Reanimare obstetricală și ginecologică

Reanimare obstetricală și ginecologică este o subdiviziune componentă a IMSP Institutul Mamei și Copilului în cadrul Maternității încă de la inaugurare în anul 1981.

Se zice că istoria este povestea progresului civilizației. Adevărul este valabil și pentru institiția noastră. Dar istoria o crează nu oricine, ci numai oamenii cutezători, inovatori, adică persoanele cu idei și concepții noi. Secția  a fost fondată în anul 1981 de către medicul Feodor Bezrucico. În anii 1982-1985 secția a activat sub denumirea de Anestezie și Reanimare Femei și Reanimare Nou-Născuți, șef secție fiind Petru Radulov.

Din 1985 secția Reanimare Nou-Născuți devine unitate independentă, iar în 1986 secția se divizează în secția Anestezie și secția Reanimare Terapie Intensivă Femei.

Pe parcursul anilor conducători ai secției au fost:

1986-1989 – Petru Radulov

1989-1992 – doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar Efim Șifman

1992-1993 – Aurel Urzica

1993-2011 – Serghei Bejenari.

Din 2011 până în prezent secția Reanimare Terapie Intensivă Femei este condusă de doctor în științe medicale Viorica Coșpormac.

Succesul în activitatea secției este asigurat și de colaborarea constructivă cu catedra Anesteziologie și Reanimatologie nr.2 USMF ”Nicolae Testemițanu” în frunte cu șeful catedrei doctor habilitat, profesor universitar Victor Cojocaru.

Secția Reanimare Terapie Intensivă Femei este unitate de terapie intensivă de nivelul III și acordă asistență medicală multidisciplinară pacientelor (gravidelor, lăuzelor și femeilor cu patologie ginecologică) pentru corecția disfuncțiilor de organe și dezechilibrelor severe ale sistemelor în stările critice perioperatorii, în cazurile de preeclampsie severă, eclampsie, hemoragii masive și patologie extragenitală severă decompensată, etc.

Climatul cald oferit pacientelor este asigurat de către colectivul competent și prietenos de medici, asistente medicale și infermiere. 

Participarea la proiecte și foruri naționale și internaționale (România, Rusia, Elveția, Japonia) cu implementarea noilor metode în terapia intensivă, editarea protocoalelor naționale și instituționale, a elaborărilor metodice de profil, publicarea articolelor în presa de specialitate – toate acestea determină în mare măsură succesul perfecționării profesionale a medicilor și a asistentelor medicale și amplifică participarea lor în activitatea de asistență medicală de calitate în domeniul obstetricii și ginecologiei.

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.