Patologia gravidității și urgențe obstetricale

   Secția Patologia Gravidității și Urgențe Obstetricale  reprezintă o subdiviziune a IMSP IMșiC organizată în baza ordinului Ministerului Sănătății a RM, care acordă asistență medicală de urgență și programată în regim non-stop populației în conformitate cu actele normative în vigoare, ordinele și dispozițiile Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări. Secția se află în maternitate, etajul I a blocului A și este structurată astfel: 20 de paturi destinate patologiei gravidității și 10 paturi destinate situațiilor de urgență obstetricală care necesită rezolvarea cazurilor în primele 24-48 ore. Fiecare salon (de o persoană, de două persoane și de 4 persoane) este dotat cu paturi funcționale, cu un panou echipat cu iluminare individuală, dulapuri individuale, o baie separată (cu chiuvetă, duș și toaletă), asigurarea cu apă rece și caldă este non-stop. În cadrul secției este disponibilă cantină funcțională 24 ore, unde poate fi servită masa de 3 ori pe zi, tot aici sunt disponibile frigidere pentru paciente.

Rezultatul acordării serviciilor calitative pacientelor este un indicator important al spitalului și maternității. Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă secția este asigurarea unui rezultat favorabil al sarcinii. Prin urmare, gestionarea competentă a sarcinii la toate etapele sale și elaborarea planului conduitei nașterii - definește nașterea unui copil sănătos, menținând în același timp sănătatea mamei. Anume pe aceste principii se bazează secția, oferind asistență profesională femeilor cu diferite patologii obstetricale și extragenitale. În secție se efectuează tratamentul pacienților cu diferiți factori de cauzalitate de avort spontan și naștere prematură (hormonale, infecțioase și inflamatorii, imunologice, trombofilice), cu semne clinice de iminență de avort spontan și nastere prematură. În prezența incompetenței cervicale se efectuează corectia chirurgicala (aplicarea suturii pe colul uterin). La identificarea semnelor  insuficienței feto-placentare, întârzierea creșterii intrauterine este realizat programul de prevenire și tratament.

Funcționalitatea secției se bazează pe resursele sale proprii și este dotată cu echipament modern, care permite diagnosticarea urgentă a hipoxiei fetale, retardului de creștere intrauterine, malformațiilor congenitale la făt. Sunt utilizate pe scară largă metode instrumentale de diagnostic - amnioscopia, cardiotocografia, pulsoximetria, ultrasonografia cu Doppler. La fel, suntem în cooperare cu alte servicii, cum ar fi departamentul de diagnostic funcțional, secțiile obstetricale cu săli de naștere, blocul operator. Medicii secției în mod direct se implică în profilaxia, diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea dinamică a fătului și rezolvă problemele apărute în perioada optimă.


Specficul secției este:

• iminență de întrerupere a sarcinii în diferite termeni de gestație

• stările hipertensive cu divers grad de  severitate, inclusiv preeclampsia

• sarcina cu Rh- și ABO-sensibilizare

• sarcina multiplă (duplex, triplex, etc)

• supravegherea sarcinii și pregătirea pentru naștere după fertilizarea in vitro

• supravegherea pacientelor cu cicatriciu pe uter în urma operației cezariane, precum și elaborarea planului de conduită a nașterii pe cale naturală

• patologia placentară (placenta jos înserată, placenta praevia)

• prezentație pelviană și alte poziții patologice a fătului

• restricție de creștere intrauterină a fătului

• insuficiență feto-placentară  

• insuficiență circulatorie la făt cu hipoxie fetală intrauterină cronică de etiologii diferite

• patologia lichidului amniotic (oligoamnios, polihidramnios)

• sarcina cu miomul uterin

• ruperea prematură a pungii amniotice în diferite termeni de gestație

• diagnosticarea anomaliilor fetale și elaborarea tacticii conduitei a sarcinii

• consilierea femeilor gravide

• consulting specialiștilor de profil îngust (psiholog, terapeut, oftalmolog, genetician, anestezist).

Medicii secției cu înaltă calificare și experiență în domeniu acordă asistență medicală, monitorizează starea sănătății pacintei și fătului la fiecare etapă de tratament. Conduita în sarcină patologică este conform Ghidului Național, protocoalelor clinice şi standardelor medicale naţionale şi instituţionale. Personalul medical respectă dreptul pacientului la informare şi la luarea deciziilor privitor la procesul de diagnosticare, diferite manevre și tratamentul propus. Medicii secției posedă tehnica operativă, efectuând în fiecare zi operație cezariană programată sau de urgență.

 

 

 

Structura de personal.

Şeful secţiei – Marcel Bejan, medic specialist obstetrică-ginecologie, categorie superioară, absolvent facultatea de Medicină a USMF «N. Testimițanu» și facultatea Management ASEM, specialist în domeniu mai mult de 18 ani.

 

Valentina Belous, medic specialist obstetrică-ginecologie, categorie superioară, specialist în domeniu 33 ani.

 

Maria Carlațan, medic specialist obstetrică-ginecologie,  categorie superioară, specialist în domeniu 33 ani.

 

Natalia Boșcăneanu, medic specialist obstetrică-ginecologie,  categoria I, specialist în domeniu 10 ani.

 

 

8 moașe (toate cu studii medii specializate) și 8 infirmiere în frunte cu moașa superioară Svetlana Vistovschi sunt de înaltă calificare și experiență în domeniu, acordând asistență medicală non-stop.

 

 

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.