga lume, să ia parte la cea mai mare intervenție din lume împotriva bolilor cardiovasculare.
Mesaj de condoleanțe în memoria colegei Smirnova Liudmila
Administrația și colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului își exprimă cu nespusă tristețe și durere, regretul profund față de trecerea în neființă a colegei noastre Smirnova Liudmila, medic neurolog, Șef Secția Neurologie în perioada 1985 – 1998. Va rămâne în amintirea colegilor ca un specialist desăvârșit, un exemplu de profesionalism și dedicație în cei peste 35 de ani de activitate în cadrul instituției.
Fundația pentru Educație Financiară „OK”a semnat un acord de colaborare cu IMSP Institutul Mamei și Copilului
Acordul de colaborare încheiat astăzi între cele două instituții, Fundația pentru Educație Financiară „OK”și IMSP Institutul Mamei și Copilului oferă rampa de lansare a programelor de educației financiară de care vor beneficia corpul administrativ al instituției, colaboratori medicali și întregul personal. „Astăzi dăm startul unei colaborări fructuoase, de lungă durată, și considerăm ca vom ajunge în casele fiecărei familii de medici din cadrul Centrului, și cu siguranță vom progresa împreună învățând cum să ne gestionăm mai bine banii.” declară Stela Ciobanu, Directorul executiv al Fundației.
Mesaj de condoleanțe în memoria colegei Coroian Veronica
Administrația și colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului își exprimă cu nespusă tristețe și durere, regretul profund față de trecerea în neființă a colegei noastre Coroian Veronica, asistentă principală în cadrul Clinicii ”Emilian Coțaga”. O persoană cu suflet mare, un caracter deosebit dar și un specialist desăvârșit, care a activat cu dedicație și profesionalism aproape 40 de ani în serviciul pacienților.
Ei, sunt eroii în halate albe
Ei, sunt eroii în halate albe, care de peste şase luni, stau la straja sănătăţii publice. Eroii în halate albe, îşi doresc și ei să rămână sănătoş. şi să fie alături de familie și cei dragi. Împreună le putem face munca mai ușoară, prin respectarea regulilor de protecție pentru a reduce riscul răspândirii infecției cu noul tip de coronavirus Covid19.
Distincții de Stat din partea Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon
Medici, asistente medicale și farmaciști din cadrul Institutului Mamei și Copilului au primit înalte Distincții de Stat din partea Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Ordinul „Gloria Muncii” și Medalia „Meritul Civic” au fost conferite pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătății, contribuție substanțială la implementarea formelor și metodelor avansate de tratament și pentru dăruirea și abnegația manifestate în cadrul actului medical.
O intervenție chirurgicală complicată, realizată cu succes la Institutul Mamei și Copilului
Pacientul în vârstă de 15 ani transportat în stare extrem de gravă la IMC a fost diagnosticat cu o fractură la nivelul coloanei vertebrale (nivel toracal Th5) provocată în urma unui accident prin cădere de pe bicicletă. Leziunile grave provocate puneau în pericol viața și capacitatea de mobilitate a pacientului. Pentru stabilizarea coloanei vertebrale s-a efectuat la data de 11 august curent, o intervenție chirurgicală de fixare posterioară transpediculară sub ghidaj fluoroscopic intraoperator, ceea ce a presupus fixarea coloanei cu ajutorul unor implanturi (șuruburi). Intervenția care a durat aproximativ o oră a fost posibilă grație unui fluoroscop modern achiziționat recent cu suportul Casei Naționale de Asigurări în Medicină.
Susține alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă!
Este mesajul transmis de autorități în contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării, marcată anual în perioada 1-7 august. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, şi continuarea acesteia, cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.
Un gest de generozitate și suport pentru pacienții Institutului Mamei și Copilului
O donație constituită din paturi multifuncționale, noptiere, dulapuri, echipament pentru sala de operație, aparate de anestezie și alte bunuri de primă necesitate au fost oferite astăzi de către Asociația Operae Life Onlus din Italia în colaborare cu AO Centrul Internațional de Colaborare și Dezvoltare ”PHOENIX” și Moldova World Children's Fund.
Curs de instruire on-line cu genericul „COVID 19 și sindroame clinice asociate la copii”
La data de 29 iulie curent, în cadrul Institutului Mamei și Copilului s-a desfășurat cursul de instruire on-line cu genericul „COVID 19 și sindroame clinice asociate la copii”. Cursul de instruire a avut drept scop elucidarea aspectelor ce țin de particularitățile epidemiologice, etiopatogenice și clinico-diagnostice ale infecției COVID-19 la copii, polimorfismul sindroamelor clinice, precum și particularități de evoluție a infecției SARS CoV-2 la pacienții cu fibroză chistică și cu imunodeficiențe.
Institutul Mamei și Copilului oferă posibilitatea să faceți testul citologic și examenul colposcopic în siguranță și pe timp de pandemie
Chișinău, 29 iulie 2020 - Sănătatea femeii este importantă și în timp de pandemie – cu acest mesaj Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și alți parteneri, relansează campania națională de prevenire a cancerului de col uterin: „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!” Sănătatea femeii este importantă și în timp de pandemie. Programează-te acum la un test citologic în siguranță! Adresați-vă la Centru de Referință în Colposcopie din cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat. Pentru a face o programare sunați pe numărul de telefon 022-78-12-76. Pentru mai multe detalii accesați sit-ul www.mama-copilul.md, www.paptest.md.
Astăzi, 28 iulie, este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitei
Astăzi, 28 iulie, este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitei, care oferă oportunitatea de a informa publicul despre riscul de infectare cu hepatitele virale și a promova testarea populației la hepatitele virale, cunoașterea statutul și adresarea pentru tratamentul antiviral. Tema Zilei din acest an este „Viitorul fără hepatită”, cu un accent puternic pe prevenirea hepatitei B (HVB) în rândul mamelor și a nou-născuților.
,,Un om deosebit, un medic profesionist a plecat dintre noi”
Întreg colectivul Institutului Mamei și Copilului își exprimă întreaga compasiune față de familia îndurerată a regretatului, Mihail Strătilă, medic obstetrician – ginecolog, doctor în științe medicale, conferențiar cercetător, Vicedirector pentru activitate organizator – metodică a Institutului de Cercetări Științifice în domeniul Ocrotirii Sănătății Mamei și Copilului în perioada 1985 – 2003, din anul 2013 a activat în calitate de Șef Centrul Sănătatea Reproducerii și Genetica Medicală a Institutului Mamei și Copilului.
Ai Grijă. Oprește răspândirea COVID-19
#AiGrijă Oprește răspândirea COVID-19. În perioada stării de urgență în sănătate publică, care a fost prelungită până la data de 15 iulie curent, respectați regulile de protecție!
