Serviciul de intervenție timpurie

Începând cu 01 ianuarie 2008, Republica Moldova a trecut la criteriile de determinare a vitalităţii nou-născuţilor, în corespundere cu standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Copiii din grupul de risc necesită îngrijire specializată pe o perioadă îndelungată, iar după externare – evaluare continuă a dezvoltării neurologice, pentru a depista precoce riscul de dezvoltare a dizabilităţilor, iar la necesitate, încadrarea precoce în serviciul de reabilitare a tulburărilor de dezvoltare, precum şi incluziunea educaţională şi socială a acestora.  A fost elaborat şi implimentat Conceptul serviciului de diagnostic şi supraveghere neonatală odată cu trecera din 2008 la îngrijirea copiilor cu greutate extrem de mică la naştere, formalizat prin ordinul MS nr. 118 din 20.02.09.

În contextul realizării angajamentelor Republicii Moldova trasate în Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, acţiunilor notificate în Politica Naţională de Sănătate pentru anii 2007-2021, a fost instituit serviciul de intervenţie timpurie în cadrul IMSP Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei şi Copilului. Serviciul se realizează în conformitate cu prevederile Standardului de funcţionare a serviciului de intervenţie timpurie din cadrul DCSI IMC, Regulamentului intern de funţionare şi alte acte normative în vigoare (Hotărârea Guvernului nr. 816 din 30 iunie 2016 (MO Nr. 193-203 din 08.07.2016, Art. 880). Scopul serviciului de intervenție timpurie constă în asigurarea asistenței adecvate la momentul oportun fiecărui copil cu tulburări de dezvoltare sau risc de apariție a acestora, oferirea de suport familiei/altui reprezentant legal/îngrijitorilor copilului, pentru realizarea maximă a potenţialului de dezvoltare a copilului.

Serviciul cuprinde câteva etape-cheie, care fac parte din procedurile privind accesul la servicii prevăzute de standardul minim de calitate.

 

 

Componența echipei include:

  • şef serviciu intervenţie timpurie;
  • asistent social;
  • psiholog;
  • asistenta medicală;
  • Serviciul intervenţie timpurie colaborează cu specialiştii DCSI, sectorul spitalicesc IMC cât şi alte instituţii ce prestează servicii de intervenţie timpurie. Familia constituie un membru important al echipei interdisciplinare.

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.