În fiecare an pe 29 septembrie se celebrează Ziua Mondială a Inimii

În fiecare an pe 29 septembrie se celebrează Ziua Mondială a Inimii pentru a contribui la creşterea gradului de conştientizare a populației asupra factorilor de risc ce duc la apariția bolilor cardiovasculare (BCV) şi a determina schimbarea în atitudinea oamenilor pentru alegerea unui stil de viață sănătos. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a decesului și a dizabilității în lume, fiind responsabile pentru decesul a peste 17,5 milioane de persoane în fiecare an.
Ziua Mondială a Inimii a fost marcată și la Institutul Mamei și Copilului, unde medicii Secției Cardiologie au realizat activități de informare a pacienților și personalului medical asupra controlului și prevenirii bolilor cardiovasculare. Împreună, ei și-au propus să promoveze modul sănătos de viață, dar și să sensibilizeze oamenii să-şi schimbe comportamentul şi să-şi îmbunătăţească sănătatea inimii.


Bolile de inimă pot fi prevenite printr-o alimentaţie sănătoasă, fără sare şi zahăr în exces, cu mişcare fizică zilnică, verificarea constantă a tensiunii arteriale, plus menţinerea sub control a valorilor colesterolului şi glicemiei.
În Republica Moldova bolile cardiace şi cerebral vasculare (BCV) se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces, constituind cca 57% din mortalitatea totală, acest nivel rămâne stabil înalt pe parcursul ultimilor două decenii.

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.