Mesaj de condoleanțe în memoria colegei Victoria Maciuga
Administrația și colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului își exprimă cu nespusă tristețe și profundă îndurerare, regretul față de trecerea subită în neființă a colegei noastre Victoria Maciuga, asistentă medicală în Secția Pneumologie, Clinica Pediatrie, Institutul Mamei și Copilului, care a pierdut lupta grea cu COVID – 19. O persoană plină de mărinimie, ce a activat cu profesionalism și dedicație în sistemul medical pentru îngrijirea și salvarea vieții pacienților.
Felicitare cu ocazia Zilei lucratorului medical și a farmacistului
Stimaţi colegi din sistemul ocrotirii sănătății, Cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului” Vă adresez, cele mai sincere felicitări şi frumoase urări de bine. Îmi exprim recunoștința pentru contribuţia fiecărui lucrător medical la menținerea sănătății populației. Responsabilitatea, perseverenţa şi atitudinea de care dați dovadă în activitatea zilnică are drept rezultat zeci de pacienți salvați și familii fericite. În semn de recunoștință și înaltă apreciere pentru dedicarea cu care activați față de sistemul de sănătate, anul 2020 a fost declarat – Anul lucrătorului medical, pentru a scoate în evidență acele calităţi profesionale pe care le întrunesc lucrătorii medicali în nobila lor profesie. În vremurile dificile pe care le traversăm a-ți menținut înaltul profesionalism, principialitatea şi devotamentul în scopul asigurării sănătăţii fiecărui cetăţean. Vă doresc multă sănătate, prosperitate, optimism, succese în plan profesional!
În susținerea personalului medical a Institutului Mamei și Copilului
În susținerea personalului medical a Institutului Mamei și Copilului. Astăzi, Asociația Obștească ”AFI” în comun cu compania BAYER SRL au donat 200 bucăți de produs Bepanthen cremă. Aceste bunuri extrem de utile vor ajuta personalul medical în îngrijirea pielii feței și a mâinilor după purtarea îndelungată a echipamentelor de protecție și folosirea frecventă a produselor dezinfectante.
Mesaj de felicitare pentru doamna Ina Palii, doctor habilitat în științe medicale, conferenţiar universitar, Șef Clinica Pediatrie, Institutul Mamei și Copilului
În această zi importantă pentru Dumneavoastră, Vă urăm cele mai sincere felicitări, dorindu-Vă cu drag multă sănătate, bunăstare şi prosperitate. Fie ca pacea și liniștea sufletească să vă însoțească pretutindeni alături de familie şi toţi cei apropiați. Vă mulțumim pentru determinare, atitudine și dăruire în activitatea pe care o desfășurați, dar și grija pe care o purtați față de fiecare pacient. Vă dorim să aveţi parte în continuare de zile pline de optimism și putere de muncă pentru atingerea tututor obiectivelor și scopurilor propuse.
Un gest de generozitate și suport pentru pacienții și personalul medical a Institutului Mamei și Copilului
Un gest de generozitate și suport pentru pacienții și personalul medical a Institutului Mamei și Copilului. Cu prilejul zilei de 1 iunie, datorită suportului financiar al U.S. Embassy Moldova au fost oferite dispozitive de comunicare cu tabletă pentru micii pacienți. Aceste echipamente create în comun cu compania Moldcell care a oferit gratuit cartele cu 60GB incluşi pentru fiecare dispozitiv, vor ajuta copiii să se conecteze virtual și să comunice cu rudele și mebrii familiei.
Mesaj de felicitare pentru domnul Stanislav Babuci
Mesaj de felicitare pentru domnul Stanislav Babuci, medic chirurg pediatru, doctor habilitat în medicină, Șef Centrul Național științifico-practic chirurgie pediatrică "Natalia Gheorghiu", Institutul Mamei și Copilului Cu ocazia zilei dumneavoastre de naștere, Vă adresăm cele mai sincere felicitări și urări de bine! Vă dorim sănătate, putere de muncă și succese în continuare. Vă suntem recunoscători pentru dedicația, munca și perseverența de care a-ți dat dovadă în activitatea pe care o desfășurați în benefeciul instituției, dar și pentru clipele de bucurie dăruite pacienților din întrega țară. La mulți ani! Cu gânduri bune, Colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului
În fiecare an, în prima zi de vară, se celebrează Ziua Internaţională a Copilului
În fiecare an, în prima zi de vară, se celebrează Ziua Internaţională a Copilului. Această zi este un prilej de a promova respectarea drepturile copiilor şi datoria pe care o avem de a le oferi o creştere şi dezvoltare armonioasă într-un mediu favorabil. Copiii sunt viitorul și cea mai prețioasă avere a unei naţiuni garantând stabilitatea şi siguranţa viitoarelor generaţii. Institutul Mamei și Copilului are o mare responsabilitate ca prin serviciile medicale pe care le acordă să ocrotească și să mențină sănătatea copiilor din întreaga țară.
În fiecare an, în data de 31 mai, se celebrează Ziua Mondială fără Tutun
În fiecare an, în data de 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății împreună cu partenerii de pe glob celebrează Ziua Mondială fără Tutun, o ocazie de a reaminti tuturor cetățenilor efectele nocive ale consumului de tutun și ale fumatului pasiv, pentru a descuraja utilizarea tutunului sub orice formă.
Mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în neființă a colegului nostru Boian Gavril
Administrația și colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului își exprimă cu nespusă tristețe și durere, regretul profund față de trecerea în neființă a colegului nostru Boian Gavril, medic-chirurg proctolog, doctor habilitat în științe medicale, Șef Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, USMF „Nicolae Testemițanu”, conferențiar cercetător, Laboratorul de corecție chirurgicală a viciilor congenitale la copii, fost Vicedirector al Centrului Național științifico-practic chirurgie pediatrică "Natalia Gheorghiu", Institutul Mamei și Copilului.
Cum să suportăm izolarea în perioada de COVID 19? Câteva sfaturi utile din partea Serviciului Asistență Socială și Psihologică a IMC
Perioada de pandemie este pentru mine: provocare, conștientizare sau transformare? Pentru fiecare dintre noi această perioadă de izolare a venit cu multe semne de întrebare. Din discuțiile cu diverse persoane, se observă că unele își îndreaptă atenția predominant către ceea ce au de învățat despre ele iar altele către ceea ce nu le place la ele, adoptând o atitudine de victimă. Ideea este că acolo unde vă duceți atenția, duceți și energia. Disconfortul apare la toată lumea, în schimb persoanele din prima categorie au decis conștient să facă tot ce ține de ele ca să se redescopere. Înțelegem că poate fi destul de greu să percepeți beneficiile acestei izolări, mai ales dacă până acum nu a-ți prea lucrat cu sine și poate nu găsiți motivația să o faceți. Doar că cu cât ve-ți amâna mai mult, cu atât vă va fi mai greu să eliberați "gunoiul emoțional" pe care la-ți colectat în timp în mod conștient sau inconștient.
