Secția prematuri

   ,,De ce se înseninează cerul atît de frumos după o grea și fertilă ploaie? se întreba scriitorul romîn  Lucian Blaga. Și tot el răspundea: ,,Ca să arate că e mai mare bucurie de a da decît a primi”.

       O asemenea înseninare, generată de bucuria de a da, citesc zilnic pe fețele colegilor mei și, mai ales, după o luptă grea, dar reușită, pentru viața omului. Desigur, e greu, copiii au nevoie de mai multă dragoste, de mai multă mîngîiere, de mai multă atenție decît cei maturi. Deci, și cei chemați să le aline durerile, să le refacă sănătatea trebuie să fie oameni cu alese calități sufletești, cu un dezvoltat simț al responsabilității pentru tot ce fac. Colaboratorii secției, prin profesionalismul, devotamentul de care dau dovadă zi de zi și rezultatele obținute vin să confirme cunoscutul adevăr – profesia medicului este grea, neliniștită și necesită o totală dăruire de sine și competență.

       Secția a fost deschisă la 4 noiembrie 1982, dispunînd de 30 de paturi pentru nou-născuții prematuri cu patologie infecțioasă. În prezent din 2013 sectia de prematuri a fost reorganizata si consta din 41 de paturi, din care 6 paturi de post de terapie intensiva si 35 paturi pediatrice.

       Prima șefă a secției a fost doamna Ecaterina Boboc, medic de categorie superioară. În anul 1983, postul de șef al secției a fost preluat de dna Larisa Albu, medic de categorie superioară, care a activat pînă în 1998. La moment postul de sef de sectie este ocupat de d-na Pinzari Liudmila, medic pediatru cu rezidentiat pe neonatologie, medic cu categorie superioara.

         Sectia este localizata intr-o cladire cu 2 etaje si  dispune de 12 saloane mama-copil: in fiecare salon se afla cite 2 mame 

Postul de terapie intensiva este format din 3 saloane dotate cu aparataj special care permite acordarea asistentei medicale urgente: 

Din iunie 2007-2014 prin proiectul moldo-elveţian de perinatologie și reprezentanţa UNICEF (proiect susţinut de Banca Europeană) serviciile de terapie intensivă a IMSP IMC nivel III și 3 CP nivel II  au  fost înzestrate cu echipament de îngrijire, monitoring şi diagnostic al copiilor prematuri

Destinatia sectiei in special al postului de terapie intensiva este de a acorda in regim non-stop asistenta medicala de urgenta copiilor prematuri, nou-nascutilor cu stari patologice transferati pe linia AVIASAN, precum si celor din perioada neonatala. In sectie sunt supravegheati si ingrijiti copii cu greutatea la nastere de la 500g (uneori pe o perioada indelungata, aproximativ 3 luni), care in special sunt transferati din sectia de ATI n-n maternitate.

Dar aceste rezultate nu ar fi fost posibile fara cresterea necontenita a profesionalismului personalului si implimentarea metodelor si inovatiilor stiintifice, a tehnologiilor moderne de diagnostic si tratament. Pe an ce trece sectia devine tot mai dotata cu utilaj de performanta. Au ramas in urma ca triste amintiri cind se aduceau cu minile buterlii cu oxigen pentru plapinzii pacienti. In prezent sectia este conectata la reteaua de asigurare centralizata cu oxigen. Dispuinem de incubatoare cu programe pentru mentinerea si reglarea temperaturii in functie de greutatea copilului, de perfuzoare automatizate, pulsoximetre care determina pulsul si concentratia oxigenului in singe, de cardiomonitoare care supravegheaza pulsul, respiratia, tensiunea arteriala si temperatura. Aparatul de ecografie permite scanarea cu ultrasunet in regim tridimensional a organelor si sitemelor cu probleme, la patul bolnavului. 

Din 2008 in RM functioneaza Serviciul de supraveghere continua a nou-nascutilor din grupurile de risc inalt ( ordinal MS Nr. 118 din 19.02.2010) care prevede evaluarea periodica  a neurodezvoltarii si statutului somatic al copiilor inclusi in acest program si referirea lor catre Serviciile de Interventie Timpurie in cazul detectarii riscurilor inalte de dezvoltare al sechelelor neurodevelopmentale. 

Centrul de supravaghere este dotat cu utilaj medical (aparat de UZI, EEG, oftalmoscop, audiometru) și instrumente standartizate pentru evaluarea neurologică - testul BINS (Bayley Infant Neurodevelopmental Screener) și testul Bayley  (Bayley Scales of Infant and Toddler Development) care este folosit pentru a determina performanța copilului în comparație cu normele  de dezvoltare  respectiv  vârstei  lor (în luni).  A fost pregătit personalului medical în evaluarea neurologică, testare, kinetoterapie, EEG, NSG, Doppler cardiac. 

 

Structura centrului 

 

Cabinetul de supraveghere

Beneficiarii serviciilor oferite de Centrul de supraveghere neonatala (Follow-up neonatal):  prematurii cu greutatea la nastere mai mikca de 1500g, copii care au necesitat suport respirator CPAP sau VAP, hiperbilirubinemia, convulsii neonatale, retard sever in dezvoltarea intrauterina , HIV gr III-IV, boala pulmonara cronica, retinopatia prematurului, statut neurologic anormal la externare, EPHI Sarnat II-III, dereglari de auz.  

Succesele sectiei se datoreaza :  5 medici cu categorie superioara la postul comun si 4 medici la postul de terapie intensiva; 27 de asistente medicale (7 asistente medicale de categoria II si 20 cu categoria superioara); 12 infirmiere.

 

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.