Campania de Caritate „Paștele în fiecare inimă”

 La 4 mai 2016 Asociația Obștească Centrul Internațional „Inovatica-Optim” a organizat Campania de Caritate „Paștele în fiecare inimă” pentru copiii-pacienți a IMSP Institutul Mamei și Copilului. 

 ”Paştele în Fiecare Inimă” a fost genericul Campaniei de Caritate destinată copiilor-pacienți ai Institutului Mamei și Copilului, acțiune ce cuprinde o expoziție de ilustrații poloneze, workshop-uri și cadouri pe care le-au primit copiii împreună cu atmosfera de sărbătoare și voie bună. Evenimentul a fost organizat de un grup de voluntari ai Centrului Internațional ”Inovatica Optim” care este specializat pe proiecte în domeniul educaţiei şi culturii. La deschiderea oficială la 4 mai 2016 am fost onoraţi cu prezenţa directorului Institutului Mamei şi Copilului, domnul Sergiu Gladun, ambasadorul Republicii Polone domnul Artur Michalski şi directorul Centrului de Informare pentru Autorităţile Locale domnul Tomasz Horbowski.

 

 Deschiderea oficială. Foto: Alexandr Vizitiv

 

În imagine de la stânga la dreapta: Ana Oglinda, Veceslav Levineț, Tomasz Horbowski, Ana Cerneva, Artur Michalski, Ninel Revenco, Sergiu Gladun, Zinaida Abdurahmanov, Vasile Tomuz, Ion Mihu.

Expoziția cuprinde 33 de lucrări a graficienilor și ilustratorilor polonezi născuți în perioada 1910 - 1958 și formați profesional la Academia de Arte Frumoase din Varșovia. În expoziția cu genericul ”Floră, Faună și Pirați” regăsim personaje și scene din literatura universală redate în tradiția celei mai vechi universități de artă din Polonia. Copiii au avut ocazia să vadă specificul diferitor materiale folosite în procesul de creație ca: tempera, acuarela, tușul, tehnici mixte ș.a. precum și metodele de compunere în format. Cu toate că ilustrațiile au anumit specific caracteristic școlii din perioada dată, observăm o varietate mare de caractere și metode de redare: de la static la dinamic, de la pastelat la contraste puternice, de la sumbru la culori vii.

Noi, organizatorii am ales anume acest local pentru a aduce expoziţia copiilor care fiind din alte regiuni a republicii de obicei nu prea au posibilitatea de a vizita muzeele şi galeriile de artă. Pe lângă aceasta am mai dorit să organizăm o serbare copiilor care în perioada sărbătorilor de Paşte sunt departe de casă. Pe parcursul perioadei de 4 – 13 mai au fost oganizate în şapte secţii pediatrice activităţi de workshop cu prezentarea expoziţiei şi înmânarea cadourilor.Personalul medical a fost receptiv și deschis spre colaborare, asigurând organizatorelor tot suportul necesar pentru buna desfășurare a evenimentului.

Copiilor le-am explicat câteva aspecte practice de aplicare a mijloacelor artistice de exprimare care vor fi utile la realizarea viitoarelor desene. Datorită faptului că au avut alături reproducerile poloneze, copiii în procesul creației au putut aplica careva idei din lucrări dar fiecare interpretând subiectul în mod individual. Fericiți copiii au ales să desene personajele și episoadele preferate din poveștile cunoscute, prin aceasta exprimându-și emoțiile. Această fiind unul din obiectivele activității pentru ca copiii să uite de problemele lor și să intre în lumea magică a basmelor având emoții pozitive și bună dispoziție. Dialogul dintre animatorii culturali şi copiii a fost unul liber dorind ca ei să vadă în organizatori nişte prieteni cărora pot să-şi deschidă inima şi alături de care să se simtă în siguranţă.

 

 

 

Comentarea ilustrațiilor, dialog activ

 

Momente de inspirație

 

Micii ilustratori au primit în dar un set format din: album de desen, creion simplu, radieră, ascuțitoare și creioane colorate pe care le-au folosit în procesul de creație. Materialele fiind donate de către Centrul Internaţional „Inovatica-Optim”şi Centrul de Informare pentru Autorităţile Locale. 

 Susținuți activ de personalul medical. Foto: Alexandr Vizitiv       

 

 

Pe lângă desen ei au avut parte de lecții de origami și aplicații din hârtie și materiale netradiționale. Ca de obicei băieții au ales să desene compoziții maritime cu pirați sau scene mai dinamice și îndrăznețe pe când fetele au realizat desene mai armonioase cu flori, fluturi, peisaje împreună demostrând că nici o problemă de sănătate nu le poate reduce optimismul și imaginația. Făcând o paralelă dintre situația copiiilor din secțiile spitalului și subiectul basmelor am transmis un mesaj optimist de încurajare deoarece poveștile au momente grele, încordate cu peripeții dar toate au un final fericit. Dat fiind faptul că copiii au fost de vârste variate lucrul animatorilor în cadrul workshop-urilor a fost axat pe specificul individual a fiecărui copil în parte, explicândule în dependenţă de nivelul abilităţilor artistice. Cu toate că la început copiii erau nesiguri şi puţin dezorientaţi după o mică prezentare a expoziţiei şi datorită colegilor mei animatori care i-au mobilizat, copiii s-au activizat repede ca până la urmă să plece în saloane cu o mulţime de idei creative şi cu dorinţă de a face ceva plăcut şi în continuare. 

Veaceslav Levineţ,

organizatorul Campaniei de Caritate "Paştele în Fiecare Inimă",

 

Centrul Internaţional „Inovatica-Optim”

 

 

 Micii ilustratori. Procesul de creație. Foto : Alexandr Vizitiv

 

 

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.