Pe data de 12 mai curent, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a întreprins o vizită de lucru la Institutul Mamei și Copilului
Astăzi, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a întreprins o vizită de lucru la Institutul Mamei și Copilului. Șeful statului a mers împreună cu Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Holostenco, Directorul IMC, Sergiu Gladun și reprezentanții administrației instituției să viziteze mai multe subdiviziuni ale Centrului Perinatal nivelul III – unicul centru de nivel III de pe teritoriul țării, în domeniul obstetricii, ginecologiei și perinatologiei. Aici au fost prezentate condițiile de tratament ale pacienților, cât și cele de muncă în care își desfășoară activitatea angajații.
La 12 mai, se marchează Ziua Internaţională a Asistenților Medicali
La 12 mai, în ziua de naştere a celei mai cunoscute asistente medicale, Florence Nightingale (1820-1910), prima care a reformat domeniul de activitate al asistentelor medicale şi a pus bazele nursingului modern, se marchează Ziua Internaţională a Asistenților Medicali. Cu ocazia acestei zile deosebite urăm tuturor asistenţilor medicali din cadrul Institutului Mamei și Copilului sănătate, putere de muncă şi realizări profesionale pe măsura eforturilor depuse. Cu abilitate, pricepere şi competenţă, dumneavoastră vă onorați cu demnitate datoria profesională. Prin natura profesiei, sunteți acele persoane angajate în slujba oamenilor, ce zi de zi dăruiți mângâiere, compasiune și bunăvoință pacienților. Îmbinarea reușită a experieței vaste cu dăruirea de sine au drept rezultat o intervenție realizată cu succes, un tratament bine aplicat și, nu ultimul rând, o viață salvată.
Platforma civică de suport pentru cadrele medicale "Impreună pentru voi!, în comun cu echipa de la calvisbaby.md au venit cu o donație pentru Institutul Mamei și Copilului
Astăzi, Platforma civică de suport pentru cadrele medicale "Impreună pentru voi!, în comun cu echipa de la calvisbaby.md au venit cu o donație constituită din 135 perne pentru Institutul Mamei și Copilului. ”Prin această donație ne exprimăm convingerea că aceste bunuri vor contribui la creșterea gradului de confort pentru pacienții instituției", a menționat reprezentanta platformei și activista civică, Ana Racu.
Mesaj de felicitare pentru doamna Eva Gudumac, Academician, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, director-coordonator al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu”, Om Emerit
Mesaj de felicitare pentru doamna Eva Gudumac, Academician, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, director-coordonator al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu”, Om Emerit Cu ocazia zilei Dumneavoastre de naştere, vă urăm cele mai sincere felicitări şi urări de bine. alături sănătate, fericire și prosperitate! Ne exprimăm admirația și recunoștința pentru anii dedicaţi cu devotament în decursul cărora le-aţi dat celor pe care i-aţi ghidat din ştiinţa şi experiența Dumneavoastră. Contribuția deosebită pe care a-ți realizat-o pe parcursul timpului, a avut drept rezultat, tratarea și salvarea a mii de copii din întreaga țară. Vă dorim să aveţi parte de linişte sufletească şi cît mai multe realizări frumoase în continuare.
În fiecare an, la data de 5 mai este marcată Ziua internaţională a moaşelor
În fiecare an, la data de 5 mai este marcată Ziua internaţională a moaşelor, lansată de Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM), la sfârşitul anilor 1980. Evenimentul are scopul de a reliefa importanţa moașelor, atât în sistemul sanitar, cât şi în cadrul comunităţilor. În cadrul Institutului Mamei și Copilului activează 128 moașe care alături de medici, asistă la naşterea a peste 6000 de copii în fiecare an. Oferă suportul și consilierea necesară atât în perioada sarcinii, cât și în primele zile de după naștere.
Acțiuni de solidaritate și susținere a medicilor și pacienților Institutului Mamei și Copilului
Acțiuni de solidaritate și susținere a medicilor și pacienților Institutului Mamei și Copilului. Astăzi, prin intermediul acțiunii civice de suport pentru cadrele medicale ”Împreună pentru voi!” în comun cu Fundația Caritate.md au decis să vină cu o donație constituită din 160 de seturi de lenjerie de pat, ce vor contribui la suplinirea necesarului de astfel bunuri pentru subdiviziunile instituției.
Un gest emoționant și plin de generozitate din partea Fundației Coca Cola, cu suportul CCF Moldova
Un gest emoționant și plin de generozitate din partea Fundației Coca Cola, cu suportul CCF Moldova. În această această perioadă plină de provocări au decis să vină în sprijinul cadrelor medicale și să ofere instituției un Analizator hematologic modern în valoare de peste 800 de mii lei, ce va contribui pozitiv la oferirea pentru pacienți a unor servicii de cea mai înaltă calitate.
Mesaj de felicitare cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște
Cu prilejul Sfintelor sărbători de Paște, Vă adresez cele mai sincere urări de sănătate, belșug, realizări frumoase și împliniri sufletești. Fie ca Învierea Domnului să vă umple sufletul de lumină, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase și inima de iubire, iar sărbătorile Pascale să Vă aducă multe bucurii, succese și clipe frumoase alături de cei dragi!
Ceremonia de recepționare a lotului de asistență umanitară oferit de către Guvernul Republicii Populare Chineze
Astăzi, în cadrul Clinicii ”Emilian Coțaga”, Institutul Mamei și Copilului a avut loc ceremonia de recepționare a lotului de asistență umanitară oferit de către Guvernul Republicii Populare Chineze. La eveniment au participat Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Zhang Yinghong, Directorul IMC, Sergiu Gladun și Vicedirectorul Clinicii ”Emilian Coțaga”, Vasile Tomuz.
Acțiunea civică de suport pentru cadrele medicale ”Împreună pentru voi!” și platforma Caritate.MD, alături de Institutul Mamei și Copilului
Prin intermediul acțiunii civice de suport pentru cadrele medicale ”Împreună pentru voi!” și platforma Caritate.MD, astăzi IMSP Institutul Mamei și Copilului a primit cu titlul de donație un lot de ajutor de 350 combinezoane de protecție de diferite mărimi și 200 litri de dezinfectant pentru mâini și suprafețe.
Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată, în fiecare an, la data de 7 aprilie
Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată, în fiecare an, la data de 7 aprilie. În acest an internațional al asistentelor medicale și a moașelor, atenția tuturor este axată pe susţinerea asistenților medicali și moașelor, reflectând rolul esențial al acestora în furnizarea de îngrijiri medicale în întreaga lume. Este o ocazie potrivită de a accentua munca asistentelor și moașelor, și aportul pe care îl au în menținerea unei societăţi sănătoase.
Condiții mai bune, datorită ajutorului oferit de către echipa de la Caritate.md
Pacienţii şi medicii Secției Neurologie vârstă fragedă și Secției Patologia Gravidității și Urgențe Obstetricale ale Institutului Mamei și Copilului, se vor bucura de condiții mai bune, datorită ajutorului oferit de către echipa de la Caritate.md. În Secția Neurologie vârstă fragedă unde anual sunt tratați peste 700 de pacienți au fost înlocuite toate ferestrele vechi, pe unele de ultimă generație, ceea ce va permite crearea unui climat confortabil în interiorul încăperilor, dar și utilizarea mai eficientă a agentului termic. De condiții mai bune vor beneficia angajații și cei peste 1500 de pacienți care sunt tratați în fiecare an în Secția Patologia Gravidității și Urgențe Obstetricale. Aici a fost schimbat integral mobilierul din bucătăria destinată pacienților precum și în încăperile destinate personalului medical, iar în saloane au apărut noptiere și perne noi.
Medicii și pacienții Institutului Mamei și Copilului sunt recunoscători pentru generozitate și contribuție
Medicii și pacienții Institutului Mamei și Copilului sunt recunoscători pentru generozitate și contribuție! Asociația Businessului European de comun cu CCF Moldova – au decis să vină cu o donație semnificativă constituită din două aparate medicale moderne pentru vizualizarea venelor, care vor fi de mare ajutor personalului medical din cadrul Unității de Primiri Urgențe. Iar din moment ce protecția personalului angajat reprezintă o prioritate pentru noi toți, partenerii de la Ecochimie SRL și Caton Grup SRL, au donat mai multe echipamente de protecție și soluții dezinfectante care vin să sprijine personalul medical în munca pe care o desfășoară în fiecare zi.
În vremuri mai puțin favorabile, devenim mai puternici dacă ne susținem și acționăm responsabil în spiritul binelui comun
În vremuri mai puțin favorabile, devenim mai puternici dacă ne susținem și acționăm responsabil în spiritul binelui comun. De generozitate și responsabilitate socială a dat dovadă echipa de la Eurofarmaco S.A., care a venit cu o donație importantă pentru pacienții instituției, constituită din medicamente necesare.
Mesaj de condoleanțe - Vermeiuc Ana
Administrația și colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului își exprimă cu nespusă tristețe și durere, regretul profund față de trecerea în neființă a colegei noastre Vermeiuc Ana, medic obstetrician-ginecolog, cu o experiență de peste 40 de ani în domeniul medical. O persoană cu un caracter deosebit ce a activat cu dedicație, profesionalism și responsabilitate în cadrul Secției de Obstetrică a Centrului Perinatal nivelul III.
Recomandări de conduită simple pentru a reduce riscul infecției și preveni răspândirea coronavirusului de tip nou (COVID-19)
Respectarea unor recomandări de conduită simple pot reduce riscul infecției și preveni răspândirea coronavirusului de tip nou (COVID-19).
Ce facem la revenirea din zonele de risc sporit de infecție prin Coronavirus de tip nou –COVID 19?
Ce facem la revenirea din zonele de risc sporit de infecție prin Coronavirus de tip nou –COVID 19?
Reguli de prevenire a răspândirii infecției prin Coronavirus de tip nou (COVID -19)
Pentru a preveni răspândirea infecției prin Coronavirus de tip nou, persoanele care revin din zonele cu izbucniri în focare de COVID-19, trebuie să respecte următoarele reguli!
Felicitare cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii
Stimate Doamne și Domnișoare, Cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, Vă adresez cele mai sincere urări de bine, însoțite de multă sănătate, bunăstare și fericire, Exprim stima și admirația față de voința puternică și măestria cu care îndepliniți atribuțiile de serviciu, Dumneavoastră sunteți cele care dați culoare vieții, o faceți mai bună, mai curată, mai împlinită,
Atelierul de instruire - Managementul clinic al cazului, prevenirea și controlul infecției cu Coronavirusul de tip nou COVID-19
Managementul clinic al cazului, prevenirea și controlul infecției cu Coronavirusul de tip nou COVID-19 – este tema Atelierului de instruire desfășurat astăzi la Institutul Mamei și Copilului.La eveniment medicii specialiști din cadrul instituției au audiat rapoarte privind acțiunile de supraveghere epidemiologică și controlul infecției cu Coronavirus, particularitățile clinice de management în COVID-19, precum și alte subiecte de actualitate, prezentate de către reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, USMF ”Nicolae Testemițanu” și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Ziua de 8 Martie oferă prilejul potrivit pentru fiecare dintre noi de a ne exprima recunoștința pentru doamnele din viețile noastre
Ziua de 8 Martie oferă prilejul potrivit pentru fiecare dintre noi de a ne exprima recunoștința pentru doamnele din viețile noastre.Cu prilejul acestei frumoase sărbători, astăzi conducerea Institutului Mamei și Copilului a organizat un concert festiv pentru angajatele instituției. Evenimentul a debutat cu mesajele de felicitare ale reprezentanților conducerii instituției și Comitetului sindical, care le-au dorit doamnelor angajate, sănătate, prosperitate, bucurii şi multe realizări în plan profesional, exprimându-și aprecierea pentru contribuția adusă la sănătatea pacienților. Concertul festiv a continuat cu evoluția de excepție a interpreților autohtoni Costi Burlacu și Corina Țepeș, care au încântat auditoriul cu piese din repertoriul propriu.
S-a revăzut cu echipa de medici care în urmă cu 12 ani i-au salvat viața
Este greu să redai cu adevărat bucuria lui Aymeri când a ajuns la Institutul Mamei și Copilului. De doi ani a avut o singură dorință care i-a scris-o lui Moș Crăciun, să viziteze țara unde s-a născut și secția de Chirurgie a nou - născuților. Părinții adoptivi i-au povestit despre intervenția pe care a avut-o și cât de complicată a fost. Despre asta a auzit și de la medicii din Franța care s-au mirat de reușitele medicilor din Moldova. ”Cu așa rezultate excepționle, medicii moldoveni trebuie felicitați pentru reușitele lor".La doar 3 luni Aymeri a fost internat cu Enterocolită ulceronecrotică perforativă complicată cu 4 fistule intestinale, operat noaptea în mod de urgență de către medicii chirurgi Malai Aglaia și Aliona Pisarenco.
Pe data de 28 februarie curent, la Institutul Mamei și Copilului a fost organizată Consfătuirea lunară comună
Pe data de 28 februarie curent, la Institutul Mamei și Copilului a fost organizată Consfătuirea lunară comună a medicilor obstetricieni-ginecologi, neonatologi și pediatri. În cadrul întrunirii la care au participat medici specialiști din diferite regiuni ale țării au fost abordate subiecte de actualitate din domeniul acordării serviciilor medicale femeilor gravide, paturientelor, lăuzelor, nou-născuților și copiilor.
Ce este un Coronavirus de tip nou?
Întrebări și răspunsuri pe scurt în spotul video de mai jos despre:Ce este un Coronavirus de tip nou? Cum ne putem proteja împotriva acestei infecții? Unde ne putem adresa?
În fiecare an, în ultima zi a lunii februarie este marcată Ziua Bolilor Rare
În fiecare an, în ultima zi a lunii februarie este marcată Ziua Bolilor Rare.Cu această ocazie astăzi, Societatea de Pediatrie din Moldova de comun cu Institutul Mamei și Copilului și Asociația de Reabilitare a Copiilor cu Fenlcetonurie au organizat Conferința științifică „Ziua Bolilor Rare 2020”. Evenimentul a debutat cu un Flashmob cu genericul „Implicare prin cercetarea Bolilor Rare”, în cadrul căruia au fost lansate baloane în aer pentru susținerea tuturor pacienților cu boli rare, a părinților acestora, precum și a celor care contribuie la elucidarea acestor maladii.
Ce este un coronavirus?
Ce este un coronavirus?Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri, ce pot îmbolnăvi atât animalele, cât și oamenii. Coronavirusurile ce afectează oamenii sunt cunoscute pentru faptul că provoacă infecții respiratorii, de la răceli obișnuite la boli mai grave, precum Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Acut Respirator Sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă maladia infecțioasă COVID-19. Ce este COVID-19?COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul recent descoperit. Acest virus, precum și boala, au fost necunoscute până la epidemia ce a izbucnit în Wuhan, China, în decembrie 2019.
Există gesturi mărunte care cântăresc enorm. Spălatul pe mâini este unul dintre ele.
Există gesturi mărunte care cântăresc enorm. Spălatul pe mâini este unul dintre ele. Spălatul pe mâini are o importanță aparte în sănătatea individuală și colectivă. Trebuie să facem asta, fie că suntem acasă sau la un restaurant, la o petrecere sau în spital, ca pacient sau cadru medical. În spital lucrurile capătă o altă valoare și deja discutăm de diferențe între viață și moarte.
Multstimate Domnule Director Sergiu Gladun
Multstimate Domnule Director Sergiu Gladun Cu prilejul aniversării Zilei de naştere, venim cu cele mai frumoase gânduri şi Vă dorim, multă sănătate, bucurie, succese și prosperitate! Ne exprimăm profunda recunoştinţă pentru dăruirea şi efortul deosebit depus de dumneavoastră în activitatea managerială și aportul adus în dezvoltarea instituției. Vă mulțumim pentru competenţă profesională, dragostea şi omenia cu care contribuiţi la tratarea mamelor și copiilor din țara noastră. Vă dorim să vă înconjoare mereu dragostea apropiaţilor, respectul colegilor şi recunoştinţa oamenilor din jur. Vă urăm multe realizări în continuare, fericire, linişte şi căldură în suflet.
O nouă donație importantă constituită din paturi multifuncționale, noptiere și echipament pentru Blocul alimentar
O nouă donație importantă constituită din paturi multifuncționale, noptiere și echipament pentru Blocul alimentar a fost acordată de către Asociația Operae Life Onlus din Italia în colaborare cu AO Centrul Internațional de Colaborare și Dezvoltare ”PHOENIX” și Moldova World Children's Fund.Aducem sincere mulțumiri și ne exprimăm recunoștința față de toți partenerii pentru colaborare, implicare și susținere în acordarea acestei donații extrem de utile, care va aduce o contribuție semnificativă în asigurarea unor condiții optime de tratament și oferirea unor servicii medicale de cea mai înaltă calitate pentru pacienții instituției.
Anul 2020, a fost declarat ”Anul internațional al Asistenților medicali și Moașelor”.
Anul 2020, a fost declarat ”Anul internațional al Asistenților medicali și Moașelor”.Această inițiativă are drept scop recunoașterea activităților asistenților medicali și moașelor din întreaga lume și a pleda pentru investiții sporite în această forță de muncă, precum și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, educație și dezvoltare profesională.Cu această ocazie, la data de 12 februarie curent, în cadrul Institutului Mamei și Copilului o fost organizată o masă rotundă cu genericul ”Rolul agentului economic în formarea și dezvoltarea competențelor profesionale la viitorii specialiști medicali, cu studii postsecundare nonterțiare”.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat anul 2020 drept Anul Internațional al Asistentelor Medicale și Moașelor
Organizația Mondială a Sănătății a declarat anul 2020 drept Anul Internațional al Asistentelor Medicale și Moașelor. Profesia de Asistent medical este influențată de știința și tehnologia medicală, așa cum a fost din vremea lui F. Nightingale și până acum, puterea sa de vindecare a rămas înrădăcinată în empatie și contact uman. Spuneți MULȚUMESC unei Asistente Medicale în semn de recunoaștere și apreciere.Prin diverse modalităţi : scrisori, video, mesaje etc.
Mesaj de felicitare pentru doamna Valentina Rotaru, Vicedirector medical Institutul Mamei și Copilului
Mesaj de felicitare pentru doamna Valentina Rotaru, Vicedirector medical Institutul Mamei și Copilului Multstimată d-nă Vicedirector Valentina Rotaru În această zi deosebită, Vă urăm cu respect, LA MULŢI ANI!, dorindu-vă multă sănătate, fericire și prosperitate. Să aveți parte numai de bucurii și forțe pentru continuarea proiectelor profesionale începute. Apreciem înalt dedicaţia şi contribuţia Dumneavoastră pentru succesele instituției. Vă suntem recunăscători pentru dăruirea, echilibru şi tenacitatea de care dați dovadă în activitatea pe care o desfășurați zi de zi. Vă dorim să aveţi parte de linişte sufletească şi cît mai multe realizări frumoase. Cu gânduri bune și deosebit respect,Colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului
“Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”
“Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!” În cadrul campaniei naționale de prevenire a cancerului de col uterin, ce se desfășoară în perioada 28 ianuarie - 31 martie 2020, femeile cu vârsta de 25 - 61 de ani din R. Moldova, sunt încurajate să meargă la medicul de familie și să efectueze testul citologic o dată la 3 ani. Testul citologic (Pap-test) efectuat cu regularitate în perioada 25-61 de ani și vaccinarea contra HPV în adolescență asigură protecție maximă împotriva cancerului de col uterin. Testul citologic este gratuit în țara noastră la cabinetul medicului de familie.
Mesaj de felicitare pentru doamna Ninel Revenco, vicedirector cercetare, inovare şi transfer tehnologic al IMSP Institutul Mamei și Copilului!
Multstimată d-nă Vicedirector Ninel Revenco Cu ocazia sărbătoririi celei de-a 60-a Aniversări, colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului, Vă urează cu respect LA MULŢI ANI, alături de multă sănătate şi toate bune! Vă dorim ca toate lucrurile minunate care au împlinit viaţa Dvs – atît în domeniul profesional, cît şi în universul spiritual - să cunoască o continuitate frumoasă, care să ofere mari perspective pentru viitor, iar bunătatea și frumusețea să vă însoțească pretutindeni, fiind generatorii tuturor faptelor extraordinare pe care le lăsaţi în urmă, cu un ecou răsunător pentru toţi cei care Vă cunosc. Să fiţi sănătoasă, plină de energie şi inspiraţie, să vă simţiţi mereu apreciată şi iubită! Să obţineţi rezultate maxime în tot ceea ce faceţi! Să aveţi căldură şi dragoste în suflet, pace în familie și realizări profesionale! Mulţi ani înainte şi noi performanţe în domeniul consacrat, stimată doamnă profesor Ninel Revenco.
Surprizele dedicate sărbătorilor de iarnă continuă la Institutul Mamei și Copilului
Surprizele dedicate sărbătorilor de iarnă continuă la Institutul Mamei și Copilului. Pacienții din mai multe secții ale instituției, au primit în aceste zile, cutii cu cadouri oferite de Fundația de Caritate „Ajută un om”. Acțiunea a reușit să aducă zâmbetul pe buzele pacienților, părinților și personalului medical, care pentru câteva clipe au uitat de grijile aflării în spital.Aducem sincere mulțumiri Fundației de Caritate „Ajută un om”, pentru implicare și gestul de generozitate ce a adus emoții de bucurie pacienților noștri.
Un cadou frumos pentru mai multe cupluri care au devenit părinți chiar în noaptea de Revelion
Un cadou frumos pentru mai multe cupluri care au devenit părinți chiar în noaptea de Revelion. La Institutul Mamei și Copilului în noaptea dintre ani au venit pe lume doi băieței și o fetiță, care sunt sănătoși şi se simt bine.Le urăm bun venit noilor născuți! Le dorim sănătate, multă putere și noroc în călătoria lor prin viață, iar părinții să aibă parte de multă dragoste și împlinire.
Dispozitiv medical modern pentru Secția Endoscopie a Institutului Mamei şi Copilului
Dispozitiv medical modern pentru Secția Endoscopie a Institutului Mamei şi Copilului.Grație unui suport oferit de către A.O. „Salvaţi Viaţa”, secția a fost dotată cu un Dulap pentru sterilizarea, uscarea şi păstrarea endoscoapelor unic în țara noastră, ce va permite o mai bună dezinfectare şi păstrare a endoscoapelor folosite în timpul intervențiilor medicale de examinare și înlăturare a obiectelor înghițite de copii. Secţia Endoscopie din cadrul IMC este singura secţie pediatrică de acest profil din Republica Moldova, în care anual se efectuează peste 4200 investigaţii.Aducem sincere mulțumiri A.O. „Salvaţi Viaţa” pentru contribuția adusă la dotarea secţiei cu acest dispozitiv medical extrem de important, care va servi în beneficiul atît a pacienţilor, cît şi a personalului medical.
Condiții moderne pentru pacienții și personalul medical a Centrului Republican de Audiologie, Protezare auditivă şi Reabilitare medico-pedagogică din cadrul Clinicii „Emilian Coţaga, Institutul Mamei și Copilului
Condiții moderne pentru pacienții și personalul medical a Centrului Republican de Audiologie, Protezare auditivă şi Reabilitare medico-pedagogică din cadrul Clinicii „Emilian Coţaga, Institutul Mamei și Copilului.Datorită lucrărilor de reparație capitală încheiate recent, finanțate din bugetul de stat au fost schimbate ușile, ferestrele, tencuiala pereților și au fost izolate fonic încăperile destinate acordării serviciilor medicale specializate pacienților cu afecțiuni auditive.
O surpriză plăcută le-a fost pregătită astăzi micilor pacienți internați la Institutul Mamei și Copilului
O surpriză plăcută le-a fost pregătită astăzi micilor pacienți internați la Institutul Mamei și Copilului.Cu ocazia sărbătorilor de iarnă pentru ei fost organizat un eveniment festiv invitații căruia au fost copiii de la R.A.V. – Studio şi, desigur, personajul mult așteptat - Moş Crăciun. La eveniment a fost prezentă și Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, doamna Viorica Dumbrăveanu care a ținut să aducă daruri pentru copii din partea ministerului și să felicite pe cei prezenți cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dorindu-le cele mai sincere urări de sănătate și de bine. Cu un cuvânt de felicitare a venit și domnul Sergiu Gladun, Director IMC, care le-a dorit tuturor un an nou cât mai bun plin de realizări și a adus mulțumiri doamnei Ministru pentru darurile aduse și suportul constant acordat în activitatea instituției. În continuare copiii au cântat și au dansat iar spre final au avut parte și de o surpriză dulce oferită cu drag de partenerii noștri Panilino.Dorim tuturor copiilor ca sărbătorile de iarnă să le umple sufletele de bucurie, să aibă parte de sănătate și cele mai neașteptate surprize alături de cei dragi.
În perioada 17-18 decembrie curent, la Institutul Mamei și Copilului s-a desfășurat Cursul de instruire cu tematica ”Tulburări din spectrul autismului și patorogiile asociate”
În perioada 17-18 decembrie curent, la Institutul Mamei și Copilului s-a desfășurat Cursul de instruire cu tematica ”Tulburări din spectrul autismului și patorogiile asociate”.În cadrul instruirii, participanții au avut posibilitatea de a audia rapoarte tematice privind Diagnosticul clinic, diagnosticul funcțional, diagnosticnl precoce, autismul panel, diagnosticul diferențiat, sindromul Asperger, Adolescentul și adultul cu autism, Intervenția reabilitativ-educativă, tratamentul medicamentos precum și alte subiecte de actualitate din domeniu.
O atmosferă primitoare și condiții mai bune pentru pacienții care ajung în Secția de Internare a Clinicii ”Emilian Coțaga”, Institutul Mamei și Copilului
O atmosferă primitoare și condiții mai bune pentru pacienții care ajung în Secția de Internare a Clinicii ”Emilian Coțaga”, Institutul Mamei și Copilului.În ajunul sărbătorilor de iarnă, Mobiasbanca – OTP Group a decis să ofere un suport finaciar pentru renovarea secției. Lucrările au vizat schimbarea tencuielii de pe pereți, înlocuirea mobilierului, geamurilor și ușilor vechi, ceea ce va spori considerabil comfortul pacienților și personalului medical. Micuţii internaţi se vor putea bucura de asemenea și de personajele preferate din desenele animate datorită unei picturi a unui artist plastic care a apărut în interiorul secției. Zilnic aici sunt deserviți în jur de 80 de pacienți din raioane, municipiul Chișinău și suburbii.Aducem sincere mulțumiri partenerilor noștri pentru ajutorul oferit și implicarea în realizarea celor trei proiecte comune din acest an destinate Clinicii ”Emilian Coțaga”, care au contribuit pozitiv la îmbunătățirea condițiilor de tratament și acordare a asistenței medicale de cea mai înaltă calitate pentru pacienții noștri.
O donație constituită din paturi multifuncționale, saltele și noptiere a fost oferită recent de către Asociația Operae Life Onlus din Italia în colaborare cu AO Centrul Internațional de Colaborare și Dezvoltare ”PHOENIX”, Azienda Sanitaria N9 di Verona și
O donație constituită din paturi multifuncționale, saltele și noptiere a fost oferită recent de către Asociația Operae Life Onlus din Italia în colaborare cu AO Centrul Internațional de Colaborare și Dezvoltare ”PHOENIX”, Azienda Sanitaria N9 di Verona și Moldova World Children's Fund.Aducem cele mai sincere mulțumiri și apreciere tuturor partenerilor pentru implicare și susținere în acordarea acestei donații importante, care va aduce o contribuție pozitivă în asigurarea unor condiții moderne de tratament și oferirea unor servicii medicale de cea mai înaltă calitate pentru pacienții instituției.
În ajunul sărbătorilor de iarnă pacienții Secției reabilitare a copiilor cu afecțiuni ale SNC, dereglări psihomotorii și locomotorii ale Institutului Mamei și Copilului au avut parte de un eveniment surpriză
În ajunul sărbătorilor de iarnă pacienții Secției reabilitare a copiilor cu afecțiuni ale SNC, dereglări psihomotorii și locomotorii ale Institutului Mamei și Copilului au avut parte de un eveniment surpriză.Jocurile interactive, dansurile, cântecele tematice şi desigur, personajele mult așteptate - Moş Crăciun și Alba ca Zăpada - care le-a oferit copiilor cadouri, au reușit să aducă căldură, mângâiere și zâmbete, creând o adevărată atmosferă de magie a Crăciunului și Revelionului.Acțiunea caritabilă a fost posibilă grație suportului oferit de către doamna Ruxanda Glavan, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova care a ținut să aducă în dar secției un televizor , dar și datorită implicării și eforturilor echipei platformei Caritate.mdAducem sincere mulțumiri tuturor persoanelor implicate în realizarea acestui eveniment inedit care a reușit să aducă emoții de bucurie și clipe de neuitat pentru pacienții noștri.
Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată în fiecare an la 3 decembrie, cu scopul de promovare a unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea demnității, a drept
Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată în fiecare an la 3 decembrie, cu scopul de promovare a unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora.Cu această ocazie, Serviciul Asistență Socială și Psihologică din cadrul Institutului Mamei și Copilului au organizat astăzi un eveniment festiv pentru micii pacienți. Copiii au avut posibilitatea de a viziona un spectacol tematic oferit de către actorii Teatrului Municipal de Păpuși "Guguță", prin care au arătat că este necesar să avem o atitudine fără discriminare față de persoanele cu dizabilități care pot fi implicate în diverse sfere de activitate fără bariere. Personajele de basm, buna dispoziție și surprizele oferite cu drag din partea sponsorilor au întreținut atmosfera de sărbătoare.În luna aprilie 2019 la IMC și-a început activitatea Serviciul Asistență Socială și Psihologică care poate oferi servicii, de asistenţă psihologică, socială inclusiv copiilor dizabilități. Serviciile acordate au drept scop promovarea și menținerea sănătății psihice , recuperarea, ameliorarea și dezvoltarea limbajului și comunicării, identificarea unor modalități realiste și funcționale de a face față situațiilor problematice.
Ziua Mondială de Combatere SIDA este marcată anual, la 1 decembrie, în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA
Ziua Mondială de Combatere SIDA este marcată anual, la 1 decembrie, în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA.Cu această ocazie asistentele medicale a Clinicii Pediatrie, Institutul Mamei și Copilului în comun cu elevii Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” au organizat un Flashmob de sensibilizare și informare , alăturându-se astfel campaniei sociale „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”. Campania socială are drept scop sporirea nivelului de informare a populației, în special în rândul tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele infectate, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV, tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele infectate, consolidarea relațiilor intersectoriale și capacităților comunităților-cheie.
Astăzi, a avut loc Conferința Științifico-practică în memoriam Academician Natalia Gheorghiu
Astăzi, a avut loc Conferința Științifico-practică în memoriam Academician Natalia Gheorghiu.Evenimentul vine să reamintească despre rolul și eforturile Academicianului Natalia Gheorghiu pentru dezvoltarea chirurgiei pediatrice în Republica Moldova. Este o întrunire ce oferă posibilitate unui schimb de experiență, discuții despre rezultatele cercetărilor științifice efecutate în mai multe domenii și colaborările pe plan științific și practic.Chirurgia pediatrică a devenit specialitate în anul 1957, la iniţiativa Nataliei Gheorghiu, în Spitalul Clinic Republican pentru copii, a fost deschisă prima secţie de chirurgie pediatrică din țara noastră.
Pe data de 28 noiembrie curent, la Institutul Mamei si Copilului a avut loc o întrevedere de lucru a Președintelui Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu și Vicepreședintele Academiei Române, acad. Bogdan Simionescu
Pe data de 28 noiembrie curent, la Institutul Mamei si Copilului a avut loc o întrevedere de lucru a Președintelui Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu și Vicepreședintele Academiei Române, acad. Bogdan Simionescu cu o delegație de cercetători de la Institutul de Chimie Macromeculară “Petru Poni” din Iași, cu administrația instituției. Întâlnirea a avut drept scop cunoașterea activității de cooperare științifică a echipei de geneticieni din cadrul Centrului de excelență în genetică medicală a IMC cu echipa de biospectroscopi a Institutului de Chimie Macromeculară “Petru Poni” din Iași, începută în anul 2010, dar și în legătură cu inițierea screening-ului neonatal a urinei prin Spectroscopie RMN prin intermediul căruia pot fi depistate peste 300 de erori înnăscute de metabolism la copiii nou născuți
Ce sunt maladiile genetice rare, care este cauza apariției acestora și care sunt metodele de diagnostic care există în prezent
Ce sunt maladiile genetice rare, care este cauza apariției acestora și care sunt metodele de diagnostic care există în prezent.Răspunsul la aceste întrebări dar și despre un nou tip de screening neonatal de care vor beneficia copiii născuți la Institutul Mamei și Copilului, prin intermediul căruia pot fi depistate peste 300 de erori înnăscute de metabolism, vorbește doamna Natalia Ușurelu, cercetător științific coordonator, Centrul Sănătatea Reproducerii și Genetica Medicală a IMC, în cadrul emisunii ”Reporter pentru Sănătate”, Moldova 1.
Astăzi, angajații Secției Prevenire a Direcției de Poliție a mun. Chișinău, în comun cu angajații Sectorului de Poliție Nr. 4 al Inspectoratului de Poliție sect. Botanica au organizat o întrunire cu personalul medical a Institutului Mamei și Copilului
Astăzi, angajații Secției Prevenire a Direcției de Poliție a mun. Chișinău, în comun cu angajații Sectorului de Poliție Nr. 4 al Inspectoratului de Poliție sect. Botanica au organizat o întrunire cu personalul medical a Institutului Mamei și Copilului. Întâlnirea a avut drept scop predarea recomandărilor practice și acordarea suportului privind combaterea sustragererilor de bunuri, securității personale, precum și excluderea fenomenului violenței în familie.
”Diabetul în sarcină” este genericul Conferinței științifice care s-a desfășurat astăzi în Aula „Victor Ghețeul”, Institutul Mamei și Copilului
”Diabetul în sarcină” este genericul Conferinței științifice care s-a desfășurat astăzi în Aula „Victor Ghețeul”, Institutul Mamei și Copilului.La eveniment au fost invitați să participe medici pediatri, obstetricieni – ginecologi și chirurgi pediatri din cadrul IMC, USMF „Nicolae Testemițanu”, mun. Chișinău și raionele țării. Participanții au avut ocazia de a se familiariza cu informații utile din rapoartele tematice privind Diabetul gestațional, Urgențele asociate în sarcină cu diabet sau Fetopatia diabetică, prezentate de către profesori din cadrul IMC și USMF „Nicolae Testemițanu”.Întrunirile științifico practice cu tematică medicală au drept scop îmbunatățirea continuă a calității serviciilor medicale, precum și perfecționarea nivelului profesional al medicilor specialiști.
Astăzi, la Institutul Mamei și Copilului a avut loc Seminarul privind rezultatele primului studiu național de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale și consumul antimicrobienelor in spitale
Astăzi, la Institutul Mamei și Copilului a avut loc Seminarul privind rezultatele primului studiu național de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale și consumul antimicrobienelor in spitale.Evenimentul organizat în contextul marcării Săptămânii Mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice ce se desfășoară în perioada 18–24 noiembrie 2019 a reunit împreună peste 70 de medici specialiști din cadrul instituției. Seminarul a debutat cu cuvintele de salut al doamnei Valentina Rotaru, Vicedirector medical IMC, Elizabeth Stokle, Consultant Organizația Mondială a Sănătății și domnului Nicolae Furtună, Director interimar Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care au menționat despre importanța conștientizării faptului că rezistența la antibiotice este o problemă tot mai majoră în ultima ani și sunt necesare întreprinderea unor măsuri la nivelul fiecărei instituții medicale în scopul reducerii numărul unor astfel de cazuri în rândul pacienților. Seminarul a continuat cu prezentarea unor rapoarte tematice privind Consumul antimicrobienelor în spitale la nivel național, Consumul antimicrobienelor la IMSP IMC și Programe de utilizare rațională a antimicrobienelor.
Ziua mondială a prematurităţii - 17 noiembrie 2019
Ziua mondială a prematurităţii - 17 noiembrie 2019Pentru a susține evenimentele și acțiunile din această zi colaboratorii Centrului Perinatal a Institutului Mamei și Copilului și-au propus să poarte panglici mov în semn de solidaritate cu problemele copiilor prematuri şi ale familiilor lor.Cu această ocazie, un eveniment inedit a fost organizat și la Centrul comercial ”Jumbo” din capitală unde și-au dat întâlnire patruzeci de familii cu copii născuți prematur din diferite regiuni ale țării. Familii care au în spate povești de succes în lupta lor pentru viață pe care au dus-o împreună cu medicii din Secția prematuri și Secția Reanimare și terapie intensivă nou-născuți a IMC. Cei prezenți au avut parte de o atmosferă specială întreținută de recitaluri muzicale, jocuri distractive și cadouri oferite cu mult drag de către sponsori.Și în Secția Prematuri a IMC a fost zi de sărbătoare acolo unde colaboratorii secției au ținut să aducă daruri pentru părinți și micii pacienți, împreună cu câte o diplomă înmânată în semn de înaltă apreciere și încurajare pentru eforturile depuse zi de zi în calea spre însănătoșire.Institutul Mamei și Copilului este unica instituție de nivelul III din Republica Moldova care are posibilitatea de a acorda ajutorul medical calificat și îngrijiri medicale de înaltă calitate pentru copii cu greutate foarte mică și extrem de mică la naștere.
Administrația și colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului își exprimă cu nespusă tristețe și durere, regretul profund față de trecerea în neființă a domnului Vladimir Hotineanu
Administrația și colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului își exprimă cu nespusă tristețe și durere, regretul profund față de trecerea în neființă a domnului Vladimir Hotineanu, medic-chirurg, doctor habilitat în științe medicale, Academician, unul dintre cei mai de succes chirurgi din ţara noastră care a activat cu dedicație și responsabilitate în domeniul medical cu scopul nobil de a menține și salva sănătatea oamenilor.În aceste clipe de tristețe și grea încercare, suntem alături de familie și le transmitem sincerele noastre condoleanțe. Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Ziua mondială a prematurităţii este marcată, anual, la 17 noiembrie. Naşterea prematură este naşterea care are loc înainte de 37 de săptămâni complete de sarcină
Ziua mondială a prematurităţii este marcată, anual, la 17 noiembrie. Naşterea prematură este naşterea care are loc înainte de 37 de săptămâni complete de sarcină.Această zi are rolul de a atrage atenția și de a educa mamele cu privire la anumite stiluri de viaţă ce ridică probabilitatea unei naşteri premature. Cu acest prilej, astăzi Serviciul de intervenție timpurie din cadrul Departamentului consultativ specializat integrat a organizat un eveniment festiv dedicat copiilor născuți prematur. Acțiunea a reunit împreună medici, părinți și copiii care au învins în lupta lor pentru viață. Cei mici au avut parte de buna dispoziție, jocuri distractive și dulciuri iar împreună cu părinții au primit în dar câte o panglică simbol în semn de recunoaștere a faptului că ei sunt adevărații eroi ai acestei sărbători.
Familia și diabetul este Tema Zilei Mondiale a Diabetului pe care o marcăm astăzi 14 noiembrie 2019
Familia și diabetul este Tema Zilei Mondiale a Diabetului pe care o marcăm astăzi 14 noiembrie 2019.Uniți ca în familie au fost astăzi și pacienții Secției Endocrinologie a Institutului Mamei și Copilului care împreună cu părinții au avut parte de un program distractiv. Jocurile captivante pentru copii oferite de animatori, costumele originale și accesoriile interesante au creat amosfera unei adevărate povești unde voia bună și prietenia au fost eroii principali. Secția Endocrinologie este unica din Republica Moldova care poate oferi asistență medicală specializată în condiții de staționar copiilor diagnosticați cu diabet zaharat. Anual aici primesc îngrijire și tratament peste 500 de copii atât din mun. Chișinău cât și din întreaga țară.
Ziua Mondială a Diabetului - 14 noiembrie 2019
Ziua Mondială a Diabetului - 14 noiembrie 2019Este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului la nivel mondial, care a ajuns la o audiență globală de peste 1 miliard de oameni în mai mult de 160 de țări.Cu această ocazie, specialiștii Departamentului consultativ specializat integrat au organizat astăzi pentru vizitatori un punct de testare gratuită a glicemiei. Fiecare doritor care a trecut testul a avut posibilitatea de a primi rezultatul în câteva minute și informația necesară de la medicii specialiști.Unu din două persoane trăiesc în prezent cu diabet care este nediagnosticat. Majoritatea cazurilor sunt diabet de tip 2. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni complicațiile diabetului și pentru a obține rezultate sănătoase. Toate familiile sunt potențial afectate de diabet și, prin urmare, conștientizarea semnelor, simptomelor și factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitală pentru a ajuta la detectarea precoce a diabetului
Ziua Mondială a Pneumoniei, este marcată în fiecare an la 12 noiembrie.
Ziua Mondială a Pneumoniei, este marcată în fiecare an la 12 noiembrie. În acest an evenimentele s-au desfășurat cu genericul “Fiecare respirație contează!” pentru a continua sensibili